Сертифікація освітян Миколаївщини: вперше оцінюють вчителів математики, української мови та літератури

Сертифікація освітян Миколаївщини: вперше оцінюють вчителів математики, української мови та літератури

Сертифікація освітян Миколаївщини: вперше оцінюють вчителів математики, української мови та літератури
Дошка у класі Миколаївського ліцею, серпень 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Дев'ять педагогів з Миколаївщини беруть участь в третьому етапі сертифікації вчителів математики та української мови і літератури. Експерти вивчатимуть практичний досвід учасників незалежного оцінювання з 16 до 27 жовтня.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла начальниця Управління Державної служби якості освіти у Миколаївській області Тетяна Голубченко.

За словами Тетяни Голубченко, у 2023 році вперше у сертифікації беруть участь філологи та математики області, які викладають у п'ятих і шостих класах

"Чому у цих класах? У них реалізують новий Державний стандарт "Нової української школи". Але на Миколаївщині було набагато більше охочих вчителів долучитися до цієї процедури. Наступного року цього обмеження не буде, чекаємо всіх охочих", — розповіла Тетяна Голубченко.

Сертифікація для всієї спільноти освітян — це певний виклик у забезпеченні якості освіти. Державна служба якості освіти бачить інструменти подолання цих викликів, а саме ефективна система оцінювання вчителів з педагогіки та психології, практичних вмінь застосування сучасних методів і технологій навчання.

Квота Миколаївської області з оцінювання — 14 вчителів математики та 14 вчителів української мови і літератури. Педагоги Миколаївщини не вибрали отриману квоту з різних причин, каже Тетяна Голубченко. До третього етапу дійшли тільки дев'ять освітян.

"Це шість вчителів української мови з восьми закладів освіти Первомайської, Южноукраїнської, Миколаївської міських рад, Доманівської і Олександрівської селищних рад Вознесенського району, Інгульської сільської ради Баштанщини і Шевченківської сільської ради Миколаївського району. І три вчителі математики. У 2022-2023 роках додався величезний показник психологічної неготовності в стресових умовах долати процедуру сертифікації. Про це треба вже говорити наприкінці сертифікації 2023 року й аналізувати разом, чому маємо такі показники під час реєстрації й на третьому етапі", — сказала посадовиця.

З 16 жовтня роботу педагогів Миколаївщини оцінюють незалежні освітні експерти з інших областей України. Експерти мають переглянути не менше трьох навчальних занять з різних тем.

"Сертифікація — це прояв педагога, який хоче вийти за межі школи, області, презентувати свій досвід. Це право педагога, самореалізація. Вчитель, який здолав сертифікацію, долучається до експертного середовища на 2024 рік. І це матеріальне заохочення наших педагогів", — зазначила Тетяна Голубченко.

Бере участь у третьому етапі сертифікації вчителька української мови та літератури Миколаївської гімназії №36 Надія Болякова.

"Це, по-перше, бажання перевірити свої професійні компетентності, по-друге, саморозвиток, хотіла отримати новий досвід у педагогічному зростанні. Я готувалась заздалегідь, опрацювала програму зовнішнього незалежного оцінювання вчителів української мови. Оскільки маю досвід роботи з дітьми з особливими освітніми потребами, у мене не було труднощів щодо інклюзивної освіти", — сказала Надія Болякова.

Що відомо

  • У 2023 році квота Миколаївщини становила 44 вчителя початкових класів. Четвертого серпня 2023 року 25 учасників отримали сертифікати. За чотири роки існування процедури оцінювання 114 педагогів області склали сертифікацію успішно, 12 із них — двічі.
  • Всього в Україні у 2023 році участь у сертифікації змогли взяти не більше 1500 вчителів початкових класів, 500 вчителів математики й української мови та літератури.
  • На третьому етапі 33 експерти з Миколаївщини оцінюватимуть 16 педагогів з інших областей України.
  • Сертифікація стартувала в Україні як пілотний проєкт у 2019 році в межах реалізації реформи освітньої галузі "Нова українська школа". Вчителі беруть участь у сертифікації на добровільних засадах.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок