Допомога в розмінуванні. Миколаївські піротехніки ДСНС отримали роботизований комплекс

Допомога в розмінуванні. Миколаївські піротехніки ДСНС отримали роботизований комплекс

Допомога в розмінуванні. Миколаївські піротехніки ДСНС отримали роботизований комплекс
Роботизований комплекс "DIGITAL VANGUARD–S" отримали миколаївські рятувальники. Фото: ДСНС

Миколаївським піротехнікам ДСНС у листопаді надійшов новий роботизований комплекс "DIGITAL VANGUARD–S". Обладнання передали за підтримки уряду Канади.

Про це повідомили в пресслужбі надзвичайників.

Зі слів рятувальників, комплекс "DIGITAL VANGUARD–S" призначений для розвідки та дистанційного знешкодження боєприпасів.

"Основна перевага його використання — це можливість виконання робіт за призначенням дистанційно, що суттєво зменшує ризики, пов'язані з небезпекою для життя та здоров'я піротехніка під час виконання завдань з очищення території від вибухонебезпечних предметів", — розповіли в ДСНС.

Розмінування Миколаївщини. Піротехніки ДСНС отримали роботизований комплекс
Роботизований комплекс "DIGITAL VANGUARD–S". Фото: ДСНС

Робот має бездротове і дротове з'єднання в залежності від поставлених задач. Він може працювати без живлення до п'яти годин.

"Має три встановлені камери, завдяки яким оператор може слідкувати за проведенням маніпуляцій, отримує у режимі реального часу чітке та якісне зображення місця проведення робіт. Робот невеликий за габаритами та досить маневровий, що дозволяє використовувати його у важкодоступних місцях", — йдеться в повідомленні.

Розмінування Миколаївщини. Піротехніки ДСНС отримали роботизований комплекс
Обладнання. Фото: ДСНС

Що відомо про замінування Миколаївщини

  • На Миколаївщині через російське вторгнення 754 тисячі гектари потребують обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів, це становить 30 відсотків від загальної площі області. З них необхідно перевірити на замінування близько 288 тисяч гектарів сільськогосподарських земель та 140 кілометрів узбережжя.
  • На Миколаївщині станом на 19 вересня 2023 року вже розміновані щонайменше 80 тисяч гектарів з 288 тисяч гектарів, що були засмічені вибухонебезпечними предметами або заміновані внаслідок бойових дій та російських обстрілів.
  • Основною проблемою для аграріїв Миколаївщини у 2023 році залишається неможливість здійснення повноцінної господарської діяльності через замінування та забруднення боєприпасами території. В регіоні обстеження та розмінування станом на весну 2023 року потребує 280,8 тисячі гектарів сільськогосподарських земель.
  • Ситуація з розмінуванням території Миколаївської області залишається складною. У зв'язку з цим до гуманітарного розмінування залучені іноземні компанії — начальник ОВА
  • Розмінуванням займаються фахівці Державної служби України з надзвичайних ситуацій, поліцейські та бригади з інших областей.
  • На Миколаївщині водолази-сапери ДСНС станом на третє серпня обстежили майже 20 гектарів акваторії та вилучили 79 боєприпасів. Території, що вже були перевірені, після підриву Каховської ГЕС знову є потенційно небезпечними.
  • В Миколаївській області щодня залучалося 11 піротехнічних розрахунків ДСНС для розмінування лісів. За попереднім підрахункам, повне розмінування триватиме не менше 10 років.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок