Які громади Буковини відшкодовують проїзд своїх пільговиків у комунальному транспорті Чернівців

Які громади Буковини відшкодовують проїзд своїх пільговиків у комунальному транспорті Чернівців

Які громади Буковини відшкодовують проїзд своїх пільговиків у комунальному транспорті Чернівців
. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Сім громад Буковини уклали договори з Чернівецьким тролейбусним управлінням. Відтак компенсуватимуть проїзд своїх пільговиків у комунальних автобусах та тролейбусах міста. Суспільне Чернівці розповідає, з яких громад області пільговики можуть безплатно їздити у комунальному транспорті Чернівців та на яких умовах.

Які громади уклали договір з ЧТУ

Цьогоріч договір на компенсацію проїзду пільговиків з тролейбусним управлінням уклали Чагорська, Кіцманська, Глибоцька, Волоківська, Неполоковецька громади, повідомив Суспільному керівник ЧТУ Петро Лисак. Також нещодавно договір підписали Мамаївська та Вашківецька громади. Право на безплатний проїзд надають пільговикам, які мають персоналізовану транспортну картку.

Першою договір з тролейбусним управлінням уклала Чагорська сільрада. Відтак може відшкодовувати проїзд понад 2 тисяч пільговиків. Для цього з бюджету виділили 430 тисяч гривень. Наразі отримати транспортну картку можуть пенсіонери з громади, втім планують забезпечити пільговий проїзд також для людей з інвалідністю та військових, розповів раніше Суспільному голова громади Георгій Коблюк.

За три місяці Чагорська громада заплатила за проїзд своїх пільговиків понад 20 тисяч гривень, йдеться у відповіді управління на запит Суспільного. Якщо у серпні комунальним транспортом Чернівців скористалися 52 пільговики з громади, то за два місяці їхня кількість зросла у 20 разів – до понад тисячі пільговиків.

транспортні картки

Раніше Суспільне розповідало у відео, як Чагорська громада оплачуватиме проїзд пільговиків:

У Мамаївській громаді проживають 6300 пільговиків – усі вони можуть їздити у комунальному транспорті Чернівців безплатно, якщо отримають транспортну картку. Про це у коментарі Суспільному розповіла голова Мамаївської сільради Наталія Катрюк.

"На засіданні сесії визначили, що не будемо обирати окремі категорії людей, які зможуть отримати транспортну карту. Але є обмеження на кількість поїздок – 10 на місяць. Будемо бачити, скільки людей звернеться щодо цієї пільги", – каже Катрюк.

Для компенсації проїзду з бюджету громади до кінця року виділили 50 тисяч гривень. Вартість виготовлення однієї транспортної картки становить – 19 гривень 50 копійок, а компенсація однієї поїздки – 12 гривень.

У Вашківецькій громаді є орієнтовно тисяча пільговиків, семеро з них – вже подали документи на отримання транспортної картки, розповів Суспільному заступник голови Вашківецької міської ради Приймак Андрій.

Наразі міськрада підписала договір з ЧТУ на виготовлення ста карток для пільговиків – це вартуватиме 1245 гривень. Якщо охочих буде більше, зможуть укласти додатковий договір на картки.

У Кіцманській громаді проїзд відшкодовуватимуть лише пенсіонерам за віком, які проживають на території Кіцманської громади, розповіла раніше Суспільному секретарка виконкому Ярослава Раковіца.

"Обрали цю категорію, бо не всі люди вміють користуватися смартфонами й не всі мають банківські картки. Виникають питання, коли люди заходять в тролейбус, а їх виганяють [бо не можуть сплатити за проїзд]", – каже Раковіца.

Водночас подати заявки на виготовлення транспортних карток можуть пенсіонери з Кіцманської громади, які не мають боргів за компослуги й сплату податків.

Як отримати транспортну картку

Щоб отримати картку, слід подати до Центру надання адміністративних послуг або до місцевого відділення соціального забезпечення:

  • копію та оригінал паспорта;
  • копію та оригінал ідентифікаційного номера;
  • копію та оригінал пенсійного посвідчення;
  • фотокартку розміром 3 на 4 сантиметри в електронному форматі;
  • довідку про відсутність заборгованості щодо сплати податків та комунальних платежів.

На пільговій картці є фото та персональні дані людини, яка має пільгу на проїзд, тому інша людина не може скористатися карткою.

Які маршрути — комунальні

Усі тролейбусні маршрути, а також 6, 8, 9 та 15 автобусні маршрути – комунальні. Пільговики з транспортною карткою можуть їздити цими маршрутами безплатно.

Інші комунальні автобусні маршрути платні — рішеннями міськради не передбачено, що вони можуть бути частково або повністю пільговими.

Що мають зробити громади, аби отримати картки

Громади можуть укласти угоду з Чернівецькою міськрадою на виготовлення карток, щоб їхні пільговики могли їздити в комунальному транспорті Чернівців безплатно. Для цього вони мають погодити на сесії, скільки грошей можуть виділити на відшкодування проїзду пільговиків.

Громада отримає форму реєстрації пільговиків й має провести у себе їхню реєстрацію. Списки пільговиків автоматично потрапляють до ЧТУ — їх дають в друк й видають громаді транспортні картки.

Що відомо про електронний квиток у Чернівцях

  • У 2023 році у Чернівцях почали впроваджувати електронний квиток. У червні місто відмовилося від готівкової оплати проїзду у тролейбусах, а з серпня й у комунальних автобусах. Для цього у транспорті встановили валідатори.
  • Оплатити за проїзд можна, приклавши до валідатора банківську картку; через додаток "Приват24", відсканувавши QR-код в салоні тролейбуса, або купивши квиток за готівку через термінали самообслуговування EasyPay, City24 та iBox. Такими квитками потрібно скористатися впродовж години.
  • Для пільговиків розробили транспортні картки "Пільгова", "Учнівська" та "Студентська". Картка надає право на безоплатний проїзд у комунальному транспорті. Як отримати транспортну картку, ми писали раніше.
  • У Чернівцях на отримання транспортної картки подалася 31 тисяча пенсіонерів, учасників бойових дій та інших людей пільгової категорії. 16 тисяч з них отримали картки – це 50% пільговиків від тих, хто подав заявки.
  • Також отримати картку можуть пільговики, які працюють у Чернівцях, але живуть в інших громадах. Як це зробити, ми писали тут. Щодо решти пільговиків з інших громад, то вони зможуть отримати транспортну картку, якщо їхня громада укладе договір з ЧТУ на компенсацію вартості проїзду.
  • У липні Чагорська громада уклала договір з Чернівецьким тролейбусним управлінням, щоб компенсувати безплатний проїзд пільговиків у тролейбусах та комунальних автобусах №6,8,9,15. Наразі це єдина громада в області, яка уклала такий договір.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок