У Миколаєві триває кіноклуб та Майстерня театральних професій для дітей

У Миколаєві триває кіноклуб та Майстерня театральних професій для дітей

У Миколаєві триває кіноклуб та Майстерня театральних професій для дітей
Дітям розповідають про костюми. Фото: ГО "ФАМТ"/Facebook

У Миколаєві для дітей та підлітків влаштовують зустрічі кіноклубу та вчать театрального мистецтва. Вони опановують особливості театральних професій: пробують себе у ролі гримера, костюмера, режисера чи актора.

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор-художній керівник Миколаївського академічного художнього драматичного театру Артем Свистун.

Заняття розраховані на дітей та підлітків віком від шести до шістнадцяти років та відбуваються двічі на тиждень. Заходи організовані Федерацією аматорських миколаївських театрів разом з Миколаївським академічним художнім драматичним театром.

"Це спільний проєкт по громадах Миколаївщини й на базі в місті Миколаєві. Частина програми — підтримка починаючи з серпня 2023 і до лютого 2024 року. Пів року, на базі театру, у нас програма майстер-класів, дитяча кімната театральних професій і також кінопоказ. Завдячуючи компанії USAID ми мали можливість це робити, щоб повернути творче життя до міста Миколаєва", — розповідає Артем Свистун.

Майстерня театральних професій
Майстер-клас від акторки і режисерки театру Катерини Богданової з акторської майстерності за темою: "Фантазія пам'яті та увага". Фото: ГО "ФАМТ"/Facebook

Ідея проєкту бере свій початок 2001 року, розповідає керівник театру.

"Свого часу бувши ще студентом театральних вишів ми вивчали таку форму, як форум-театр "Театр соціальних змін", який вигадав Августо Боаль. Такий форум імпровізаційного театру дає можливість психологічно, арттерапевтично працювати з аудиторією", — говорить керівник Академічного театру.

За підтримки донорів, команда мала можливість зробити виїзні програми у Білозірку, Шевченкове, Галицинівку, Лупареве, Лимани, Олександрівку, Коблеве, Вознесенськ, Баштанку, Первомайськ. У планах була Херсонщина, проте зараз це небезпечно, розповідає Артем.

Майстерня театральних професій
Кінопоказ. Фото: ГО "ФАМТ"/Facebook

Зі слів керівника, щотижня у Миколаєві проєкт відвідують 150-170 дітей.

"Це по групах, по 20 осіб. Один майстер-клас починається об 11, потім дивляться казку, потім друга група приходить. Тобто по різному. У місто дуже багато повернулися саме дітей, ми виїжджаємо у районні будинки культури, теж робимо майстер-класи", — розповідає Артем Свистун.

Участь — безкоштовна, за попередньою реєстрацією: +380-63-525-3192, +380-96-199-3810 або у касі театру.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок