Фільм Суспільне Культура про мозаїки Маріуполя покажуть на фестивалі в Німеччині

Фільм Суспільне Культура про мозаїки Маріуполя покажуть на фестивалі в Німеччині

Фільм Суспільне Культура про мозаїки Маріуполя покажуть на фестивалі в Німеччині
. Фото: https://birdinflight.com/, via Wikimedia Commons

11–12 листопада документальне кіно "Жевріння. Дерево життя" виробництва Суспільне Культура покажуть на міжнародному кінофестивалі FilmFestival Cottbus у Німеччині.

Про це йдеться в новинах телерадіокомпанії.

Документальний фільм покажуть у межах секції Spotlight: Ukraine ("У центрі уваги: Україна").

У цьому розділі будуть ще чотири українські фільми:

  • "Як далеко близько", Інги Пилипчук (робоча назва під час зйомок була "Моя мама, війна та я");
  • "Фотофобія" Івана Остроховського і Павола Пекарчика спільного виробництва Словаччини, Чехії та України;
  • "Ви знаєте, це буде про війну" Ольги Цибульської;
  • "Сашенька" Олександра Жовни.
"Котбус — один із ключових фестивалів Східної Європи, а фестивалі — це завжди майданчики для культурної дипломатії, що формують порядок денний", — прокоментував подію виконавчий продюсер телеканалу Суспільне Культура Лук'ян Галкін.

"Під час зйомок «Жевріння» я вперше в житті побувала в Маріуполі, прекрасному українському місті на березі Азовського моря. Два місяці потому Росія почала його знищення. Більшості мозаїк, які ви побачите на екрані, вже не існує. І вийшло так, що цей фільм — чи не найсвіжіша пам'ять про мирний Маріуполь, ще не знищений і не спаплюжений росіянами", — говорить про роботу над фільмом режисерка Надія Миколаєнко.

FilmFestival Cottbus (FFC) заснований 1991 року. Сьогодні він — один із найбільш знаних у світі кінофестивалів Східної та Центральної Європи. Як ідеться на сайті події, фестиваль зосереджується на художніх фільмах із держав — наступниць колишніх соціалістичних країн, зокрема СРСР та економічно й культурно пов'язаних із Радянським Союзом Фінляндії, Греції та Туреччини.

Фестиваль у Котбусі цього року проходить із 7 до 12 листопада.

"Напад Росії на Україну надасть 32-му кінофестивалю в Котбусі іншого обличчя, іншого змісту, водночас підкреслить важливість культури, важливість діалогу", — зауважують організатори.

Про що фільм "Жевріння. Дерево життя"

"Жевріння. Дерево життя" — документальний проєкт телеканалу Суспільне Культура, який зняла Надія Миколаєнко, про українське монументальне мистецтво в Маріуполі. Історію мозаїк Маріуполя переповідає дослідник монументального мистецтва і фотограф Станіслав Іванов.

Назву фільму дало панно "Дерево життя", створене у Маріуполі бригадою художників на чолі з Аллою Горською та Віктором Зарецьким. Після смерті художниці воно було замуроване, і знову відкрите лише 2008 року.

У документальному фільмі глядачі переносяться у мирний Маріуполь грудня 2021 року, коли була відзнята основна частина фільму, та разом зі Станіславом досліджують місто та його унікальні мозаїки.

У травні 2022 року авторка фільму знову зустрілася зі Стасом вже у Львові та записала ще одне інтерв'ю, яке теж увійшло до стрічки. А ще у стрічці є кадри з уже окупованого Маріуполя, зокрема і ті, де видно зруйновані панно "Боривітер" та "Дерево життя".

У серпні фільм "Жевріння. Дерево життя" увійшов до короткого списку гран-прі URTI як авторський документальний фільм.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок