"Класна атмосфера". Форвардка Юркевічус оцінила підготовку збірної України до старту відбору на Євробаскет-2025

"Класна атмосфера". Форвардка Юркевічус оцінила підготовку збірної України до старту відбору на Євробаскет-2025

Ексклюзивно
"Класна атмосфера". Форвардка Юркевічус оцінила підготовку збірної України до старту відбору на Євробаскет-2025
. Тетяна Юркевічус. Фото: ФБУ

Ексклюзивний коментар баскетболістки для Суспільне Спорт.

Жіноча збірна України з баскетболу завершує підготовку до старту кваліфікації на Євробаскет-2025. Першими суперниками "синьо-жовтих" стануть Сербія та Португалія.

Стартові матчі відбору Україна проведе 9-го та 12 листопада проти Сербії та Португалії відповідно. На ці поєдинки головний тренер збірної Євген Мурзін викликав 12 гравчинь, однак капітанка команди Аліна Ягупова та Уляна Дацько не зіграють в прийдешніх поєдинках.

Натомість у листопаді за збірну зіграє основна форвардка Тетяна Юркевічус, яка у сезоні 2023/24 поповнила склад італійського "Мілана". Перед міжнародною паузою українка провела в регулярному сезоні п'ять матчів, в яких в середньому грала 21:2 хвилини, набирала по 3.6 очка та робила 10.2 підбирання.

Перед першим матчем у відборі на Євробаскет-2025 форвардка Юркевічус есклюзивно поспілкувалася із Суспільне Спорт. У коментарі баскетболістка розповіла про підготовку збірної України до прийдешньої кваліфікації та оцінила наступних суперниць команди.

  • Про перебування в таборі збірної
"Почуваюся добре. У збірній класна атмосфера, особливо після того, як знаходишся за кордоном, де інші люди та менталітет. Коли сюди приїжджаєш, це завжди ментальний відпочинок, заряджаєшся позитивними емоціями, відчуваєш себе навіть як вдома: бачитеся кожного дня, живете разом".
  • Про відсутність Ягупової

"Подобається те, що всі приїхали в гарному настрої, незважаючи на те, що в нас такі обставини, що наш головний лідер команди [Ягупова] не приїде. Все одно в нас гарний настрій, немає бажання опускати руки, хочеться все-таки грати та вигравати".

  • Про першу суперницю – Сербію
"Як би там не було, гра почнеться і потрібно показувати результат. Так, Сербія досить сильна команда, всі це знають. Я дивилась Євробаскет минулого року і бачила, що Сербія не зіграла на тому рівні, не отримала ті медалі, які хотіла, але я знаю, що цього року вони оновили склад, тож будуть молодші гравці. Тому маємо шанси і потрібно боротися, тому що для України будь-яка перемога на паркеті, навіть в особистих індивідуальних показниках, це теж перемога".
  • Про матч з Португалією

"Я не думаю, що у кваліфікації до Євробаскету чи на Євробаскеті можна на когось спокійно налаштовуватись, тому що Португалія теж досить сильна команда, вони завжди грають з досить бадьорою енергетикою та завжди боряться до останнього. Тому я думаю, що ця гра може бути навіть в Латвії набагато брудніша в якомусь сенсі, і потрібно налаштовуватись на максимум і його демонструвати".

  • Про зміну клубу
"Моя команда змінилася, я переїхала з Польщі до Італії. Взагалі Італія це, можна сказати, моя країна, мій другий сезон, але просто в іншій команді. Коли переходила в "Мілан", тренер знав, що я можу і як мене використовувати, тому він дає більше часу, адже, за його словами, я – це енергія команди, яка дає дівчатам мотивацію заводитись, грати й показувати результат. Взагалі я дуже задоволена своєю командою, де зараз мешкаю, тому що Мілан досить велике місто, класне, багато людей, дівчата в команді дуже позитивні".
  • Про виступи в "Мілані"

"Ми всі дуже старанно працюємо кожного дня. Завдання в клубу на цей сезон? Як таких завдань, наприклад, посісти перше місце, все-таки немає, тому що всі розуміють, хто лідерки чемпіонату. В кожному матчі хочеться виходити на паркет і показувати гідну гру. Наприклад, у нас була зустріч проти "Венеції", яка в цьому році претендує на титул, і ця гра була дуже-дуже хороша, ми такого не очікували [поразка 52:73]".

  • Про налаштування на суперниць

"Думаю, що можна грати з будь-яким суперником, все залежить від майстерності і того, що в голові. Іноді мотивація і старанність можуть побороти талант.

  • Про повернення до чемпіонату України
"Варіанту виступати вдома в мене не було, мені не пропонували, може тому, що я досить рано підписала контракт в Італії, ще на початку липня. Мені ніхто не телефонував і, якщо чесно, я цей варіант поки для себе не розглядала, адже хотілося ще пограти на більш високому рівні. Я знаю, що в Україну завжди можна повернутися, це мій дім, і я хочу, напевно, там закінчити кар'єру. Коли прийде час, буду саме в Україні".
На початок