У Давосі завершилася четверта зустріч радників щодо української "формули миру": головне

У Давосі завершилася четверта зустріч радників щодо української "формули миру": головне

Зустріч в Давосі
Українська делегація на зустрічі про формулу миру для України в Давосі, Швейцарія, 14 січня 2024 року . Фото: AP Photo/Markus Schreiber

У швейцарському Давосі 14 січня проходила четверта зустріч радників з питань нацбезпеки щодо "формули миру", запропонованої Зеленським. У ній взяли участь 83 країни та міжнародна організація.

Як заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, українська делегація в Давосі працювала над п'ятьма пунктами української "формули миру": виведення російських військ, відновлення справедливості, екологічна безпека, недопущення ескалації та підтвердження закінчення війни.

Крім того, на зустрічі обговорили питання продовольчої безпеки та гуманітарних проблем.

Єрмак наголосив, що українці ніколи не приймуть замороженого конфлікту. Він додав, що це "неприйнятно для українського суспільства, коли ти живеш у війні й лягаєш спати не впевнений, що прокинешся". Він нагадав, що попри російський шантаж Україна відкрила "зерновий коридор" і зараз він працює.

Глава ОПУ сказав, що четверта зустріч радників у Давосі є логічним продовженням третьої зустрічі на Мальті, де були розглянуті перші п'ять пунктів української Формули миру. Відповідно під час зустрічі у Давосі учасники розглянули наступні п'ять пунктів.

Українська "формула миру" та її 10 пунктів

11 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський озвучив лідерам країн "Групи семи" (G7) "формулу миру" для подолання російської загрози. Документ, зокрема, передбачає оборонну підтримку України, захист територіальної цілісності та покарання винних у збройній агресії. Також вона передбачає протидію екоциду та фіксацію завершення війни.

Формула миру включає 10 пунктів:

  1. Радіаційна та ядерна безпека.
  2. Продовольча безпека.
  3. Енергетична безпека.
  4. Звільнення всіх полонених і депортованих.
  5. Виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку.
  6. Виведення російських військ і припинення бойових дій.
  7. Повернення справедливості.
  8. Протидія екоциду.
  9. Недопущення ескалації.
  10. Фіксація закінчення війни.

Представники Литви та міністр оборони України Рустем Умєров презентували напрацювання робочої групи з пункту "Виведення російських військ і припинення бойових дій". Буде створена міжнародна робоча група, завдання якої буде виведення військ РФ та окупаційних формувань з територій України.

Напрацювання за пунктом "Відновлення справедливості" презентували представники Нідерландів, генеральний прокурор Андрій Костін та заступниця міністра юстиції України Ірина Мудра. Вони працюють над притягнення відповідальних за агресію до відповідальності.

Над пунктом "Екологічна безпека" разом з Україною співпрацюють Німеччина, Фінляндія та Болгарія. Як наголосив міністр екології Руслан Стрілець, викиди парникових газів, спричинені війною в Україні, перевищують загальний обсяг викидів у Австрії.

Керівник Офісу президента Єрмак спільно з представником Великої Британії презентували пункт "Недопущення ескалації війни та повторення агресії", в основу якого лягла "Спільна декларація про підтримку України", яку підписали країни Групи семи.

Заступник керівника ОПУ Андрій Сибіга та міністр юстиції Денис Малюська представили напрацювання "Підтвердження закінчення війни". Україна неодноразово намагалась домовитися з Росією про взаємні відносини та оформити відповідний міжнародний договір, і щоразу РФ припиняла його виконувати та просто ігнорувала, розповів Малюська.

Міністр закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассіс закликав знайти спосіб, як зробити Росію частиною дискусій в обговорені "формулу миру". Однак на пресконференції після переговорів Єрмак заявив, що Україна зацікавлена в участі у переговорах Китаю. Китайську делегацію на форумі у Давосі очолює прем'єр Держради Китаю Лі Цян.

Голова ОПУ висловив сподівання, що в майбутньому Китай візьме участь у переговорах щодо "формули миру". Він натякнув на можливу зустріч Цяна та Зеленського на полях Всесвітнього економічного форуму, який слідує після зустрічі радників щодо "формули" та триватиме з 15 по 19 січня.

Керівник МЗС Швейцарії Кассіс у зв'язку з цим також сказав, що Китай відіграє значну роль і потрібно "знайти способи працювати з Китаєм з цього питання".

Попередні зустрічі щодо "формули миру" України

На рівні радників робота над пунктами "формули миру" розпочалася у червні 2023-го з установчої зустрічі в Копенгагені. Тоді на ній було до півтора десятка країн. На зустріч до Джидди у Саудівській Аравії на початку серпня приїхало вже щонайменше вдвічі більше. Зокрема — представник Китаю, країни яка офіційно займає нейтральну позицію щодо війни й раніше пропонувала власний "мирний план".

Наприкінці жовтня 2023-го під час зустрічі на Мальті дипломати понад 60 країн, зокрема з Латинської Америки, Азії й Африки, говорили про перші пʼять пунктів "формули". Наступні пʼять — тема для розмови 14 січня у швейцарському Давосі. Як зазначив на річній підсумковій пресконференції президент Зеленський, далі Україна прагне провести Глобальний саміт миру, де усі позиції формули будуть обговорювати вже не радники, а лідери країн.

На початок