У Росії хочуть набрати до армії ще 400 тисяч контрактників

У Росії хочуть набрати до армії ще 400 тисяч контрактників

ЗМІ
У Росії хочуть набрати до армії ще 400 тисяч контрактників
Мобілізовані російські військові перед посадкою в потяг на залізничному вокзалі в Тюмені, Росія, 2 грудня 2022 р. AP

У Росії 1 квітня розпочнеться новий набір військовослужбовців контрактників. Міноборони РФ планує поповнити армію на 400 тисяч солдатів, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Зазначається, що Міноборони розіслало до регіонів рознарядки із зазначенням кількості людей, з якими мають бути підписані відповідні документи. Основна частина роботи з набору контрактників ляже на співробітників військкоматів, а відповідатимуть за виконання плану губернатори.

За планами Міноборони, у Челябінській та Свердловській областях на професійну службу мають надійти по 10 тисяч осіб, у Пермському краї – 9 тисяч.

Цього тижня жителям Воронезької області знову почали роздавати повістки у військкомати, як це було у вересні 2022 року після оголошеної Путіним "часткової мобілізації".

За даними ЗМІ, військкомати намагаються компенсувати втрати російської армії у дефіцитних військових спеціальностях, зараз це водії бронемашин та артилеристи.

Влада Воронезької області запевняє, що це робиться "виключно для актуалізації даних військового обліку".

Разом з тим речник президента РФ Дмитро Пєсков стверджує, що в Кремлі "немає обговорень" щодо проведення другої хвилі мобілізації.

У січні ГУР Міноборони України повідомляло, що у Росії готуються до нової хвилі мобілізації, і "під прицілом військкоматів" жителі "центральних регіонів", зокрема Москви та Московської області. У столиці РФ, вводиться заборона збиратися групами понад 20 людей.

Що відомо про мобілізацію в Росії

Президент Росії Володимир Путін 21 вересня 2022 року оголосив про проведення часткової мобілізації в Росії. Міністр оборони Росії Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відряджанням в зону "СВО".Згодом Держдума РФ дозволила відправляти на війну засуджених за тяжкі злочини.

На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Затримали 1320 людей з 39 міст. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.

28 жовтня Путін оголосив про закінчення російської військової мобілізації. Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що в Україну відправили 82 тисячі мобілізованих росіян.

Президент України Зеленський зазначив, що Росія нищить корінні народи під приводом мобілізації.

У грудні повідомлялось, що на території Білорусі збільшилася кількість російських мобілізованих.

Зазначимо, що 19 жовтня Путін "запровадив" воєнний стан на окупованих РФ українських територіях. Росіяни проводять мобілізацію на тимчасово окупованих територіях України.

У Головному управлінні української розвідки заявили, що в Росії з 9 січня обмежили виїзд з країни військовозобов’язаним, в тому числі обмежено придатним до служби. Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков назвав інформацію від української розвідки "диверсією" і заявив, що в Росії не запроваджували заборону на виїзд чоловіків.

Війна. Усі останні новини

Читайте також

Російський Су-27 збив безпілотник США над Чорним морем, Польща невдовзі передасть Україні МІГ-29. 385 день війни. Онлайн

За добу армія РФ втратила 980 військових, 12 дронів та 18 танків і бронемашин — Генштаб

Сили оборони відбили понад 90 атак і завдали понад 20 ударів по позиціях військ РФ — Генштаб

На початок