"Аби жодна дитина не залишилась наодинці з війною". У Миколаєві фонд "Голоси дітей" надає психологічну допомогу

"Аби жодна дитина не залишилась наодинці з війною". У Миколаєві фонд "Голоси дітей" надає психологічну допомогу

"Аби жодна дитина не залишилась наодинці з війною". У Миколаєві фонд "Голоси дітей" надає психологічну допомогу
Психолог спілкується з дитиною, грудень 2022. Ілюстративне фото, БФ "Голоси дітей"

Заняття з безпечного простору, малювання, казкотерапія, кінотренінги, майстер-класи, ігри. Миколаїв став одним з 13-ти міст України, де працює осередок благодійного фонду "Голоси дітей". Фахівці надають психологічну допомогу дітям, які постраждали від війни. Офіційне відкриття осередку запланували на 14 жовтня, але фактично свою діяльність у Миколаєві благодійний фонд розпочав з весни 2023 року.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла координаторка осередку в Миколаєві благодійного фонду "Голоси дітей" Анастасія Євдокимова.

За її словами, мета діяльності фонду — створити умови, за яких кожна дитина буде почута, а її права будуть захищені. Психологічну допомогу дітям та батькам надають у групових та індивідуальних сесіях.

"Ми працюємо над подоланням стресу, профілактикою постравматичного синдрому дітей. До роботи долучається вся родина, щоб знайти оптимальні підходи допомоги. Миколаїв прихистив багато переселенців, тому ми надаємо допомогу усім дітям, які постраждали через війну", — сказала Анастасія Євдокимова.

Активності і програми, залежно від віку дітей, наприклад, заняття з безпечного простору, малювання, казки, кіноклуби, ігри. Майстер-класи для батьків, працює доросла група з тілесної терапії. Для освітян запроваджена програма з психологічної турботи "Педагоги та війна".

"Наші фахівці за запитами виїжджають по громадах області: Снігурівка, Пересадівка, Воскресенське, є запити з Котляревого, Калинівки, з мікрорайону Миколаєва Кульбакине. Ми буваємо у громадах, які були в окупації, зазнали обстрілів, жителі яких потребують психологічної допомоги. В середньому фахівці фонду виїжджають раз на тиждень", — зазначила Анастасія Євдокимова.

Психологиня фонду "Голоси дітей" Марина Дробишева каже, що групи формують в залежності від віку, кількості охочих. Батьки самі обирають форми психологічної допомоги.

"Із дітьми важливо говорити про війну, але говорити так, щоб це не травмувало ще більше, зрозумілою мовою, залежно від віку. Наприклад, з маленькими — через гру, заспокоювати, стабілізувати. Адже дорослий, який вміє впоратися зі своїми психоемоційними станами, знає, як контролювати свої емоції, він може заспокоїти поруч дитину", — сказала психологиня.

Ментальне або психічне здоров'я — це стан благополуччя, відчуття щастя, наповнення, в якому людина може реалізувати свій потенціал, може долати стресові події, ефективно взаємодіяти з іншими людьми.

Зі слів Марини Дробишевої до фонду може звернутися будь-яка родина з Миколаєва, або яка переїхала з області, з Херсонщини. Кожне заняття триває до двох годин з перервами на рухливі активності.

"Миколаївські діти зараз не можуть спілкуватися багато в офлайн форматі, адже школи у нас тільки онлайн. Навіть те, що вони у нас мають можливість зустрітися, поспілкуватися, поговорити про те, що їх хвилює, дуже допомагає дітям", — сказала психологиня фонду "Голоси дітей".

Марина Дробишева говорить, що з середини жовтня щосуботи запрацює батьківський простір. Це відкрита платформа з заняттями різної спрямованості та спілкуванням.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок