Відновлення пошкоджених війною будівель. На Миколаївщині почав діяти волонтерський проєкт

Відновлення пошкоджених війною будівель. На Миколаївщині почав діяти волонтерський проєкт

Відновлення пошкоджених війною будівель. На Миколаївщині почав діяти волонтерський проєкт
Волонтери у Галицинівській громаді, 21 жовтня 2023 року. Фото: ГО "БУР"

На Миколаївщині 21 жовтня відбувся перший заїзд волонтерів на півдні України від проєкту "Будуємо Україну Разом" (БУР). У рамках проєкту на Миколаївщині відновлять будівлі, які зазнали пошкоджень внаслідок війни, у Галицинівській селищній громаді.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла менеджерка з партнерств громадського об’єднання "Будуємо Україну Разом" Христина Дмитришин.

БУР-табір волонтерський будівничий табір у містах чи селах України, який залучає молодь з усієї країни до волонтерства. У таборі волонтери займаються ремонтом будинків, де проживатимуть люди, які втратили свій дім через війну; відбудовою будівель, що постраждали внаслідок війни; допомагають у створенні чи облаштуванні молодіжних просторів для місцевої молоді. І, звісно, знайомляться з новою місцевістю, навчаються, розважаються і формують нові соціальні зв'язки.

За словами Христини Дмитришин, проєкт "Будуємо Україну Разом" створили від початку російсько-української війни, у 2014 році. А після підриву Каховської ГЕС — виникла ідея створити "БУР Південь". Перший волонтерський заїзд відбувся 21 жовтня 2023 року. Проєкт триватиме до середини грудня.

"Це проєкт відбудови на деокупованих територіях Херсонщини та Миколаївщини. Віримо, що, відбудовуючи соціально важливі місця, мешканці відчують підтримку та надію. У рамках проєкту "БУР Південь" ми працюємо у трьох деокупованих громадах на Півдні України", — розповідає менеджерка.

Школа громад Миколаївщини та Херсонщини
Школа громад Миколаївщини та Херсонщини. Фото: ГО "БУР"

Формат таборів "Будуємо Україну Разом" містить два напрями — волонтерський та культурно-освітній.

"У першій половині дня наші волонтери працюють на об’єктах під керівництвом майстрів та займаються будівничими активностями, а в другій — слухають лекції, знайомляться з місцевими жителями та відвідують цікаві місця громади", — говорить Христина Дмитришин.

Типи БУР-таборів:

  1. Відновлення об’єктів на деокупованих територіях України;
  2. Облаштування просторів для людей, що втратили домівки через війну;
  3. Створення громадських та молодіжних просторів у громадах, які цього потребують.

За словами менеджерки з партнерств громадського об’єднання "Будуємо Україну Разом" у рамках "БУР", окрім таборів, також є інші волонтерські можливості.

"Ми проводимо БУРчики — волонтерські акції з відбудови, які тривають один-два дні. Відмінність цих ініціатив від таборів полягає у їх коротшій тривалості та залученні лише місцевих волонтерів, тобто жителів конкретної громади, із якою ми працюємо", — каже Христина Дмитришин.

Прапор у херсонській області
Прапор у херсонській області. Фото: ГО "БУР"

Долучитися до БУРчиків у Високопільській, Нововоронцовській та Галицинівській селищних громадах можна тут.

Проєкт реалізується у співпраці з Global Affairs Canada за фінансування Канадського уряду, каже Христина Дмитришин.

"У Галицинівській сільській громаді на Миколаївщині ми відновлюємо два об’єкти. Перший — приватний будинок літньої пари, яка робить все можливе, аби повернутись у рідну домівку. Другий — сільська рада, яка обслуговує два населені пункти, та яка, на жаль, зазнала прямого влучення ракети під час повномасштабного вторгнення й не може належним чином забезпечувати якість обслуговування для громадян", — говорить менеджерка з партнерств громадського об’єднання "Будуємо Україну Разом".

Староста сіл Лупареве та Лимани Наталія Панашій написала, що загалом узялися до роботи приблизно 30 місцевих жителів.

Жителі Галицинівської громади після волонтерського завдання від "БУР", 21 жовтня 2023 року
Жителі Галицинівської громади після волонтерського завдання від "БУР", 21 жовтня 2023 року. Фото: Староста сіл Лимани та Лупареве Наталія Панашій/Facebook

Також "БУР" розпочав свою діяльність у двох громадах на Херсонщині.

Також БУР запровадив програми менторства та довгострокового волонтерства. Створив школи для громад і спільноту кемп-лідерів та майстрів. Став організатором всеукраїнських толок та освітніх курсів.

Христина Дмитришин розповідає, що станом на 22 жовтня до проєкту з відновлення можуть долучитися люди віком від 18 років.

"У рамках "БУР Півдня" у нас приблизно порівну представлені різні вікові категорії (18-35, 35-50, 50+). Професія не має значення. Головне — бажання допомагати людям та країні", — каже менеджерка.

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок