"Міста на межі". У Миколаєві відкрили фотовиставку-інсталяцію, присвячену деокупації Снігурівки та Херсона

"Міста на межі". У Миколаєві відкрили фотовиставку-інсталяцію, присвячену деокупації Снігурівки та Херсона

"Міста на межі". У Миколаєві відкрили фотовиставку-інсталяцію, присвячену деокупації Снігурівки та Херсона
Фотовиставка "Міста на межі", Миколаїв, 13 листопада 2023 року. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

У Миколаївському будинку офіцерів флоту 13 листопада відкрили фотовиставку-інсталяцію, присвячену деокупації Снігурівки та Херсона. В експозиції понад 200 світлин миколаївських фотографів Сергія Кононенка та Дмитра Скороходова.

Про це розповів кореспондентам Суспільного організатор виставки Володимир Алексєєв.

За словами Володимира Алексєєва, на виставці хотілось показати, що переживали й бачили люди в ті дні. У деокуповані міста фотографи їздили разом із волонтерами ДОФа.

"Робіт багато. Є Снігурівка, є Херсон в перші дні, є Херсон через пів року, є концерт. І деякі кадри ми вирішили зробити в форматі, як фрагменти з фільму — це кадри нашого життя, які були рік тому", — Володимир Алексєєв.

В експозиції світлини Дмитра Скороходова зроблені в Херсоні, поділені на періоди, - розповідає фотограф. Чоловік переконаний повторити їх неможливо.

"Є фото повного Херсона, в жовто-блакитних прапорах. І далі через пів року фото Херсона, де майже немає людей, пусті вулиці. Центральні вулиці Ушакова, Суворова — нікого", — розповідає фотограф Скороходов.

"Міста на межі". У Миколаєві відкрили виставку
Фотограф Дмитро Скороходов. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Серед власних робіт фотографа — є улюблені. Одна з них — портрет маленької дівчинки в одному зі звільнених сіл Миколаївщини в листопаді 2022 року.

"Ці очі, дорослих людей, дитячі очі — дуже важко знімати. Тому, що ти із посмішкою, хтось співає, радіє, а діти стоять із таким поглядом і дивляться на тебе. "Що це було?", "Де ми були рік?" — це на цих світлинах", — говорить Дмитро.

Згадує, як із родиною гуляла центральною вулицею довоєнного Херсона, жителька Миколаєва Тетяна. Жінка каже, вірить, що все відбудується, але фото представлені в експозиції повинні увійти в історію.

"До сліз, просто немає слів, дуже глибока, дуже тяжко, важко це розуміти, але це наша історія — це є. Це наша частина, наше життя", — говорить Тетяна.

Важко знімати наслідки війни, говорить Сергій Кононенко — співавтор виставки. До повномасштабного вторгнення чоловік фотографував переважно концерти та святкові події.

"Коли дивишся, згадуєш, на очах сльози. Все це пропущено через своє серце, всі ці відчуття людей, це горе, це тяжкі роботи, тяжкий труд, скажімо так. Дуже багато людей мені писали: "Сергій це не ти", — розповідає фотограф Кононенко.

Фотовиставка “Міста на межі” триватиме у ДОФі до 15 листопада.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок