На миколаївському ставку стався мор риби

На миколаївському ставку стався мор риби

На миколаївському ставку стався мор риби
. Суспільне Миколаїв

У місті Новий Буг, що на Миколаївщині, на Ленінському ставку стався мор риби. Поверхню водоймища вкрили мертві карасі.

Новобужани скаржаться на неприємний запах загноєної риби. За словами місцевої жительки Ірени Носкової, проблема виникає щороку.

На миколаївському ставку стався мор риби
Суспільне Миколаїв

Через відсутність міської каналізаційної системи, побутові стоки потрапляють у ставок. 10 лютого 2020 року інспектор зі структури Держекоінспекції відібрав проби води зі ставка. За результатами досліджень зафіксовано концентрацію забруднюючих речовин.

“По сульфатах перевищення в 2,8 раза. По хлоридах: 2,7 ‒ 2,9 разів. Це майже в три рази перевищені допустимі норми по хлоридах. І сульфати в чотири рази. Там іде злив неочищених стічних вод. Це не тільки хімічний вплив. Може бути і бактеріальний вплив, тобто нинішня ситуація з пандемією коронавірусу може мати серйозні наслідки”, ‒ каже інспектор Олександр Кривцун.

На миколаївському ставку стався мор риби
Суспільне Миколаїв

Ініціативна група з числа жителів Нового Бугу зверталася і до поліції.

“3 вересня. Коли почався масовий виплив риби на берег, я викликала поліцію і написала заяву. Заяву прийняли в присутності двох свідків. Відповіді від поліції немає”, ‒ каже Ірена Носкова.

Детальніше про ситуацію у репортажі кореспондентів Суспільного

Авторка ‒ Ніна Булах, оператор ‒ Ігор Чорний.

За словами Новобузького міського голови Максима Лагодієнка, питання очищення каналізаційних стоків виникло давно. На позачерговому засіданні профільної комісії розглянули питання та доручили відповідним службам провести аналіз води та встановити причини, що призвели до загибелі риби.

“На території міста років 5 ‒ 7 тому без дозволу було підключено каналізаційні мережі. Ці стоки води ідуть у водоймище. Міською радою створено комунальне підприємство “Правопорядок”, яке буде здійснювати ці функції”, ‒ каже Максим Лагодієнко.

На миколаївському ставку стався мор риби
Суспільне Миколаїв

У 2011 році Новобузька міська рада взялася за вирішення проблеми стічних вод, замовивши проєктну документацію на реконструкцію системи очищення каналізаційних стічних вод з використанням очисних споруд типу “Біотал” . Робочий проєкт був виконаний, але не реалізований.

За даними Prozorro, 6 червня 2019 року був оголошений тендер на реконструкцію систем водоочищення каналізаційних стічних вод із використанням очисних споруд типу "BIOTAL" за адресою: місто Новий Буг, вулиця Радісна, 42. Участь взяла одна компанія ТОВ "Проектна компанія Альянс " із очікуваною вартістю в 348 777,00 гривень. За словами Максима Лагодієнка, проєктанти працюють над зауваженнями. Коли процедура завершиться, міська рада має затвердити документацію на сесійному засіданні, після чого вона буде передана Управлінню капітального будівництва ОДА для продовження роботи на об’єкті.

Читайте також

На початок