"Куди завгодно піду, але виїжджати не буду". Жителька Дніпропетровщини відстоює у суді право жити в Україні

"Куди завгодно піду, але виїжджати не буду". Жителька Дніпропетровщини відстоює у суді право жити в Україні

23-річній росіянці, що живе у Павлограді на Дніпропетровщині, Ользі Яцевській в міграційній службі не хочуть продовжувати посвідку на проживання. Жінка переїхала в Україну з РФ у п’ятирічному віці разом з мамою і братом. Тут завершила навчання та вийшла заміж.

Суспільному Ольга розповіла: звернулася до міграційної служби за два місяці до завершення посвідки на проживання, але її анулювали та дали сім днів на виїзд з країни.

"Моїм громадянством ніхто не займався до 18 років, а я сама не могла. Коли мені виповнилося 18, я почала звертатися до міграційної служби. Зробила собі посвідку на проживання, вступила до вишу. Коли почалося повномасштабне вторгнення, я злякалася, що в мене такі документи. Дізналася, що не видають посвідки росіянам. Це була осінь 2022 року", — говорить жінка.

Ольга каже: згодом випадково дізналася, що міграційна служба почала працювати з громадянами РФ. Звернулася туди, але їй сказали, що можна обміняти посвідку лише за два місяці до її закінчення.

"Рівно за два місяці до закінчення посвідки я знову звернулася до міграційної служби. В той день мені сказали, що мені її анулюють, тому що я закінчила вже навчання і перебуваю в Україні нелегально", — розповіла вона.

У тимчасовому прихистку Ользі також відмовили, поставили штамп про примусове повернення. Жінка оплатила штраф.

Відтоді жителька Павлограда відстоює своє право проживати в Україні у судах.

"Першу інстанцію я виграла, потім був апеляційний суд і його я програла. Зараз ми подали до Верховного суду. Я не планую виїжджати. Я буду судитися до останнього", — говорить Ольга.

Вона також подавала на громадянство України. Має для цього підстави: її батько народився в Україні до проголошення Незалежності, а також вона перебуває у шлюбі з громадянином України. Але в першому випадку їй слід довести, що батько — насправді її рідний батько, у другому — зачекати, поки мине два роки у шлюбі.

Ольга Яцевська судиться за право жити в Україні
Ольга Яцевська та її чоловік, громадянин України. Фото: особистий архів Ольги Яцевської

Аби законно лишитися в Україні, Ольга з чоловіком зверталися до Міністерства закордонних справ і на "гарячу лінію" міграційної служби, але ніде не надали дієвих порад.

Свою історію жінка виклала на відео у соцмережах, і отримала підтримку.

"Багато подібних ситуацій, і мені багато людей написало. Виїжджати не варіант, я не можу залишити сім’ю. У мене тут друзі, у мене тут все, все моє життя тут. Я піду в Європейський суд, куди завгодно піду, але не буду виїжджати. Це я для себе вирішила остаточно", — каже вона.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок