"Я тут до останнього". Історія аеророзвідниці 17-ї танкової Криворізької бригади

"Я тут до останнього". Історія аеророзвідниці 17-ї танкової Криворізької бригади

29-річна Валіко Коробкадзе – військова 17-ї окремої танкової Криворізької бригади. На фронт пішла у 2019 році, тоді була механікинею-водійкою БМП. Зараз вона – аеророзвідниця, працює на FPV-дроні.

Про знищення російських позицій з неба, ситуацію на фронті та боротьбу за гендерну рівність в армії – бійчиня розповіла Суспільному.

"У 17-ій танковій я з 2019 року. Прийшла сюди відразу після університету. У мене була невелика пауза після Майдану. Я покинула навчання у зв’язку з волонтерством. У мене хлопець пішов на війну, потім він загинув у 2015 році під Саханкою. І він казав такі слова: "Якщо ми не будемо боронити тут, у Маріуполі, то вони будуть і у Полтаві, і у Києві. І наших дітей не буде де виховувати", — говорить жінка.

Валіко має дворічного сина, та попри це повернулася на фронт. Каже: соромно було сидіти вдома, маючи бойовий досвід.

"Росіяни з того боку вільно собі ходять, їх дуже багато. Вони вирили дуже багато окопів. Буквально видна от оця еволюція, що сьогодні там невеличка траншея, а завтра там уже ДОТ є. Вони застосовують дуже багато FPV на всіх напрямках. Штампують їх у себе на заводах масово", — розповідає військова.

Аеророзвідниця 17-ї танкової Криворізької бригади розповіла про службу
Аеророзвідниця Валіко Коробкадзе. Юрій Тинний/Суспільне Дніпро

Аеророзвідниця зазначає: коли маєш "Mavic" — можеш скоригувати артилерію, коли маєш FPV – ти і є цією артилерією.

"Коли визначається маршрут, завжди є дві цілі. Навіть якщо ти там женешся за машиною, у тебе у розумі десь є ще якась статична ціль. Там, можливо, якийсь бліндаж, можливо ще щось. Ти в якийсь момент бачиш рухому ціль і ти коригуєш, і ти долітаєш", — каже Валіко.

За її словами, стереотипи щодо жінки в армії з боку чоловіків-військовослужбовців — тягар.

"Коли ти приходиш у новий колектив, до тебе спочатку таке ставлення дуже обережне. І потім, коли ти показуєш, що ти вмієш працювати у команді, що ти можеш докладати зусиль — тоді формується нове враження про тебе. Тебе приймають у колектив такою, як ти є. Усі рівні, бо ціль – одна, мета – одна, правила – одні", — говорить Валіко.

Бійчиня зазначає: розуміє, що її маленькому сину не вистачає материнської любові та обіймів, і що вона пропускає багато подій з його життя. Але цим вона жертвує заради майбутнього усіх українських дітей.

"Здається, це Шухевич сказав, що ми боремося проти тих, хто перед нами, не тому, що ми ненавидимо їх, а тому що любимо тих, хто позаду. Я тут до останнього", — сказала аеророзвідниця.

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок