У Полтаві проводять безкоштовні тренінги з надання першої домедичної допомоги

У Полтаві проводять безкоштовні тренінги з надання першої домедичної допомоги

У полтавському університеті проводять заняття з надання першої домедичної допомоги. Шестигодинний сертифікований курс можуть безкоштовно пройти, зокрема, внутрішньо переміщені особи, люди похилого віку та одинокі.

Про це Суспільному розповіла голова громадської організації "Центр освіти дорослих" Світлана Нестуля.

Лютий і березень 2022-го року Людмила Комленко провела в укритті сєверодонецького хімічного підприємства. Там вона лікувала травмованих. Нині вона відпрацьовує свої навички на курсі першої домедичної допомоги у Полтавському університеті економіки і торгівлі.

Тренінг домедична допомога
Людмила Комленко слухає тенінг з надання першої домедичної допомоги. Суспільне Полтава

"Те, що я бачила, перебуваючи в підвалах підприємства «Азот», і нам привозили немічних людей і поранених… Мої навички дали мені право бути лідером, скажімо так. Мені доводилося допомагати людям, рятувати їх. Я свого часу водила екскурсії в гори, займалася з дітьми, тому мені доводилося це робити (надавати домедичну допомогу – ред.). Але практика ніколи не буває зайвою", каже переселенка з Сєвєродонецька Людмила Комленко.

Заняття з першої домедичної допомоги з початку повномасштабного вторгнення проводять у одному з полтавських університетів. До цього часу навчання пройшли понад пів тисячі осіб. Про це Суспільному розповіла очільниця громадської організації "Центр освіти дорослих" Світлана Нестуля.

У Полтаві проводять безкоштовні тренінги з надання домедичної допомоги
Інтсрукторка з домедичної допомоги. Суспільне Полтава

"Аудиторія, яка потребує допомоги – це внутрішні переселенці, одинокі родини, люди похилого, ми їх називаємо «поважного», віку. Тобто це всі категорії людей, які визначаються як кризові", розповідає голова ГО "Центр освіти дорослих" Світлана Нестуля.

Наталія Мальцева у повномасштабної війни працювала у Харкові дієтологинею.

"Мені б не хотілося, щоб мені це знадобилося десь у зв’язку з війною. Але ж як допомогти собі, оточенню, все ж таки навколо живі люди. І погано людині може стати прямо у транспорті чи на вулиці. То щоб допомогти собі чи комусь іншому, то, власне кажучи, я тут", — говорить переселенка з Харкова Наталія Мальцева.

Слухачі на тренінгу
Слухачі на тренінгу з домедичної допомоги. Суспільне Полтава

Учасникам тренінгу пропонували відпрацювати навички серцево-легеневої реанімації для постраждалих різного віку та зупинки кровотеч за допомогою підручних засобів.

"Швидка приїде за 7-10 хвилин, а людина вже за шість хвилин помирає. Тут використовуються руки людини, яка надає допомогу, проводить серцево-легеневу реанімацію і її знання. При зупинці кровотечі використовують підручні засоби, можливо, у людини є при собі джгут. (Ми навчаємо – ред.) як накладати джгут, як накладати турнікет",говорить інструктор з навчання першої домедичної допомоги Валентина Родик.

Медична сумка
Медична сумка. Суспільне Полтава

Тренінг організували спільно з "Інститутом розвитку міста" у рамках програми розвитку освіти у Полтавській територіальній громаді на 2021 – 2025 роки, розповіла Світлана Нестуля.

"Наразі дуже цікава і потрібна цікава інформація з надання першої допомоги, яка потрібна зараз усім. І в цивільному житті це дуже важлива навичка, якою зможуть оволодіти внутрішньо переміщені особи. Ми не реєструємо багато (людей – ред..), тому що вони повинні отримати навичку. Щоб отримати навичку, вони повинні потренуватися. Це не може бути 30 чи 100 осіб (за одне заняття – ред.)",розповідає голова ГО "Центр освіти дорослих" Світлана Нестуля.

До кінця року планують провести ще один курс з надання першої домедичної допомоги.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок