Безплатне протезування зубів для військових у Полтаві: де можна зробити

Безплатне протезування зубів для військових у Полтаві: де можна зробити

Безплатне протезування зубів роблять військовослужбовцям у обласному центрі стоматології у Полтаві. Здійснюють його у рамках регіональної програми реабілітації, інтеграції та соцзахисту захисників і захисниць за гроші обласного бюджету.

Про це Суспільному розповіла заступниця головного лікаря медзакладу Наталія Лупаца. Послугою скористалися уже понад 300 людей.

Військовослужбовець Андрій Завертайло проходить огляд після протезування зубів в обласному центрі стоматології.

Військовий зробив у стоматолога зуби в Полтаві
Військовий Андрій Завертайло. Суспільне Полтава

"Перед війною треба було виривати зуби, ставити коронки і от почав це робити, але ж війна півтора роки, і воно все погіршилося, зуби повисовувалися. Було некомфортно їсти, вживати їжу, пережовувати", — каже військовослужбовець ЗСУ Андрій Завертайло.

Чоловікові зробили металокерамічне протезування.

"На позиціях це дуже важливо, бо воно ж у голові, і болить. Коли болить зуб, ти не такий уважний, тебе це відволікає. Стало жувати набагато зручніше. І усмішка, ясна річ. Наче нічого такого особливого, але от дивишся в дзеркало: "О, нічого собі, в тебе зуби є", — говорить військовослужбовець ЗСУ Андрій Завертайло.

Військовий лікує зуби в Полтаві
Стоматологиня-терапевтка оглядає пацієнта. Суспільне Полтава

"Хлопці, які до нас потрапляють у відділення, здебільшого мають складну патологію, тому потребують комплексного підходу до цієї проблеми – хірургічного, терапевтичного й ортопедичного втручання. Тому перед початком лікування пацієнт проходить обстеження, потім визначається план лікування, санації і підготовки до обраного протезування", розповідає ортопед-стоматолог обласного центру стоматології Євген Карабаш.

Протезування зубів для військовослужбовців у центрі стоматології безплатне. Здійснюють його із серпня 2023-го у рамках обласної програми реабілітації, інтеграції та соцзахисту захисників і захисниць, каже заступниця головного лікаря медзакладу Наталія Лупаца. Фінансують її із обласного бюджету.

Безплатне протезування зубів для військових у Полтаві
Військовим стоматологічну допомогу надають безкоштовно. Суспільне Полтава

"У рамках цієї програми уже більше 340 людей отримали допомогу. У середньому витрачено на це 1 мільйон 300 тисяч гривень. У наступному році і 2025-го планується збільшити суму витрат на цю програму. І складатиме це десь по 2,5 мільйони кожного року", — пояснює заступниця головного лікаря обласного центру стоматології Наталія Лупаца.

"Це мостоподібний керамічний протез, який фіксується на зубах пацієнта. Всередині йде металева конструкція, зверху облицювання фарфором і керамікою. Ми маємо можливість обирати естетичні і високовартісні протези. Тому виходить так, що ми відновлюємо не тільки функцію жування у наших пацієнтів, а ще й гарну усмішку",розповідає ортопед-стоматолог обласного центру стоматології Євген Карабаш.

Протезування зубів військовому
Протезування зубів військовому. Суспільне Полтава

"Почався біль на вихідних, прийшов до лікаря, зробили операцію по видаленню зуба, підлікували. Тепер будуть ставити протез і лікувати інші зуби",говорить військовослужбовець ЗСУ Андрій Іванченко.

За словами Наталії Лупаци, час протезування у закладі триває кілька тижнів, у складних випадках – до місяця.

"Пацієнти можуть як самостійно підійти в реєстратуру, пацієнтів направляють із лікувальних закладів, у яких вони перебувають на реабілітації. Також ми спілкуємося із військовим частинами, які розташовані у нашій області близько нашого міста", говорить заступниця головного лікаря обласного центру стоматології Наталія Лупаца.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок