У Хмельницькому відкрили ветеранський простір "Захист 4.5.0"

У Хмельницькому відкрили ветеранський простір "Захист 4.5.0"

Перший ветеранський простір з мультидисциплінарною командою відкрився сьогодні, 21 листопада, в Хмельницькому. Тут працюватимуть з військовослужбовцями та їх родинами. В Україні є 23 таких простори.

Помічниця психолога в ветеранському просторі Лілія Аршинова починає заняття з дітьми зі знайомства. На питання в ігровій формі відповідає Володимир — син хмельничанки Олесі Хомутко.

"Перший раз привела сина, тут є дитяча кімната, сподіваюся, будемо ходити сюди з сином", — розповідає Олеся Хомутко.

Лілія Аршинова працює тут з дітьми та підлітками. Розповідає, про програму для найменших.

"Проводимо заняття з арттерапії, нетрадиційне малювання, мозаїки, розвиваючі ігри, заняття на дрібну моторику. Поки батьки зайняті, працюють в інших кабінетах, їм треба знати, що діти поруч, вони можуть прийти, подивитися на наші заняття, що ми робимо", — пояснює помічниця психолога.

У Хмельницькому відкрили ветеранський простір "Захист 4.5.0"
Психологиня займається з дітьми у ветеранському просторі, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Дитяча кімната, неформальний простір, а також кімнати для індивідуальних і групових консультацій та тренінгів діють у ветеранському просторі "Захист 4.5.0", який сьогодні відкрили в Хмельницькому для військовослужбовців і їхніх родин, розповіла його очільниця – військова медикиня, ветеранка Катерина Луцик.

"Поки військовослужбовець проходить службу, ми працюємо з його родиною, готуємо її до повернення, після повернення самого ветерана уже залучаємо його в процес реінтеграції", — каже Катерина Луцик.

Олеся Хомутко чекає з російського полону чоловіка та сина — захисників Маріуполя. Пів року, розповіла, працювала з психологами громадської організації "Захист – об’єднання волонтерів", яка ініціювала відкриття ветеранського простору.

"Звичайно, це дуже велика підтримка, нам набагато легше, що ми не одні в цій біді, проблемі", — розповідає Олеся Хомутко.

У Хмельницькому відкрили ветеранський простір "Захист 4.5.0"
Дитячий куточок у ветеранському просторі "Захист 4.5.0", листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Психологині центру "Разом із тобою", який працює в ветеранському просторі, Наталія Чорна і Марина Лукашук розповідають, яку допомогу і як надають відвідувачам.

"Зараз, коли в країні війна, для людей дуже важливо, щоб психологічна допомога надавалася якісно, і взаємодія людини й психолога має бути тривала, щоб людина могла розкритися, і поділитися своїми емоціями, переживаннями, хвилюваннями", — каже психологиня Наталія Чорна.

"У нас проходять групи підтримки, індивідуальні консультації, проводиться групова робота з дітьми методами арттерапії, різні майстер-класи, різні тренінгові форми роботи", — пояснює Марина Лукашук.

Ветеранський простір "Захист 4.5.0", зі слів його засновниці, перший в області, який має мультидисциплінарну команду. В Україні таких 23.

"У нас працює мультидисциплінарна команда, яка складається з шести психологів, кар’єрних консультантів, соціальних працівників, юристів і медичних працівників. Таким чином, ми закриваємо всі основні соціальні сфери, в яких виникають запити в наших ветеранів. Наша головна задача — зробити ветеранський простір єдиним ветеранським вікном, куди ветеран або родина звернеться, і їм не потрібно буде ходити по декількох локаціях у місті, а вони зможуть отримати більшість потрібних послуг в одному місці", — пояснює очільниця ветеранського простору.

Мати військовослужбовця Вікторія Германенко прийшла до ветеранського простору з донькою Веронікою. Говорить, коли вперше звернулася по допомогу до психологині, яка працює в ветеранському просторі.

У Хмельницькому відкрили ветеранський простір "Захист 4.5.0"
Психологиня займається з дівчинкою у ветеранському просторі "Захист 4.5.0", листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

"Була така кризова ситуація, дуже хвилювалася сильно, турбувалася за сина, за майбутнє, тоді треба було йому на практику, на посилення кордону, це була така невідомість. Плюс, донечка йшла до першого класу, інклюзія, все одне на одне наклалося", — розповідає Вікторія Германенко.

Вікторію Германенко в ветеранському просторі приймає кризова психологиня центру "Разом із тобою" Тетяна Кріль.

"Ми проводимо як індивідуальні, так і групові заняття з психологом, на цих заняттях дружини, матері, наречені можуть зняти свою психоемоційну напругу. Отримати інформацію про те, як змінюється стан військовослужбовців, коли вони отримують бойовий стрес, коли повертаються додому, які є заборонені методи, які є рекомендації, як правильно поводитися з хлопцями, коли вони повертаються", — каже кризова психологиня.

Зі слів Катерини Луцик, команда ветеранського простору продовжує навчатися, аби розширювати коло відвідувачів і послуги для них.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок