Запорізький бізнес отримав кредитів на суму 980 млн грн за програмою "Доступні кредити 5-7-9%"

Запорізький бізнес отримав кредитів на суму 980 млн грн за програмою "Доступні кредити 5-7-9%"

 Доступні кредити 5-7-9% бізнес Запоріжжя
. Ілюстративне фото: Unsplash

У 2023 році бізнес у Запорізькій області отримав кредитів на суму 980 млн грн за програмою "Доступні кредити 5-7-9%".

Про це вчора, 25 жовтня, зазначив під час брифінгу начальник управління розвитку підприємництва, адміністративних послуг та внутрішньої торгівлі Департаменту економічного розвитку і торгівлі Запорізької ОДА Максим Кучеренко в офіційному Медіацентрі при ОДА.

Посадовець зауважив, що лише у 2023 році бізнес області отримав кредитів на суму 980 млн грн, а з початку повномасштабного вторгнення вже понад 2,7 млрд грн:

Запорізький бізнес отримав кредитів на суму 980 млн грн за програмою "Доступні кредити 5-7-9%"
Максим Кучеренко, начальник управління розвитку підприємництва, адміністративних послуг та внутрішньої торгівлі Департаменту економічного розвитку і торгівлі ЗОДА. Фото: ЗОВА
"Наразі до топ-7 банків за обсягом наданих кредитів входять Ощадбанк, Приватбанк, ПУМБ, Райфайзенбанк, Прокредитбанк, Укргазбанк та Креді Агріколь.Важливо, щоб учасники програми чітко дотримувались взятих на себе зобов’язань, оскільки через їхнє порушення будуть застосовані стандартні банківські ставки кредитування".

Крім цього, на території регіону працюють програми підтримки роботодавців, що реалізуються через мережу центрів зайнятості. Зокрема, Програма з надання компенсації за працевлаштування зареєстрованих безробітних та безробітних з числа ВПО, за якою вже сплатили 492,8 тис. грн.

Також реалізуються урядові грантові програми в рамках проєкту єРобота. Гранти надаються на створення садів або теплиць, заснування або розвиток переробних підприємств та започаткування власного бізнесу, зокрема й для ветеранів та членів їхніх сімей. За програмою створення або розвитку бізнесу триває остання хвиля подання заявок — з  23 жовтня до 19 листопада. Бюджетом на неї передбачено 100 млн грн, наголосив Максим Кучеренко.

Що таке програма пільгових кредитів “Доступні кредити 5-7-9”

Програма пільгових кредитів “Доступні кредити 5-7-9” в Україні почала діяти на початку 2020 року. За її умовами, держава компенсує частину ринкової ставки кредиту, а підприємець платить лише 5, 7 або 9 відсотків річних. "Доступні кредити" були призначені для інвестицій у бізнес.

Наприкінці вересня Уряд удосконалив умови кредитування зокрема, для бізнесу в районах можливих бойових дій та на територіях, деокупованих менше року тому. Серед ключових змін:

  • збільшення ліміту програми до 150 млн грн;
  • компенсація відсотків на фінансування оборотного капіталу у зонах високого ризику, до яких належить Запорізька область, до рівня 3%, для інвестпроєктів компенсація відсотків до рівня 1% на перші два роки, а у подальшому – до 5%;
  • збільшення терміну кредитування до 10 років на інвестиційні цілі;
  • запроваджено механізми держпідтримки за договорами факторингу.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок