АЧС у Хорольській ТГ: скільки свиней умертвили на Полтавщині та яка причина зараження чумою

АЧС у Хорольській ТГ: скільки свиней умертвили на Полтавщині та яка причина зараження чумою

Чума свиней на Полтавщині: скільки тварин умертвили і спалили
. Фото: pexels

Через випадок африканської чуми свиней у Хорольській громаді Полтавської області умертвили та спалили понад тисячу тварин. Окрім державного підприємства, мають вилучити свиней і в селян.

Чому поширилася АЧС у Хорольській громаді

Про це в ефірі "Суспільне Спротив" розповіла начальниця відділу управління Держпродспоживслужби в Полтавській області Наталія Карпенко. За її словами, африканську чуму свиней виявили на території державного підприємства "Дослідне господарство імені 9-го Січня" Інституту свинарства Національної академії аграрних наук України. Із 1200 тварин, яких утримували, 1100 уже умертвили та спалили.

"Заходи тривають протягом 40 діб. Через 40 днів знімається карантин, якщо виконані всі необхідні заходи. У загрозливій зоні, тобто селі Ялосовецьке, обійшли всі двори. У дев’яти дворах обліковано 23 голови свиней. Дані свині підлягають вилученню, клінічно здорових необхідно здати на забійне підприємство, а підозрілих у захворюванні ― умертвляти та спалювати", ― розповіла Наталія Карпенко.

За її словами, першими у господарстві загинули вісім тварин. Після цього у них підтвердили АЧС.

"Ймовірне джерело інфекції занесене через корми, так як згодовували термічно необроблене зерно урожаю цього року, 2023-го. А також у даному господарстві утримували свиней не дотримуючись закритого режиму: був відсутній і не працюючий ветсанпропускник, недостатньо комплектів одягу в персоналу, доступ стороннього автотранспорту, а також осіб", ― розповіла спеціалістка.

Ситуація з АЧС на Полтавщині

Африканська чума свиней — це вірусна хвороба, яка проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та поширеними крововиливами внутрішніх органів у тварин.

АЧС на Полтавщині з початку 2023-го року виявили втретє. До цього хворобу підтвердили 6 листопада 2023-го біля села Мозоліївка Градизької громади, а 2 листопада ― на території Опішнянської громади.

Дикий кабан ― це джерело інфекції африканської чуми свиней. Вони здебільшого живуть на полях, де росте кукурудза. Насінням цієї культури, яка не пройшла попередньої термічної обробки, люди можуть годувати домашніх свиней. Таким чином можуть заразити їх вірусом. Аби уникнути цього, годувати тварин слід продуктами, які пройшли термічну обробку.

Вірус африканської чуми свиней невиліковний, від нього немає вакцини. Профілактика цього захворювання ― це дотримання біобезпеки та утримання тварин у закритому приміщенні.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок