Гепатит А: симптоми, профілактика та чи можливий спалах на Полтавщині

Гепатит А: симптоми, профілактика та чи можливий спалах на Полтавщині

Випадки гепатиту А в Україні виявляють щороку у різних областях. Нині спалах є на Вінниччині, а в інших регіонах ― поодинокі випадки. Про те, що таке гепатит А, чим небезпечний та чи загрожує він Полтавщині, Суспільне запитало в полтавського інфекціоніста Романа Пономаренка.

Що таке гепатит та які його симптоми

Гепатити ― це захворювання, які найчастіше вражають печінку. Їх є п’ять видів, найпоширеніші в Україні ― гепатити А, В і С, каже лікар. За його словами, симптоми хвороби часто схожі на ГРВІ та кишкову інфекцію. Зокрема:

Симптоми гепатиту А
Симптоми гепатиту А. Графіка: Суспільне Полтава

Але хвороба може протікати без симптомів, найчастіше це буває у дітей, каже фахівець:

"Саме безсимптомні носії є найбільшими розповсюдниками цього вірусу, тому що вони не знають, що вони передають цей вірус. Передається він фекально-оральним шляхом, тому передача може відбуватися через недомиті фрукти, овочі, через воду може передаватися. Може впливати гепатит загалом на різні органи і системи, на супутні захворювання, які є".

Лікування гепатиту та профілактика

Перебіг захворювання може тривати до чотирьох тижнів і більше. У легкій формі не потребує додаткового лікування, а у формах середньої тяжкості або тяжкій людей госпіталізують та лікують стаціонарно. Після одужання у пацієнта формується по життєвий імунітет. Також його можна набути шляхом вакцинації, розповів Роман Пономаренко:

"Після того спалаху на Вінниччині дуже багато людей захотіли вакцинуватися, вакцини майже немає. Якщо є ― поодиноко у якихось центрах приватних. Але в аптечній мережі немає, у дистриб’юторів немає".

Як уникнути гепатиту
Як уникнути гепатиту. Графіка: Суспільне Полтава

Чи загрожує гепатит А Полтавщині

За словами Романа Пономаренка, востаннє спалахи гепатиту А у регіоні виявляли 2019-го року.

"Ми повинні розуміти, що зазвичай фіксується гепатит А постійно, у всіх регіонах, у певній кількості протягом року. Але періодично фіксуються певні спалахи по гепатиту А. І саме те зараз виникає у певних регіонах по Україні. Враховуючи передачу фекально-оральним шляхом, це захворювання не має такого розповсюдження, як повітряно-крапельним. Воно має обмежені спалахи. І якщо в нас не буде міграції людей з цих регіонів, які мають певні прояви, то в нас не буде поширень по наших регіонах", ― каже лікар.

У разі поширення хвороби можуть застосовувати локальні заходи. Зокрема, щодо окремих колективів чи територій. Обмежень у межах всього регіону зазвичай не застосовують, каже Роман Пономаренко.

За його словами, більш небезпечні для населення випадки гепатиту В і гепатиту С, їх набагато більше та, водночас, рідше діагностують.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок