Суддя Тандир, якого обвинувачують у вбивстві нацгвардійця на блокпосту, переоформив майно на дружину і розлучився з нею

Суддя Тандир, якого обвинувачують у вбивстві нацгвардійця на блокпосту, переоформив майно на дружину і розлучився з нею

Ексклюзивно
Олексій Тандир
Суддя Олексій Тандир. Фото: Макарівський районний суд/Facebook

Обвинувачений у вбивстві нацгвардійця Вадима Бондаренка, суддя Олексій Тандир розлучився зі своєю дружиною Людмилою. Про це йдеться в рішенні Святошинського райсуду за 6 грудня. Крім того, як повідомив адвокат родини загиблого Бондаренка Віталій Сердюк, 12 грудня Тандир переписав на дружину майно. На думку захисника, це може свідчити про те, що обвинувачений таким чином намагається уникнути виплати компенсації постраждалим.

Кореспондентка Суспільного поспілкувалося з усіма сторонами у цій справі.

Нагадаємо, що суддя Макарівського суду Київщини, Олексій Тандир, який на великій швидкості здійснив наїзд, ймовірно напідпитку, на нацгвардійця, перебуває в СІЗО з 27 травня цього року. Кожних два місяці йому продовжують запобіжний захід. За цей час слідчі провели десятки експертиз щодо вирішення, чи був Тандир нетверезим. Так судово-психологічна експертиза підтверджує факт сп’яніння. У крові алкоголю не виявили (зразки відібрали за 18 годин після трагедії). А замість сечі Тандир здав розбавлену у воді слину.

У серпні провадження передали до Святошинського суду, а вже восени розпочалися судові слухання по суті. Потерпіла сторона подала позови на відшкодування загальною сумою 40 мільйонів гривень. Зараз справа на етапі свідчень потерпілої сторони.

Крайнє засідання мало б відбутися 4 грудня, і якраз на ньому суд повинен був розглянути клопотання Павла Теслюка (представник потерпілої сторони) про арешт майна Олексія Тандира. Проте адвокати обвинуваченого до суду не прибули, оскільки брали участь в іншому засіданні. 6 грудня суд розлучив подружжя Тандирів і вже колишній чоловік переписав майно на дружину.

Клопотання про арешт майна судді Олексія Тандира є у розпорядженні редакції Суспільного.

"Тут питання ще в тому, коли і яким чином була підписана угода про майно. Оскільки Тандир перебуває в СІЗО. На моє переконання все це зроблено штучно, адже потім обвинувачений скаже, що грошей немає і компенсації не буде. Це все маніпуляції", — вважає адвокат родини загиблого нацгвардійця Віталій Сердюк.

На запитання, що робитимуть далі, Сердюк відповів, що вже готується заява про визнання договору щодо виведення майна із власності Тандира недійсним. Крім того, й надалі клопотатимуть про накладення арешту.

На розлучення дружина Тандира Людмила подала ще 20 вересня цього року. Тоді позивачка зазначала, більш як рік у сімейних стосунках з обвинуваченим вона не перебуває. За її словами, вони жили окремо.

Суспільне звернулися до адвоката Олексія Тандира Олега Юрченка, щоб дізнатися його позицію щодо заяв потерпілої сторони. Юрченко сказав, що "потерпілі не можуть визначитися зі своєю позицією".

"То вони кажуть, що гроші їм не треба і повертають кошти, які родина надіслала (йдеться про 18 тисяч грн, які Анна Бондаренко знайшла на рахунках і повернула назад — ред.). Потім вони подають компенсацію. Враження наче просто дають інфопривід, аби всі про це говорили. Я вважаю, що в нас є провадження і треба говорити про нього. А те, що вони хочуть залишити родину без засобів існування і дати привід вам і вашим колегам (журналістам — ред.) для обговорення розлучаються вони чи ні, ділять майно, сплять разом — це точно не те що треба обговорювати", — сказав Юрченко.

Наступне засідання у справі відбудеться 19 грудня. Суд заслухає свідчення Анни Бондаренко — дружини загиблого нацгвардійця. Такий порядок визначив суддя Бандура. Далі на засіданні показання даватимуть свідки. Згодом досліджуватимуть докази сторони обвинувачення та захисту. І вже після допитають самого Олексія Тандира. В разі необхідності відбудеться також стадія доповнення та клопотань.

Наразі обвинувачений Олексій Тандир перебуває в СІЗО — термін тримання його під вартою спливає 25 грудня.

Що відомо про аварію за участі Тандира, внаслідок якої загинув військовий Нацгвардії

У ніч на 26 травня на в'їзді в Київ з боку Житомира сталася дорожньо-транспортна пригода: голова Макарівського райсуду Київської області Олексій Тандир збив автомобілем військовослужбовця Нацгвардії, який стояв на блокпості. Військовий загинув на місці від отриманих травм.

У Нацгвардії розповіли, що строковик, якого збили на блокпості при в'їзді в Київ, Вадим Бондаренко родом із Черкащини.

Оскільки Тандир відмовився здавати аналізи на вміст алкоголю та наркотиків, за клопотанням прокуратури суд дозволив примусове відібрання біологічних зразків у судді.

26 травня судді, який збив військовослужбовця Нацгвардії на блокпосту у Києві, повідомили про підозру за фактом вчинення смертельної ДТП у стані алкогольного сп’яніння. У ДБР повідомили, що у голови райсуду відібрали примусово біологічні зразки.

Також прокуратура скерувала звернення до Вищої ради правосуддя із поданням про надання згоди на утримання судді під вартою.

27 травня Судді Тандиру, який збив насмерть нацгвардійця, обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 липня без можливості внесення застави.

У липні Державне бюро розслідувань повідомило, що одна з судово-психологічних експертиз показала, що суддя Макарівського райсуду Олексій Тандир у момент скоєння ДТП перебував у стані алкогольного сп'яніння.

Печерський райсуд Києва 17 липня розглянув клопотання про продовження запобіжного заходу судді Олексію Тандиру. За рішенням суду, він перебуватиме під вартою до 26 серпня 2023 року без визначення застави.

3 серпня у ДБР повідомили, завершили досудове розслідування щодо судді Олексія Тандира.

18 серпня Печерський районний суд продовжив до 9 вересня запобіжний захід Тандиру. А 21 серпня справу судді передали до суду.

Пізніше перебування підозрюваного під вартою продовжили до 4 листопада без права на заставу.

На початку вересня дружина загиблого нацгвардійця Вадима Бондаренка Анна подала цивільний позов про стягнення з Тандира 40 мільйонів гривень матеріальної шкоди через загибель чоловіка.

2 жовтня у Святошинському райсуді за планом мало відбутися перше засідання по суті у справі Тандира. Утім сторона захисту наполягла, аби справу вів інший суддя. Суд відхилив це клопотання. 5 вересня адвокати Тандира вже подавали на відвід Бандури під час підготовчого засідання. Тоді клопотання відхилили і призначили дату першого засідання по суті, втім захисники судді тоді заявили, що не можуть через стан здоров'я та зайнятість з'явитися до суду.

20 листопада, у Святошинському суді Києва відбулося засідання по суті у справі судді Олексія Тандира. Тоді Засідання розпочалося із допиту батька загиблого нацгвардійця Валерія Бондаренка, який також був військовослужбовцем. За його словами, коли дізнався про загибель сина, у нього почалася сильна депресія і довелося звільнитися із лав ЗСУ. Він також заявив, що Тандир має виплатити йому мільйон гривень через загибель сина.

Що відомо про інші ДТП на блокпостах у Києві

У ніч на 22 жовтня на в'їзді до Києва на автодорозі М-01 водій автомобіля "Хонда" скоїв наїзд на військового. Від отриманих травм потерпілий помер на місці. За кермом авто був адвокат Віталій Туровський. Суд обрав для нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права застави.

Увечері 6 листопада на блокпосту в Деснянському районі столиці автомобіль збив військову Державної прикордонної служби. Жінку госпіталізували з травмами. Прилад "Драгер" показав, що водій був тверезим.

На початок