Військовий ПДФО із місцевих до держбюджету: що кажуть голови громад Полтавщини

Військовий ПДФО із місцевих до держбюджету: що кажуть голови громад Полтавщини

Військовий ПДФО із місцевих до держбюджету: що кажуть голови громад Полтавщини
. Фото: Ярослав Железняк/Telegram

Із бюджету усіх громад заберуть військовий ПДФО і передадуть в державний бюджет. За цей законопроєкт у цілому 8 листопада проголосували депутати у Верховній Раді України. Ці гроші розподілятимуться до Держспецзв'язку, Мінстратегпрому та розпорядникам сектору безпеки і оборони. Суспільне запитало у кількох голів громад Полтавщини, що вони думають про таке рішення.

Через таке рішення депутатів Верховної Ради бюджети місцевих територіальних громад зменшаться.

За даними, які озвучував раніше тодішній керівник Полтавської ОВА Лунін, Кременчуцька громада за перші вісім місяців року отримала 485 мільйонів гривень військового ПДФО. Із них використали на військові потреби 246.

Віталій Малецький
Віталій Малецький, голова Кременчкуцької громади. Фото із Facebook-сторінки В.Малецького

На думку очільника Кременчуцької ТГ Віталія Малецького, таке рішення щодо військового ПДФО може затягнути допомогу армії.

"Якщо Верховна Рада так вирішила, може вони щось знають. Але насправді це зменшить реальну допомогу ЗСУ. Ви знаєте скільки Кременчук допомагав нашим частинам там. Зараз цієї можливості ми не матимем. Я дуже хочу, щоб вони швидко дали дрони, снаряди і нову зборю. Але у нас від моменту заявки підрозділу до постачання в частину проходив тиждень. Якщо вони можуть зробити це швидше — хай роблять, а ми подивимось", — вважає голова Кременчуцької ТГ Віталій Малецький.

На думку голови Опішнянської ТГ Миколи Різника, тепер місцевим громадам буде складніше щось планувати.

Микола Різник
Микола Різник, голова Опішнянської ТГ. Суспільне Полтава

"Мова не про те, скільки забрали грошей. Тут прецедент, що це посеред року зробили. Так наступний рік можуть забрати умовно акциз і ще шось придумати. Це відкриття «скриньки Пандори». Громади просто не зможуть не те, щоб планувати. Тепер подивитесь військові частини будуть на рівні 24 лютого: без тепловізорів, не забезпечені без нічого. Бо ту частину, яку закривали громади, а тепер вони частково будуть «голі-босі». Дай Бог, щоб Міноборони розпоряджалось цими коштами краще, але яйця по 17 гривень ми ж не забули", — розповів голова Опішнянської ТГ Микола Різник.

"Ми розуміємо вже зараз, що у нас в бюджеті на наступний рік буде недоотримання. І все ж таки тими коштами ми могли вирішувати задачі, які необхідні були для військових. Сьогодні нас цього позбавили", — говорить голова Решетилівської громади Оксана Дядюнова.

Загалом на армію з місцевих бюджетів перерахують за поточний і наступний рік 214,7 мільярда гривень. За це проголосували 253 народні депутати. Ці гроші заберуть у місцевих громад.

Як голосували за законопроєкт депутати із Полтавщини

За це рішення проголосували троє мажоритарників від Полтавщини, і ще п’ятеро депутатів були відсутні.

Військовий ПДФО із місцевих до держбюджету: як голосували депутати Полтавщини
Більшість депутатів з Полтавщини були відсутні. Суспільне Полтава

Куди перенаправлять військовий ПДФО з місцевих бюджетів

Із 1 жовтня до 31 грудня 2023 року військовий ПДФО спрямовується до держбюджету в пропорції 50% на 50%: для Держспецзв'язку на дрони (13 мільярдів гривень) і до Міноборони на артилерійські системи (13 мільярдів гривень).

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан "військовий ПДФО" розподіляється в таких пропорціях:

45% — Держспецзв'язку на БпЛА (попередньо, від 43 мільярди гривень);

45% — Мінстратегпрому для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (від 43 мільярди гривень)

10% — розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами, пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 мільярдів гривень).

Що таке ПДФО

Податок на доходи фізичних осіб, який сплачує роботодавець, — 18% від зарплати кожного офіційно найманого працівника. Спершу податок потрапляє до держбюджету, там перерозподіляється і частково повертається в громаду, в якій його сплатили. Податок на доходи сплачують і військовослужбовці. Цьогоріч ці податки становили 745 мільярдів гривень. Відповідно, з цієї суми 64% повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. А отже, чим більше в громаді військових частин та інших подібних установ — тим більше ПДФО військових до них повертається. Від початку повномасштабного вторгнення місцеві громади втратили частину доходу через міграцію і компенсували втрати коштом ПДФО військових.

Читайте і дивіться Суспільне Полтава на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок