Головні новини Харкова та області 6 січня. Врятована з-під завалів у Купʼянську, уламки ракет з Північної Кореї

Головні новини Харкова та області 6 січня. Врятована з-під завалів у Купʼянську, уламки ракет з Північної Кореї

Прокуратура, Харків, ракета
Уламки ракети, якими РФ завдала ударів по Харкову 2 січня, 5 січня, 2024 року. Суспільне Харків/Вʼячеслав Мавричев

Останні новини Харкова та Харківської області за 6 січня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці новин від редакції Суспільне Харків.

"Зробимо прокат онлайн-вистав". Харківський драматичний театр ставить спектаклі на різних майданчиках

Академічний драматичний театр Харкова планує використовувати власний підвал лише як укриття, коли театрам дозволять працювати на власних сценах. Зараз актори показують спектаклі у підземному культурному центрі Art Area й ведуть перемовини з "ЄрміловЦентром".

Про це Суспільне Харків розповів режисер театру Сергій Москаленко.

"Ми вже ведемо переговори з певними порталами, які займаються саме прокатом онлайн-вистав, і вони чекають вже від нас матеріалу. Шукаємо так чи інакше вихід на глядача і можливість спілкуватися в цьому форматі так само. У театрі є бомбосховище, але щоб грати там виставу — для цього потрібна прискіплива й детальна робота, це буде потребувати якихось фінансів, яких зараз не дуже багато. Думаю, ми будемо співпрацювати з тими безпечними просторами, де можна грати вистави, а бомбосховище залишимо як альтернативу", — каже Сергій Москаленко.

Кіт, якого власник загубив після ударів РФ по Харкову 2 січня, знайшовся у розбитій квартирі

Житель будинку на Бакуліна у Харкові Олександр Сухов знайшов свого кота Лакі у квартирі, яку пошкодили удари РФ 2 січня.

Про це він розповів Суспільне Харків.

Олександр Сухов
Олександр Сухов з котом Лакі, Харків, січень 2024 року. Фото надав Олександр Сухов

За словами Олександра Сухова, кіт не травмувався, зараз власник перевіз його в інше місце.

"У Лакі улюблене місце на балконі на батареї. Саме з того боку, де прилетіла ракета. Я боявся, що його привалило. Виявилось, що коли стався вибух, кіт побіг на балкон з іншого боку будинку й сховався у своєму лотку. А я після удару відкрив балкон і не побачив Лакі. Потім вже тесть приїхав і знайшов кота", — каже Олександр.

Під час бійки у Харкові 20-річний чоловік стріляв з газового пістолета

У торговому центрі Харкова 20-річний чоловік дістав газовий пістолет та зробив два постріли вгору.

Про це повідомила пресслужба поліції області.

За її даними, пістолет вилучили. Справу розслідують як хуліганство, це до 7 років позбавлення волі

Учасники бійки у торговому центрі Харкова отримав забої

Під час бійки зі стріляниною газовим пістолетом учасники дістали забої.

Про це Суспільне Харків розповів директор Центру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

"Медики не забирали учасників бійки. Вогнепальних поранень у людей немає. У одного з учасників гематома на обличчі, у іншого — на нозі", — сказав Забашта.

У торговому центрі Харкова сталася бійка зі стріляниною — поліція

У торговому центрі Харкова сталася бійка зі стріляниною 6 січня.

Про це повідомила пресслужба поліції області.

За її даними, нікого не поранило. Один з учасників бійки застосував газовий пістолет. У поліції справу кваліфікують як хуліганство.

Війська РФ завдали авіаударів поблизу п'яти населених пунктів Харківщини — Генштаб

Російські війська з авіації вдарили в районах Олександрівки, Вовчанська, Приколотного та Чугунівки на Слобожанському напрямку, а також поблизу Табаївки на Куп'янщині.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

За його даними, українські бійці відбили три російські атаки в районах Синьківки, Петропавлівки та Іванівки.

На Слобожанському напрямку артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 15 населених пунктів, серед них Червона Зоря, Козача Лопань, Лук'янці, Вовчанськ, Бочкове, Бударки.

На Куп'янському напрямку під вогнем перебували близько 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка та Берестове.

7 січня: прогноз погоди для Харківської області та Харкова

  • Хмарна погода;
  • Вночі невеликі опади (сніг, місцями з дощем), слабкий туман. Вдень на півдні області сніг, дощ, льодяний дощ. На півночі області без істотних опадів;
  • Ожеледь, на дорогах ожеледиця, вдень місцями хуртовина;
  • Вітер вночі змінних напрямків, 3-8 м/с, вранці та вдень північно-східний, 9-14 м/с, місцями пориви 15-20 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: протягом доби 4-9° морозу;
  • Температура повітря у Харкові: протягом доби 5-7° морозу.

"Бобер — це перетворювач простору". Як бобри живуть на Харківщині й де їх можна побачити

Бобри більш активні вночі, можуть жити у міських річках, але переховуються від людей. За даними науковців, на Харківщині окрім національного парку "Слобожанського" бобри густо заселили річку Уди.

Навіщо науковці рахують бобрів у парках і заповідниках — інтерв'ю біологині Каразінського університету Тетяни Атемасової для Суспільне Харків.

Поблизу Золочева сапери знешкодили авіабомбу ФАБ-250

Неподалік Золочева на Харківщині сапери Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України знешкодили авіабомбу ФАБ-250.

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

За її даними, 5 січня піротехніки обстежили близько 4,5 га території з них 0,3 га за допомогою машин механізованого розмінування, виявили та знешкодили 28 вибухонебезпечних предметів.

Схожі на ракети з парадів у КНДР: чим російські військові вдарили по Харкову 2 січня – нові дані прокуратури

Під час ракетної атаки Харкова 2 січня, внаслідок якої поранень зазнали 62 людини та загинули двоє жінок, у місто влучили не типові "Іскандери". Тривають експертизи, наразі правоохоронці встановили: ракети відрізняються як на вигляд, так і технічно.

Вони нагадують боєприпаси, які можна побачити на фото з військових парадів у Північній Кореї, розповів журналістам речник прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко.

"Ця ракета схожа на одну з північнокорейських ракет, конкретну модель я не буду називати. Але дійсно за соплами, за задньою частиною ця ракета дуже схожа. Та північнокорейська ракета виготовлялася на базі "Іскандеру". Тому ми схиляємося до версії, що можливо це і є ракета, яку надала Північна Корея. Але хочу зауважити, що зараз немає таких прямих доказів", — каже Чубенко.

55-річний житель Вовчанська отримав травму в результаті мінометного обстрілу РФ

Близько 10 ранку 6 січня Росія обстріляла Вовчанськ на Харківщині з мінометів. Мінно-вибухової травми зазнав 55-річний чоловік.

Дані облпрокуратури Суспільне Харків підтвердив Тамаз Гамбарашвілі, начальник Вовчанської міської військової адміністрації.

"Обстріл був сьогодні близько 10 ранку. Пошкоджено два будинки — вибиті вікна та пошкоджені дахи. І були влучання по промислові зоні, пошкоджене приміщення "Харківгаз", яке не працює. Били артилерією. Через обстріл травми отримав 55-річний цивільний — медики йому надали допомогу та відпустили додому", — каже Гамбарашвілі.

"Молодець, що не здалася". Дружина загиблого бійця з Лозової створила благодійний фонд для допомоги військовим

Дружина загиблого бійця з Лозової Людмила Шевченко після смерті чоловіка активно допомагала його побратимам та іншим бійцям на фронті: закуповувала автівки, тепловізори, відвідувала поранених у госпіталях. Після розголосу її історії жителі міста та інші волонтери запропонували об'єднати зусилля та допомогли Людмилі створити власний благодійний фонд — так виникла "Незламна берегиня", яка опікується потребами військових на передовій.

Як працює фонд і скільки вдалося зробити за кілька місяців від заснування — у матеріалі.

Понад 100 пунктів незламності працюють цілодобово — Синєгубов

Понад 100 пунктів незламності працюють цілодобово станом на 6 січня, в етері телемарафону "Єдині новини" розповів очільник Харківської ОВА Синєгубов.

"Готові пункти незламності: загалом їх більше ніж тисяча по Харкову та області", — зазначив Синєгубов.

Також за добу заживили понад тисячу абонентів прифронтових районів Харківщини. Без електрики лишаються близько 14 тисяч, зазначив Синєгубов.

Ожеледиця: ситуація на дорогах Харківщини зранку 6 січня

Ожеледиця у результаті крижаного дощу не спричинила надзвичайних ситуацій чи обмежень у пересуванні дорогами Харківщини.

Про це о 09:51 6 січня повідомили в облслужбі відновлення та розвитку інфраструктури

"Долаючи наслідки ожеледиці, спричиненої крижаним дощем, що йшов напередодні, підрядні організації Служби вивели на дороги області 102 одиниці спеціальної техніки. Очищено доріг — 1065 км", — сказано в повідомленні.

У службі прогнозують замети на дорогах і ожеледицю.

"7 січня Харківщина потрапить під дію активного антициклону та вторгнення мас арктичного повітря, що принесуть з собою сніг, хуртовини, а потім і значне зниження температури повітря. Усе це супроводжуватиметься ще й сильними поривами вітру, що може спричинити замети на дорогах та ожеледицю", — йдеться в повідомленні.

На Харківщині чути вибухи

У Харківській області пролунали щонайменше два вибухи, передають кореспонденти Суспільного. У регіоні триває повітряна тривога.

Росіяни вдарили між населеними пунктами у Харківському районі. Попередньо — ракетами С-300. Поранених станом на 10:48 немає, повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Обстріли Харківщини: дані ОВА

Артилерійських та мінометних обстрілів Росії протягом 5 січня зазнали понад 15 населених пунктів Харківщини, зокрема: Гатище, Бочкове Чугуївського району; Дворічанське, Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Куп'янського району.

Про це 6 січня повідомив очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

  • О 00:15 5 січня росіяни вдарили по Купʼянську з РСЗВ. Снаряд влучив на територію ліцею пошкодив його будівлю. Другим обстрілом близько 00:40 пошкодило будинок, з-під його завалів дістали 61-річну жінку. Поранену з травмою стопи доставили до лікарні;
  • Вранці 5 січня обстрілів зазнали Липці. Там пошкоджені будинок, адміністративна будівля, складські приміщення;
  • Близько 11:00 росіяни вдарили по Козачій Лопані, влучанням пошкодили приватний будинок і літню кухню.

Троє людей у Харкові травмувалися у ДТП

На вулиці Дерев'янка в Харкові зіткнулися автівки Volkswagen, Dacia та Renault. Рятувальники деблокували з авто потерпілого чоловіка, загалом під час аварії травмувалися троє.

Про це 6 січня повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"Бригадою екстреної медичної допомоги їх шпиталізовано до лікарні. Усі обставини події встановлюють співробітники Нацполіції", — йдеться в повідомленні.

Їх доставили зранку 5 січня, розповів Суспільне Харків директор облцентру екстреної медичної допомоги Віктор Забашта.

"Вони нетяжкі: в одному випадку черепно-мозкова травма, другий чоловік трохи тяжчий, там перелом стегна. Там критичних не було. Забої, переломи кінцівок. Усім від 39 до 68 років", — розказав Забашта.

У Люботинській громаді на пожежі загинув 55-річний чоловік

Вранці 5 січня в селищі Манченки на Харківщині зайнялася пожежа площею 20 кв. м. По прибуттю пожежники знайшли тіло 55-річного чоловіка.

Про це 6 січня повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"Рятувальники локалізували пожежу о 09:20, а об 11:45 – повністю ліквідували її. Причина загоряння встановлюється", — сказано в повідомленні.

60-річну жительку Куп'янська дістали з-під завалів будівлі, пошкодженої обстрілом РФ

У Куп'янську протягом 5 січня російськими ударами пошкоджені навчальний заклад і приватна будівля. З-під завалів дістали 60-річну жінку, її шпиталізували до обласної лікарні.

Про це 6 січня повідомили в ДСНС Харківщини.

Жительку Купʼянська дістають з-під завалів, спричинених обстрілом РФ
Жительку Купʼянська дістають з-під завалів, спричинених обстрілом РФ, Харківська область, 6 січня 2024 року. Фото: ДСНС Харківщини

Рятувальники дістали 61-річну жінку з-під завалів у Купʼянську
Жительку Купʼянська дістають з-під завалів, спричинених обстрілом РФ, Харківська область, 6 січня 2024 року. Фото: ДСНС Харківщини

Рятувальники дістають жительку Купʼянська з-під завалів, спричинених обстрілом РФ
Жительку Купʼянська дістають з-під завалів, спричинених обстрілом РФ, Харківська область, 6 січня 2024 року. Фото: ДСНС Харківщини

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 6 січня

Сім разів армія РФ атакувала в районі Синьківки на Куп'янському напрямку протягом 5 січня. Українські військові відбили усі штурми, повідомив у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

6 січня: прогноз погоди для Харківської області та Харкова

  • Хмарна погода;
  • Вночі невеликі опади. Вдень без істотних опадів;
  • Ожеледь, слабкий туман. На дорогах ожеледиця;
  • Вітер південний, 5-10 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 3-8° морозу, вдень від 4° морозу до 1° тепла;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 6-8° морозу, вдень 1-3° морозу.
На початок