Порятунок Синього озера в Києві: скільки коштів планують витратити і на які роботи

Порятунок Синього озера в Києві: скільки коштів планують витратити і на які роботи

Синє озеро в Києві: на розчищення водойми цьогоріч планують витратити 35 млн грн
. Синє озеро у Києві повністю висохло Фото: Михайло Сторожук/Facebook

Цьогоріч у Києві планують виконати перший етап робіт із порятунку озера Синє на Виноградарі. Вони передбачають розчищення водойми. На це у спецфонді міського бюджету передбачені близько 35 млн грн. Благоустроєм території навколо озера поки не займатимуться.

Про це повідомляє столична міськдержадміністрація із посиланням на комунальне підприємство "Плесо".

Там зауважили, що на відновленні обмілілого озера Синє наполягають активісти місцевої громади.

"Згідно з експертизою, загальна вартість робіт, які включають відновлення водойми та благоустрій території довкола, становить 96 млн 350 тис. грн", — зазначили у КП "Плесо".

Утім, у 2023 році планується виконати перший етап робіт — розчищення озера. Його проведуть за рахунок коштів, передбачених у спеціальному фонді в розмірі 35 млн грн. Рішення щодо продовження благоустрою території розглядатиметься окремо не раніше 2024 року, уточнили у "Плесі".

У разі відсутності форс-мажорів, роботи з розчистки водойми почнуться в середині листопада.

Що відомо про плани порятунку озера Синє

Синє озеро — безстічне озеро на південній околиці Пуща-Водицького лісу, на західній околиці житлового масиву Виноградар. За легендою, воно утворилося ще в льодовиковий період. Доказом цієї версії є наявність на дні так званого синього мулу, який і надає воді синюватий відтінок.

За останні 40 років водойма обміліла. На її відновлення з коштів Київського природоохоронного фонду планується виділити 35 млн гривень. Таку ініціативу раніше підтримали екологічна та бюджетна комісія Київради.

Документи про розподіл коштів відправили на підпис до КМВА. Синє озеро мають розчистити на глибину 5 метрів, аби наповнити його ґрунтовими водами. Також планувалося зміцнити частини берегової лінії габіонами, аби у воду не сповзав ґрунт.

У серпні у КМДА заявляли, що розподіл коштів на відновлення озера вже погодили. Столична влада обіцяла почати роботи на об'єкті у жовтні.

У вересні з'явились повідомлення і фото від активіста про те, що озеро Синє повністю висохло.

На початку жовтня на озері Синє провели геологічну розвідку з пошуку можливих підземних джерел, які могли б наповнити водойму.

21 жовтня план ревіталізації озера обговорили на зустрічі з мешканцями масиву Виноградар. У КП "Плесо" повідомили, що шукатимуть підрядників, які виконають роботи з розчистки водойми.

На початок