Росія зосередила на території України понад 400 тисяч солдатів — ГУР

Росія зосередила на території України понад 400 тисяч солдатів — ГУР

Росія зосередила на території України понад 400 тисяч солдатів — ГУР
. Російський військовий. Фото: УНІАН

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Росія розмістила на території України понад 400 тисяч військових.

Про це він розповів в ефірі телеканалу "Київ".

За його словами, у РФ вистачить сил для окремих операцій на окремих ділянках фронту. Він додав, що на території України перебуває велика кількість озброєння російської армії.

"Угрупування окупантів в Україні на тимчасово окупованих територіях, нагадуємо, це понад 400 тисяч російських військовослужбовців. До того ж нову зброю розконсервують та постачають на фронт", – розповів Юсов.

Представник ГУР зазначив, що в Росії продовжується мобілізація, вона тривала протягом всього літа.

"Про повторення сценарію, який був у лютому 2022 року, не йдеться. Але на окремих ділянках — так, ворог і далі намагатиметься проводити окремі наступальні операції", — сказав Юсов.

Що відомо про мобілізацію в Росії

Президент Росії Володимир Путін 21 вересня 2022 року оголосив про проведення часткової мобілізації в Росії. Міністр оборони Росії Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відряджанням в зону "СВО".Згодом Держдума РФ дозволила відправляти на війну засуджених за тяжкі злочини.

Зазначимо, що 19 жовтня Путін "запровадив" воєнний стан на окупованих РФ українських територіях. Росіяни проводять мобілізацію на тимчасово окупованих територіях України.

У ГУР заявили, що в Росії з 9 січня обмежили виїзд з країни військовозобов’язаним, в тому числі обмежено придатним до служби. Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков назвав інформацію від української розвідки "диверсією" і заявив, що в Росії не запроваджували заборону на виїзд чоловіків.

У Росії 1 квітня 2023 року розпочався новий набір військовослужбовців контрактників. Міноборони РФ планує поповнити армію на 400 тисяч солдатів.

4 серпня президент РФ Володимир Путін підписав закон, який підвищує вік призову громадян на військову службу з 18 до 30 років і заборону призовникам на виїзд за кордон.

25 серпня начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що призов у Росії йде постійно і кожного місяця вдається мобілізувати від 20 до 22 тисяч людей і зараз розглядається варіант призову додатково 450 тисяч.

3 вересня у британській розвідці заявили, що у спробах уникнути мобілізації перед президентськими виборами в Росії, Кремль вербує на війну в Україні іноземців, зокрема мігрантів з Центральної Азії. За даними розвідки, у Росії є щонайменше шість мільйонів мігрантів із Середньої Азії, яких Кремль, ймовірно, вважає потенційними новобранцями.

На початок