Громада на Буковині буде компенсувати проїзд своїх пільговиків у комунальному транспорті Чернівців: скільки це вартує

Громада на Буковині буде компенсувати проїзд своїх пільговиків у комунальному транспорті Чернівців: скільки це вартує

Громада на Буковині буде компенсувати проїзд своїх пільговиків у комунальному транспорті Чернівців: скільки це вартує
. Фото: Марія Пайлик/Суспільне Чернівці

Чагорська громада буде відшкодовувати безплатний проїзд понад двох тисяч своїх пільговиків у тролейбусах та комунальних автобусах Чернівців – для цього пенсіонерам видадуть транспортні картки. Чагор – перша й наразі єдина громада, крім Чернівецької, яка уклала договір про компенсацію з тролейбусним управлінням. На це з бюджету сільради виділили 430 тисяч гривень.

Суспільне Чернівці розповідає, чому громада вирішила компенсувати проїзд своїх пільговиків та що про це кажуть місцеві жителі.

"Пенсіонери багато їздять в лікарні та аптеки"

У Чагорській громаді живуть орієнтовно 2300 пенсіонерів. Місцева жителька Марія каже, пенсіонерам вигідно й комфортніше їздити тролейбусами.

"Сідаємо на тролейбус і їдемо до самого Прута, якщо потрібно. Всі лікарні переважно розташовані на тролейбусних маршрутах, тому пенсіонерам вигідно. Навіть легше зайти, ніж в автобус. Зараз платимо, але їдемо, бо, що робити? Їхати треба", – каже Марія.

Голова громади Георгій Коблюк каже, пенсіонери зверталися до сільради щодо укладання договору з ЧТУ, аби мати змогу отримати транспортну картку й безплатно користуватися комунальним транспортом Чернівців.

"Деякі пенсіонери мають малі пенсії, тому те, що ми уклали договір, великий плюс для нашої громади", – каже Коблюк.

Як жителям Чагра отримати транспортну картку

Раніше пільговими транспортними картками могли користуватися жителі Чернівців, Коровії та Чорнівки, які входять до Чернівецької громади. Інші громади мають укласти угоду з Чернівецькою міськрадою на виготовлення карток, щоб їхні пільговики могли їздити в комунальному транспорті Чернівців безплатно.

Щоб отримати транспортну картку, пенсіонери з Чагорської громади мають звернутися до місцевого відділу соціального захисту населення, каже начальниця відділу Олена Поштарюк.

Пільговик має особисто подати паспорт, код платника податків та пенсійне посвідчення. У відділі людину можуть відразу сфотографувати або зробити світлину з паспорта.

Цю інформацію внесуть в електронну базу, щоб тролейбусне управління могло виготовити персональні транспортні картки. Так пенсіонери зможуть безплатно їздити у тролейбусах Чернівців, а також у комунальних автобусах № 6,8,9,15.

Наразі у Чагорській громаді транспортні картки можуть отримати пенсіонери. Коблюк каже, планують забезпечити пільговий проїзд для людей з інвалідністю та військових.

Яка вартість відшкодування проїзду пільговиків

Договір з ЧТУ громада уклала до кінця року. На відшкодування проїзду пільговиків з бюджету виділили 430 тисяч гривень, каже Коблюк. За проїзд одного пенсіонера сплачують 12 гривень 50 копійок.

"430 тисяч гривень – ті гроші, які ми мали в бюджеті. За два місяці зробимо оцінку й зможемо щомісяця вносити зміни до бюджету, щоб компенсувати проїзд. Будемо знати орієнтовну суму, яку потрібно закласти в бюджет громади на 2024 рік для проїзду пенсіонерів", – каже голова громади.

Коблюк каже, готові картки видаватимуть пенсіонерам у сільраді. Вони зможуть валідувати їх у комунальному транспорті Чернівців, щоб їздити безоплатно.

"Ми будемо відразу бачити, що людина приклала картку. Наприкінці місяця підраховуватимемо, скільки проїхала кожна людина й зможемо розрахуватися. Це все буде прозоро".

Чому інші громади не укладають угоди

Наприкінці травня Суспільне Чернівці сконтактували з понад десятьма головами громад. Частина з них не змогла прокоментувати, чому не укладали договори з тролейбусним, посилаючись на відпустки або відрядження. У громадах, які розташовані більш ніж за 30 кілометрів від Чернівців, сказали, що такі договори для них наразі не актуальні, бо люди рідко користуються громадським транспортом в місті.

Голова Мамаївської громади Наталія Катрюк сказала, що розраховували, скільки потрібно буде відшкодувати за пільговиків, втім не прийняли рішення, бо сума була зависокою для їх бюджету.

Що відомо про електронний квиток у Чернівцях

  • У Чернівцях на отримання транспортної картки подалася 31 тисяча пенсіонерів, учасників бойових дій та інших людей пільгової категорії. 16 тисяч з них отримали картки – це 50% пільговиків від тих, хто подав заявки.
  • Коли картки отримає 80-90% пільговиків, тоді зможуть ухвалювати рішення про перехід на електронний квиток у громадському транспорті міста, повідомив Клічук.
  • У жовтні 2022 року Чернівецьке тролейбусне управління уклало договір на закупівлю 120 тисяч транспортних карток для оплати за проїзд в тролейбусах та комунальних автобусах.
  • У лютому почали продавали загальні картки, які вартують 200 гривень та поповнені на 17 поїздок. Перелік точок продажу карток оприлюднили на сторінці ЧТУ.
  • Повністю перейти на е-квиток у Чернівцях планували в лютому, згодом перехід відтермінували до 1 березня. На пресконференції 5 квітня міський голова Роман Клічук повідомив, що електронний квиток не запровадили вчасно через затримку в постачанні карток.
  • З серпня у комунальних автобусах Чернівців перейдуть на безготівкову оплату проїзду. Як і в тролейбусах, там не можна буде розрахуватися через водія.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок