До 10 тисяч гривень. Допомога родинам загиблих чи поранених військових у громадах Миколаївської області

До 10 тисяч гривень. Допомога родинам загиблих чи поранених військових у громадах Миколаївської області

До 10 тисяч гривень. Допомога родинам загиблих чи поранених військових у громадах Миколаївської області
Переселенці. Ілюстративне фото: GETTY IMAGES

У громадах Миколаївщини станом на листопад 2023 року діють програми допомоги малозахищеним верствам населення. Зокрема центри соцзахисту здійснюють підтримку військових, які отримали поранення або каліцтва.

Подробиці дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Допомога військовим та їхнім сім'ям в Южноукраїнській міській територіальній громаді

Громада налічує близько 45 тисяч жителів. Заступниця начальника управління соцзахисту населення Южноукраїнської міської ради Лариса Заболотна говорить, з 15 листопада 2023 року у громаді надають разову грошову допомогу до 10 000 гривень військовим, які повернулися із зони бойових дій та мають поранення або каліцтва.

"Військовослужбовці, які повертаються додому чи з пораненням, чи з травмою, чи отримали каліцтво, то можуть отримати матеріальну допомогу з бюджету громади разово. Також можуть отримати послуги в оздоровчо-реабілітаційному відділенні. Крім того, і сім'ї загиблих отримують гуманітарну допомогу", — говорить посадовиця.

Зі слів чиновниці, родини загиблих військових мають право відпочивати раз на рік — безкоштовно. А діти з таких сімей, щомісяця можуть отримати матеріальну допомогу з міського й обласного бюджетів.

Допомога для внутрішньо переміщених осіб

Внутрішньо переміщеним особам надають грошову допомогу. Втім, якщо вони оплатили дороговартісне лікування і надали документи про операцію, то розмір виплат може бути від трьох до п'яти тисяч гривень. Крім того, переселенцям видають гуманітарну допомогу та допомагають у пошуках житла, зазначає Лариса Заболотна.

"Місто у нас невелике, мало вільного житла. Є місця тимчасового розміщення. Люди зупиняються у місті ненадовго, а потім, як правило, залишаються. У нас є багато кружків, центрів, палац культури, де діти можуть розвиватися. Є ВПО, які у нас залишилися ще з 2014 року, вже працюють у громаді", — розповідає Лариса Заболотна.

Веселинівська селищна територіальна громада

Для розв'язання соціальних питань у Веселинівській громаді затвердили Комплексну програму "Турбота". Документ передбачає соціальну та фінансову підтримку, адресну допомогу малозахищеним верствам населення, родинам військових та ВПО. У громаді налічують близько 18 тисяч жителів.

На початку повномасштабного вторгнення в громаді на обліку перебували близько чотирьох тисяч внутрішньо переміщених осіб, станом на листопад — 2224.

Начальниця відділу соціального захисту населення Веселинівської селищної ради Любов Коваленко говорить, у громаді була прописана допомога учасникам АТО/ООС і ветеранам війни та учасникам бойових дій на території інших держав.

"На сесії прийняли рішення — по тисячі гривень всім військовослужбовцям, які пішли захищати нашу незалежність, Україну, родини загиблих, безвісти зниклих, родини полонених. Вже 300 людей отримали цю одноразову допомогу. Якщо всі не встигнуть отримати у 2023 році, то ми продовжимо виплату у наступному році", — розповідає Любов Коваленко.

Крім цього з початку повномасштабного вторгнення посадовці прийняли рішення надавати кошик продуктів для людей за бюджетні гроші.

"Був затверджений продуктовий набір до 20 кілограмів продуктів, потім ще надходили продукти, речі, посуд від Всесвітньої продовольчої програми ООН, ГО "Десяте квітня", — додає начальниця соцзахисту Веселинівської селищної ради Любов Коваленко.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок