У національному парку "Білоозерський" на Київщині спилюють вікові дуби — екологи

У національному парку "Білоозерський" на Київщині спилюють вікові дуби — екологи

Екологи зафіксували незаконну вирубку вікових дубів у нацпарку Білоозерський на Київщині
Спиляні дуби в національному парку "Білоозерський", Київська область, 14 травня 2024 р. КЕКЦ/Facebook

У національному природному парку "Білоозерський" на Київщині незаконно пиляють вікові дуби. Знищення дерев намагаються приховати — пеньки заливають кислотою, щоб не було видно свіжих спилів.

Про це інформує Київський еколого-культурний центр у своєму Facebook.

За даними екологів, у нацпарку "Білоозерський" дуби пиляють і таємно вивозять ночами. У КЕКЦ вважають, що до вирубки може бути причетним керівництво парку: лісорубам вдається обійти охорону.

"… цим займається або окрема банда лісників, що кришується керівництвом парку, або взагалі незаконна рубка дубів — справа рук безпосередньо керівництва парку. Яке також організувало в парку широкомасштабну (нібито офіційну) рубку здорових сосен", — зазначається у дописі.

Національний природний парк "Білоозерський" був створений у межах Бориспільського району Київської області та Черкаського району Черкаської області з метою збереження типових та унікальних природних комплексів, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

Екологів обурює ситуація, що об'єкт можуть використовувати для комерційної заготівлі деревини, як у звичайному лісгоспі.

Що відомо про знищення лісів у Києві та області

Екоінспектори в Києві зафіксували незаконну вирубку здорових дерев на понад 637 мільйонів гривень протягом 2023 року.

На Київщині знайшли "чорних лісорубів" завдяки фотопастці. Трьох чоловіків з Фастова спіймали "на гарячому" за незаконною вирубкою дерев, але вони встигли завдати шкоди на 90 тисяч грн.

Також поліція регіону викрила масштабну схему нелегальної вирубки і збуту деревини. Під виглядом санітарної очищення лісу посадовці знищували масиви дерев задля отримання прибутків від продажу матеріалів.

За позовом Київської обласної прокуратури суд зобов'язав підприємство, яке незаконно вирубало 58 кущів та дерев, сплатити понад 520 тисяч гривень. Кошти мають бути перераховані до спеціального фонду охорони навколишнього природного середовища.

П'ятеро працівників лісгоспу на Київщині отримали підозри за незаконну вирубку дерев на 18 млн грн. Вони проводили суцільні санітарні рубки на земельних ділянках площею понад 1 га на території Сидоровицького державного агролісництва.

На початок