Путін підписав закони про підвищення призовного віку і заборону виїзду за кордон

Путін підписав закони про підвищення призовного віку і заборону виїзду за кордон

Путін
. Президент РФ Володимир Путін під час наради щодо вибухів на Кримському мосту, 17 липня 2023 року, фото: Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Президент РФ Володимир Путін підписав закон, який підвищує вік призову громадян на військову службу з 18 до 30 років і заборону призовникам на виїзд за кордон.

Як повідомляє ТАСС, порівняно з чинними правилами верхня межа призовного віку зрушується на три роки: з 27 до 30 років. Нижня кордон у своїй залишається незмінною.

Закон набирає чинності з 1 січня 2024 року. Таким чином осінній призов у 2023 році пройде за чинними правилами.

Інший підписаний президентом закон запроваджує заборону на виїзд із країни для призовників з моменту відправлення їм повістки.Раніше така заборона діяла з моменту, коли повістка вважалася врученою.

За новими правилами достатньо того, щоб у реєстрі вручення повісток з'явилася відповідна позначка.

Рішення про заборону на виїзд для того чи іншого призовника формуватиме військкомат у день направлення громадянинові повістки. Скасовуватимуть обмежувальні заходи також військкомати — після явки призовника або підтвердження поважних причин неявки.

28 липня Рада федерації, схвалила закон, який з 1 січня 2024 року встановлює у Росії вік призову на військову службу з 18 до 30 років.

Що відомо про мобілізацію в Росії

Президент Росії Володимир Путін 21 вересня 2022 року оголосив про проведення часткової мобілізації в Росії. Міністр оборони Росії Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відряджанням в зону "СВО".Згодом Держдума РФ дозволила відправляти на війну засуджених за тяжкі злочини.

На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Затримали 1320 людей з 39 міст. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.

28 жовтня Путін оголосив про закінчення російської військової мобілізації. Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що в Україну відправили 82 тисячі мобілізованих росіян.

Президент України Зеленський зазначив, що Росія нищить корінні народи під приводом мобілізації.

У грудні повідомлялось, що на території Білорусі збільшилася кількість російських мобілізованих.

Зазначимо, що 19 жовтня Путін "запровадив" воєнний стан на окупованих РФ українських територіях. Росіяни проводять мобілізацію на тимчасово окупованих територіях України.

У Головному управлінні української розвідки заявили, що в Росії з 9 січня обмежили виїзд з країни військовозобов’язаним, в тому числі обмежено придатним до служби. Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков назвав інформацію від української розвідки "диверсією" і заявив, що в Росії не запроваджували заборону на виїзд чоловіків.

У Росії 1 квітня 2023 року розпочався новий набір військовослужбовців контрактників. Міноборони РФ планує поповнити армію на 400 тисяч солдатів.

На початок