Обстріли Херсонщини, до портів Одещини зайшли ще два судна, у Грозі ховають загиблих. 593 день війни. Онлайн

Обстріли Херсонщини, до портів Одещини зайшли ще два судна, у Грозі ховають загиблих. 593 день війни. Онлайн

Оновлюється
У селі Гроза на Харківщині ховають загиблих
. Фото: AP Photo/Alex Babenko

9 жовтня — 593 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Президент Володимир Зеленський порівняв ситуацію в Ізраїлі з війною в Україні. Він заявив, що "там є терористична організація, яка напала на Ізраїль, а тут — терористична держава, яка напала на Україну". За словами Зеленського, Іран не може сказати, що він не має нічого спільного з тим, що відбувається в Ізраїлі, якщо його офіційні особи заявляють про підтримку того, що відбувається в Ізраїлі.
  • Росія використовує напад терористів ХАМАСу на Ізраїль для масштабної провокації проти України. У Головному управлінні розвідки Міноборони України повідомили, що наступним кроком мають стати фейкові звинувачення українських військових у буцімто продажу західної зброї для терористів.
  • У порти Одещини тимчасовим коридором для завантаження увійшли ще два судна. Від 16 вересня новим коридором до українських портів прибули вже 17 кораблів.
  • Україна працює над зміцненням ППО для захисту критичної інфраструктури напередодні зими, повідомив речник Командування Повітряних сил Ігнат. Водночас, додає він, є ознаки, що Росія планує збільшити виробництво дронів-камікадзе типу Shahed.

Через сильні опади на Лимано-Куп’янському напрямку знизилась активність боїв, — Євлаш

Через сильні опади на Лимано-Куп’янському напрямку знизилась активність боїв, за минулу добу відбулося 11 боїв, також скоротилася кількість застосувань армією РФ авіації та дронів.

Про це розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

Якщо раніше було по півтора десятки авіаційних нальотів, за минулу добу на цьому напрямку не відбулося авіаударів, також військові РФ менше стали застосовувати БпЛА. 465 разів військові РФ били по позиціям Сил оборони, у боях вдалося ліквідувати 150 російських солдатів, чотирьох взяли у полон", — повідомив речник.

За словами Євлаша, армія РФ активізувалася поблизу Сеньківки, Іванівки та Макіївки, перекидає туди штурмові загони та танкові підрозділи.

З Макіївки на Луганщині поліцейські евакуювали подружжя

З прифронтового села Макіївка Луганської області поліцейські вивезли двох людей. Чоловік і жінка повідомили правоохоронцям про бажання евакуюватися.

Про це повідомили в поліції Луганщини.

До поліцейських Луганщини, які несуть службу вздовж лінії розмежування, звернулися родичі подружньої пари, які повідомили про бажання евакуюватися.

"Сьогодні, 9 жовтня, поліцейські доставили до більш безпечного місця 49-річних чоловіка та жінку", — йдеться у повідомленні.

Як рідні забирають з моргу загиблих під час ракетного удару по селу Грозі

У Харківському морзі віддають тіла загиблих під час російського ракетного удару по селі Грозі Куп'янського району. Для впізнання їхні рідні приїздили з інших областей та з-за кордону. У селі відбулися перші поховання.

В Естонії футзального тренера звільнили за привітання Путіна з днем народження

Естонський футзальний клуб "Смсраха Віймсі" звільнив головного тренера Владіміра Йовановича за те, що той привітав президента РФ Владіміра Путіна з днем народження. Відповідну заяву команда опублікувала у соцмережах.

"Смсраха Віймсі" - триразовий чемпіон Естонії з футзалу та учасник Ліги чемпіонів. Сербський спеціаліст Владімір Йованович очолив команду наприкінці минулого року. За підсумками сезону-2022/23 "Смсраха Віймсі" посів третє місце у національній першості.

Йованович готував команду і до нового сезону. 7 жовтня він привітав Путіна з днем народження, написавши у соцмережах: "Живи довго, тезко! Серби та росіяни брати навіки!". Після цього тренера розкритикували у соцмережах, а клуб вирішив розірвати з ним контракт.

Армія РФ обстріляла 4 громади Сумщини

Протягом дня, 9 жовтня, армія РФ здійснили 5 обстрілів прикордоння Сумської області. Зафіксовано 17 вибухів.

Про це повідомила Сумська обласна військова адміністрація.

Які громади Сумщини були під російським вогнем

  • Білопільська громада: здійснено авіаційний обстріл з гелікоптера НАР (4 вибухи).
  • Хотінська громада: зафіксовано авіаційний обстріл з гелікоптера НАР (4 вибухи).
  • Великописарівська громада: армія РФ вдарив з артилерії (3 вибухи) та мінометів (2 вибухи).
  • Краснопільська громада: 4 міни скинули росіяни на територію громади.

Зеленський розповів про головне завдання нового командувача ТрО

Президент Володимир Зеленський назвав головне завдання, яке стоїть перед новим командувачем Сил територіальної оборони ЗСУ Анатолієм Баргилевичем. Про це глава держави повідомив під час відеозвернення, наголосивши, що "розвиток Тероборони не має зупинятися".

Росія зацікавлена в розпаленні війни на Близькому Сході, щоб послабити світову єдність — Зеленський

Президент Володимир Зеленський 9 жовтня провів нараду з розвідниками та дипломатами стосовно ситуації в Ізраїлі та на Близькому Сході загалом.

Про це глава держави повідомив у своєму відеозверненні.

"За наявною інформацією — дуже чіткою, — Росія зацікавлена в розпаленні війни на Близькому Сході, щоб нове джерело болю та страждань послабило світову єдність, додало розколів та розбіжностей і цим допомогло РФ знищувати свободу в Європі", — сказав Зеленський.

Президент зазначив, що нині можна побачити, як "російські пропагандисти зловтішаються, а іранські друзі Москви цілком відверто підставляють плече тим, хто напав на Ізраїль".

"І все це значно більша загроза, ніж зараз світ сприймає. Світові війни минулого розгоралися саме з локальних агресій. І ми знаємо, як цій загрозі протидіяти. І готуємо відповідні кроки. А головне, захищаємо необхідність максимальної єдності світу", — підкреслив глава держави.

Зеленський також розповів, що звернувся до учасників Парламентської асамблеї НАТО й наголосив, що "кожній державі зараз треба обрати, як вона захищатиме міжнародне право, а не залишатиметься осторонь, коли терор намагається взяти гору, і на очах може зламатись ще один регіон світу".

"Вдячний усім державам, які зараз повністю усвідомлюють небезпеку та готові працювати разом заради того, аби втримати ситуацію. Втримати очевидних спонсорів терору від ширшого втручання", — додав президент.

Коригував ракети по житловому будинку, лікарні та будівлі СБУ. Дніпрянина засудили до 15 років ув'язнення за держзраду

До 15 років за ґратами засудили жителя Дніпра, який коригував ракети по житловому будинку, лікарні та Управлінню Служби безпеки України.

Про це мовиться у пресрелізі Дніпропетровської обласної прокуратури, який отримало Суспільне.

За повідомленням, чоловіка завербував лідер проросійської радикальної громадської організації "SERB" для збору інформації військового характеру та подальшою передачею спецслужбам РФ.

"Виконуючи завдання російського куратора, підсудний здійснював збір даних щодо місць дислокації та переміщення підрозділів, військової техніки ЗСУ, Нацгвардії України, місць розташування систем протиповітряної оборони, мостів, залізничних вузлів, аеропорту на території міста Дніпро та області", – сказано в повідомленні.

Чоловік фіксував наслідки ракетних ударів по аеропорту, лікарні у Дніпрі, житловому будинку в Підгородного та будівлі Управління СБУ, позначавши на онлайн-мапах точні місця влучань. Цю інформацію він передавав військам РФ у вигляді текстових повідомлень та фото-, відеофайлів через Telegram.

Суд визнав дніпрянина винним за частиною 2 статті 28 та частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України. Йому призначили покарання – 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. До набрання вироком законної сили він перебуватиме під вартою.

Ще сімох учасників розвідувальної групи Генштабу ЗС РФ затримали у січні 2023 року у ході спецоперації. Наразі це третій винесений обвинувальний вирок у вигляді 15 років позбавлення волі. Щодо інших учасників слідство триває.

Азербайджан надасть Україні обладнання для відновлення енергоінфраструктури

Міністр енергетики Герман Галущенко 9 жовтня провів зустріч з послом Азербайджану в Україні Сеймуром Мардалієвом.

Про це повідомили у пресслужбі Міненерго.

"Ми цінуємо співпрацю з Азербайджаном в енергосекторі та сподіваємося, що співробітництво буде посилюватися", — зазначив Галущенко.

Міністр висловив вдячність Азербайджану за надану підтримку українському енергетичному сектору, яка, зокрема допомогла втримати енергосистему України минулої зими.

У відомстві вказали, що від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна отримала з Азербайджану 10 вантажів гуманітарної допомоги для енергосектору, в складі якої 50 резервних електростанцій і 45 силових трансформаторів.

До кінця 2023 року очікується також надходження наступної великої партії нового обладнання для відновлення розподільних мереж.

Окрім цього, Галущенко та Мардалієв обговорили співробітництво в нафтогазовій галузі, зокрема питанням зберігання і транзиту ресурсів.

Небензя заявив, що в селі Гроза був похорон "високопоставленого українського націоналіста"

Постійний представник Росії при ООН Василь Небензя на засіданні 9 жовтня заявив, що в селі Гроза на Харківщині, де внаслідок російського удару "Іскандерами" загинули 52 особи, був "похорон високопоставленого українського націоналіста".

"Відомо, що там у момент удару був похорон одного з високопоставлених українських націоналістів. Там було багато поплічників нацистів. Саме тому на знімках, опублікованих після удару, є чоловіки призовного віку", — заявив він.

Сили оборони відбили атаки окупантів на шістьох напрямках — Генштаб

Протягом поточної доби російські окупанти завдали 1 ракетний і 39 авіаційних ударів, здійснили 23 обстріли з РСЗВ. Є загиблі та поранені серед мирного населення, руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура.

Про це повідомили у Генштабі ЗСУ ввечері 9 жовтня.

Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. На фронті за добу відбулось 34 бойових зіткнення.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Визначені підрозділи збройних сил Білорусі виконують завдання у прикордонних з Україною районах.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, продовжує обстріли населених пунктів, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Росіяни завдали авіаційних ударів у районах населених пунктів Галаганівка Чернігівської області, Дігтярне та Степне Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Сеньківка Чернігівської області, Степне Сумської області, Козача Лопань, Вовчанські Хутори, Охрімівка Харківської області.

На Куп'янському напрямку українські захисники відбили 5 атак у районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області. Окупанти завдали авіаційних ударів неподалік Кіндрашівки, Петропавлівки та Піщаного Харківської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 15 населених пунктів, зокрема Дворічна, Петропавлівка, Кислівка, Синьківка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 7 атак у районі Макіївки Луганської області. Армія РФ завдала авіаційних ударів неподалік Білогорівки Луганської області та Сіверська, Спірного Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське, Білогорівка Луганської області та Спірне, Роздолівка Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські захисники відбили 4 атаки росіян біля Кліщіївки Донецької області. Окупанти завдали авіаційних ударів у районах Кліщіївки та Андріївки. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 15 населених пунктів, зокрема Міньківка, Іванівське, Кліщіївка, Андріївка, Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку армія РФ завдала авіаційних ударів у районах населених пунктів Керамік, Новокалинове та Авдіївка Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед них Степове, Авдіївка, Опитне, Невельське Донецької області.

На Мар'їнському напрямку Сили оборони успішно відбили 15 атак у районах Мар'їнки та Новомихайлівки Донецької області. Росіяни завдали авіаційних ударів. Під артилерійським вогнем окупантів перебувало близько 15 населених пунктів, зокрема Красногорівка, Мар'їнка, Георгіївка, Побєда, Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку українські захисники відбили атаку в районі Старомайорського Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, серед яких Вугледар, Пречистівка, Благодатне, Урожайне Донецької області.

На Запорізькому напрямку Сили оборони відбили атаку окупантів у районі Левадного Запорізької області. Армія РФ завдала авіаційних ударів поблизу Малої Токмачки, Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 30 населених пунктів, зокрема Оріхів, Новоданилівка, Роботине, Малі Щербаки, П'ятихатки Запорізької області.

На Херсонському напрямку росіяни завдали авіаційних ударів у районах Зміївки та Берислава Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали Придніпровське, Херсон Херсонської області, Дмитрівка Миколаївської області.

Сили оборони продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, штурмові дії на Бахмутському напрямку, завдають окупантам втрат у живій силі та техніці, виснажують армію РФ вздовж всієї лінії фронту.

Українська авіація завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки росіян. Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, склад боєприпасів, 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та станцію РЕБ окупантів.

Через сильні опади на Лимано-Куп’янському напрямку знизилась активність боїв, — Євлаш

Через сильні опади на Лимано-Куп’янському напрямку знизилась активність боїв, за минулу добу відбулося 11 боїв, також скоротилася кількість застосувань армією РФ авіації та дронів.

Про це розповів в ефірі телемарафону "Єдині новини" начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш.

Якщо раніше було по півтора десятки авіаційних нальотів, за минулу добу на цьому напрямку не відбулося авіаударів, також військові РФ менше стали застосовувати БпЛА. 465 разів військові РФ били по позиціям Сил оборони, у боях вдалося ліквідувати 150 російських солдатів, чотирьох взяли у полон", — повідомив речник.

За словами Євлаша, армія РФ активізувалася поблизу Сеньківки, Іванівки та Макіївки, перекидає туди штурмові загони та танкові підрозділи.

Фінляндія виділяє €92 млн Україні та країнам, постраждалим від вторгнення РФ

Фінляндія виділяє додаткові 92 млн євро на підтримку України та країн, які постраждали від російської агресії.

Про це пише Міністерство закордонних справ Фінляндії.

На початку цього року Міжнародна асоціація розвитку (International Development Association, IDA) Групи Світового банку запустила нову програму фінансування. Це кризова програма. Вона покликана збільшити підтримку Україні та Молдові та іншим країнам, які постраждали від агресії Росії проти України.

Фінляндія внесе до Кризового фонду IDA 92 мільйони євро.

"Це додаткове фінансування свідчить про непохитну підтримку Фінляндією України відповідно до урядової програми. Ми також підтримуватимемо покращення продовольчої безпеки в країнах, які постраждали від російського вторгнення", — сказав міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Вілле Тавіо.

Зеленський 10 жовтня завітає до Румунії — канцелярія президента Йоганніса

Президент Володимир Зеленський 10 жовтня приїде з робочим візитом до Бухареста, де зустрінеться з румунським колегою Клаусом Йоганнісом. Про це повідомили у канцелярії очільника Румунії.

До "Жовтої стрічки" загалом доєдналися понад 6 тисяч активістів з Криму

У складі громадського руху спротиву "Жовта стрічка" налічується більше ніж 6 тисяч активістів з тимчасово окупованого Криму. Вони продовжують чинити опір окупації, незважаючи на тиск з боку росіян.

Про це повідомив Суспільному Крим координатор руху спротиву "Жовта Стрічка" Іван.

"Зараз у нас більше 6 тисяч активних жителів Криму в складі нашого руху, і це показує лише статистика нашого чат-боту. Звісно, це число значно більше. У той же час, окупаційну владу це неймовірно демотивує, а тому вони намагаються посилити свої поліцейські та контрдиверсійні режими, які в багатьох випадках є суто пропагандистськими. Тобто створюються фейкові матеріали про затримання, арешти людей і через це вони намагаються затримувати будь-кого", — розповів координатор руху.

Рятував поранених побратимів. У лікарні в Києві помер боєць з Івано-Франківщини Василь Надурак

10 жовтня 2023 року у лікарні в Києві помер 23-річний старший солдат Василь Надурак зі села Турка П'ядицької громади, що на Івано-Франківщині.

Про смерть військовослужбовця повідомили на Facebook-сторінці відділу освіти, культури, молоді та спорту П'ядицької громади.

Василь Надурак народився 12 жовтня 1999 року. Він жив у селі Турка.

Боєць служив водієм-механіком аеродромно-експлуатаційного відділення однієї з військових частин.

Як ідеться у дописі, Василь Надурак отримав поранення внаслідок артилерійського обстрілу РФ поблизу села Новомайорське Донецької області, коли рятував побратимів. Його транспортували до Національного інституту хірургії та трансплантології імені Шалімова у Київ. 9 жовтня боєць помер.

Російські військові обстріляли село Костянтинівку та місто Авдіївку на Донеччині, є загиблий та поранені

9 жовтня 2023 року російські військові обстріляли село Костянтинівку та місто Авдіївку на Донеччині. У селі внаслідок обстрілу загинув чоловік, у Авдіївці поранення отримали двоє людей.

Про це Суспільному Донбас повідомила речниця Донецької обласної прокуратури Анастасія Мєдвєдєва.

"О 8 ранку російські окупанти атакували село Костянтинівка Покровського району, внаслідок чого загинув 52-річний місцевий житель. Крім того, вже о 13:00 російська армія обстріляла місто Авдіївку. Від влучання снарядів по одній з вулиць приватного сектору отримали тілесні ушкодження двоє сусідів віком 46 та 55 років", — повідомила вона.

За даними прокуратури, їх з осколковими пораненнями доставили до лікарні для надання медичної допомоги.

За вказаними фактами розпочато досудові розслідування за порушення законів та звичаїв війни (ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

Сили оборони України мають частковий успіх західніше Вербового Запорізької області — Тарнавський

Сили оборони України продовжують наступальні операції на Мелітопольському напрямку та мають частковий успіх західніше Вербового Запорізької області.

Про це сьогодні, 9 жовтня, повідомив у каналі Telegram командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександр Тарнавський.

"Протягом минулої доби росіяни завдали вісім авіаційних ударів та 455 артобстрілів, провели 18 бойових зіткнень. Підрозділи ракетних військ та артилерії зі складу ОСУВ Таврія протягом доби виконали 795 вогневих завдань".

Загалом російські військові втратили 147 осіб. Наші захисники знищили 6 одиниць військової техніки РФ: два танки, три ББМ, одну артилерійську систему та три склади боєприпасів.

Удар Росії по селу Гроза на Харківщині: Рада безпеки ООН проводить засідання

Рада безпеки ООН 9 жовтня зібралась через удар російських окупантів по селу Гроза Харківської області, внаслідок якого загинули понад 50 людей. Засідання ініціювала Україна.

На Запоріжжі СБУ повідомила про підозру в колабораціонізмі двом "очільникам" тимчасово окупованих населених пунктів

Співробітники Служби безпеки України повідомили про підозру в колабораційній діяльності двом "очільникам" тимчасово захоплених сіл Запорізької області, які, за даними слідства, добровільно допомагають росіянам та беруть активну участь в організації та проведенні пропагандистських акцій, де агітують земляків підтримувати окупантів.

Про це сьогодні, 9 жовтня, поінформували в ЗОВА з посиланням на СБУ.

Зокрема, підозру отримав колишній сторож одного з навчальних закладів Михайлівки, який обійняв посаду старости так званого "Высоковского поселкового совета" в Роздольській сільській територіальній громаді:

"На своїй "посаді" він виконує вказівки окупаційної влади заради підвищення іміджу РФ та формування  у місцевого населення думки невідворотності встановлення російської влади на частині території України. За ці зусилля його призначили ще й головою фракції "Единая Россия" від Михайлівського району".

Інший підозрюваний – мешканець Бердянського району, теж добровільно пішов на співпрацю з окупаційною адміністрацією країни РФ:

"Він усіляко допомагав росіянам, у тому числі сприяв у наданні будівельних матеріалів та техніки, що використовувались для облаштування фортифікаційних споруд на лінії зіткнення. За це його призначили головою с. Азовське".

У повідомленні зазначають, що підозрювані допомагають окупантам управляти об’єктами ЖКГ, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності.

Також вони брали активну участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Слідчі УСБУ повідомили їм про підозру за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Фігурантам, у разі доведення їхньої провини, загрожує до 10 років позбавлення волі.

ООН стурбована "відсутністю налагодженої системи" повернення українських дітей з Росії

Офіс ООН з прав людини 9 жовтня заявив, що стурбований відсутністю системи повернення українських дітей, вивезених до Росії, а також повідомленнями про жорстоке поводження від деяких дітей, яких вже вдалось повернути.

Про це пише The Guardian.

"Офіс ООН з прав людини (OHCHR), як і раніше, серйозно стурбованим тим, що не існує налагодженої системи повернення українських дітей, переданих на окуповані Росією території або до Російської Федерації", — сказала Нада аль-Нашіф, заступниця верховного комісара ООН з прав людини.

Серед тих дітей, яких родичі повернули з РФ чи окупації, деякі говорили про жорстоке поводження від росіян. Зокрема, поки ці діти ще були під наглядом Росії, вони зазнали самі або були свідками психологічного чи фізичного насильства з боку педагогічного персоналу.

Українська влада каже, що підтвердила вивезення майже 20 тисяч дітей. Точна кількість невідома, бо немає доступу до Росії чи окупованих територій. Наразі Україна репатріювала понад 400 дітей.

"Працював на РФ". На Закарпатті прикордонника підозрюють у дезертирстві

На Закарпатті прикордонника служби "Велятино" підозрюють у дезертирстві. Чоловіку готують повідомлення про підозру у державній зраді.

Про це повідомили на сайті Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони західного регіону.

За інформацією відомства, чоловік народився в Луганську і прибув на службу у Закарпатську область у червні 2022 року.

"За даними слідства, військовослужбовець разом з ухилянтами нещодавно незаконно перетнув кордон з Угорщиною. Згодом виявилось, що він перебуває у Москві та тривалий час є агентом кремлівських спецслужб", — йдеться в повідомленні.

За інформацією прокуратури, доступу до секретних документів, чи інформації з обмеженим доступом чоловік не мав. Тому витік секретної інформації через нього не підтвердився.

Наразі йому повідомили про підозру у дезертирстві в умовах воєнного стану. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Умєров зателефонував міністерці оборони Нідерландів: говорили про системи ППО, ракети та F-16

Міністр оборони Рустем Умєров 9 жовтня провів телефонну розмову зі своєю нідерландською колегою Кайсою Оллонгрен.

Про це повідомили у пресслужбі українського МО.

Глави оборонних відомств обговорили нагальні потреби України, зокрема системи ППО, ракети великої дальності та артилерію.

Під час дзвінка Умєров акцентував на досвіді Нідерландів стосовно закупівель та забезпечення, що стане корисним для України.

"Вдячні Нідерландам за їх лідерство у коаліції F-16, навчання пілотів, готовність надати літаки та плани створити центр підготовки льотчиків. З нетерпінням чекаю зустрічі з пані Оллонгрен під час "Рамштайн-16" і запрошуємо з візитом в Україну", — додав міністр.

Вдень російські війська завдали ударів по Куцурубській громаді на Миколаївщині

Російські війська дев'ятого жовтня завдали ударів по Куцурубській громаді. У селі Дмитрівка пошкоджено будинки.

Про це повідомив начальник Головного управління Нацполіції в Миколаївській області Сергій Шайхет.

"Пошкоджені будинки мешканців та інші обʼєкти цивільної інфраструктури с. Дмитрівка Куцурубської громади. На щастя, без потерпілих", — написав Сергій Шайхет.

За словами Шайхета, на місці працює поліція та інші профільні служби, які документують факти обстрілу населення.

Польща відібрала в посольства Росії базу відпочинку. У Міноборони заявили, що "відвоювали" землю

У Польщі схвалили рішення передати військовим земельну ділянку разом із базою відпочинку в Скуб'янці, яка раніше належала посольству Росії.

Про це повідомили у пресслужбі польського міністерства оборони.

Зазначається, що глава МО Маріуш Блащак взяв участь в церемонії передачі.

"Це символ, який полягає у тому, що в агресора, у держави, яка нападає на сусідні країни, тобто в Росії, ми відвоювали землю, яка служитиме польській армії, служитиме Силам територіальної оборони, командування яких дислокується тут поруч", — сказав посадовець.

Блащак додав, що на цих територіях проводитимуть навчання для бійців територіальної оборони Польщі.

Торік спецпризначенці ГУР тричі намагалися висадитися в Енергодарі — Буданов

Торік спецпризначенці ГУР тричі намагалися висадитися в Енергодарі Запорізької області.

Про це сьогодні, 9 жовтня, повідомили в пресслужбі ГУР МО України.

За словами начальника ГУР Кирила Буданова, спецпризначенці перетинали Каховське водосховище на гумових човнах та десантувались на окупований лівий берег, проте їм не вдалося закріпитись:

"Успішній реалізації трьох "енергодарських"операцій завадили як управлінські, так і виконавчі недоліки, проте ці рейди, а також дії таємної агентури ГУР МО України, зрештою перешкодили планам росіян підключити ЗАЕС до своєї енергосистеми".

Буданов зазначив, що операції в Енергодарі дали практичні навички командирам і бійцям, як діяти на воді – цей досвід використовували під час висадки в Криму.

" У Кремлі був шок: у їхньому розумінні висадка в Криму — справа практично неможлива. Але вони побачили, що це цілком реально. Так було зруйновано черговий російський міф".

ООН висловила занепокоєння "масовою роздачею" російських паспортів на окупованих територіях України

Як повідомляє AFP, управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) заявило, що жителі, які не приймають російське громадянство, позбавляються доступу до основних державних послуг і наражаються на більший ризик довільного затримання.

"Через півтора року після повномасштабного збройного нападу Російської Федерації на Україну ми продовжуємо бути свідками кричущих і безперервних порушень прав людини", — заявила заступниця голови Управління ООН з прав людини Нада ан-Нашіф.

Вона додала, що особи, які вирішили не приймати російські паспорти, опиняються в "павутині ізоляції, позбавлені доступу до основних державних послуг, таких як соціальне забезпечення та охорона здоров'я": "Це також підвищує ризик виникнення збройних конфліктів, насильства та свавільного затримання для тих, хто чинить опір".

Російські військові перекинули в Маріуполь до п'яти тисяч військових — Андрющенко

Російські військові перемістили в Маріуполь на Донеччині близько п'яти тисяч військових. Останнє введення нових резервів фіксувалось у квітні 2023 року. Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

"Навіть форма в стані "жодного разу не пралась". На шевронах — дві гармати. Загалом мова йде про кількість до 5 тисяч", — повідомив Андрющенко.

Також, за словами радника мера, росіяни переміщують системи ППО у Маріуполі та навколо міста вже без дотримання глобальних заходів безпеки.

РФ активізувалася на Куп'янському напрямку

Про це в ефірі "Суспільне. Спротив" розповіла речниця 14-ї окремої механізованої бригади ім. князя Романа Великого Надія Замрига.

"Ситуація на Куп'янському напрямку довгий час перебувала у затишші. Події крайніх кількох днів це підтвердили. Ворог активізувався і намагається здійснити свої плани, піти вперед на Куп'янському напрямку, у населені пункти перед Куп'янськом. Атаки відбиті — артилерія працює, танки наші працюють, працює усе, що може не допустити техніку і підвіз особового складу на передову. Бо, коли техніка ближче до передової, це вже більш небезпечно, коли особовий склад поповнив свої передові позиції це теж небезпечно. Тому, намагаємося працювати так, щоб не допустити цього", — сказала Замрига.

Зеленський призначив нового командувача Сил територіальної оборони

Володимир Зеленський звільнив Ігоря Танцюру з посади командувача Сил територіальної оборони ЗСУ та призначив на цю посаду Анатолія Баргилевича, йдеться в указі №678/2023 на сайті президента.

"Звільнити Танцюру Ігоря Івановича з посади командувача Сил територіальної оборони Збройних сил України", — повідомляється в документі.

Указом №679/2023 командувачем Сил ТрО призначено генерал-майора Анатолія Баргилевича.

Укрзалізниця запроваджує маршалів залізничної безпеки на вокзалах та в поїздах

Про це повідомляє пресслужба компанії.

"Це працівники відомчої воєнізованої охорони товариства, головне завдання яких — контролювати безпекову ситуацію в пасажирських перевезеннях та своєчасно реагувати у разі потреби", — йдеться у повідомленні.

На відміну від охоронців, які працюють на об’єктах залізниці у службовій формі з усіма знаками розрізнення, маршали працюють не публічно.

"Це розповсюджена модель роботи безпекових підрозділів на авіаційних маршрутах. Перед нашими маршалами, які інкогніто знаходяться в поїздах та на вокзалах, стоїть завдання оцінити ризики та оперативно відреагувати на загрозу, яка може виникати під час подорожі пасажирів. Також це всі спеціально підготовлені фахівці", – розповів голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Вибухи у Джанкої: в ГУР підтвердили втрати серед окупантів через ракетний удар

Увечері, 7 жовтня, по силах та засобах Збройних сил Російської Федерації в окупованому Джанкої було завдано ракетного удару. Відповідну інформацію Суспільному Крим підтвердило джерело в Головному управлінні розвідки Міноборони України.

Наразі інформацію щодо втрат окупантів уточнюють і перевіряють.

Російські Telegram-канали повідомляють, що в результаті удару загинув 21 спецпризначенець Головного управління Генштабу ЗС РФ (ГРУ), ще 16 отримали поранення.

На Київщині затримали бізнесмена, який заплатив майже 15 млн грн податків так званій ДНР

У Київській області затримали гендиректора ливарного заводу з тимчасово окупованої Макіївки, який причетний до фінансування терористів "ДНР". Керівник підприємства продавав продукцію в Україну та РФ і сплачував мільйонні податки окупаційній владі. Затримали також спільників бізнесмена у кількох містах України.

Про це інформують Служба безпеки України та Офіс Генерального прокурора.

За даними слідства, після окупації Макіївки у 2014 році підприємець продовжив вести там бізнес — керував товариством "Завод "Ремкомунелектротранс".

Правоохоронці з'ясували, що напередодні повномасштабної війни гендиректор заводу перерахував до "бюджету" бойовиків "ДНР" понад 14 мільйонів грн "податків". Продаж обладнання в Україну макіївський завод здійснював через підставні фірми. Їх створили у Вінницькій, Житомирській, Київській, Дніпропетровській та Запорізькій областях, а також у Росії. Нині гендиректора затримали, йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без альтернативи застави. Бізнесмену інкримінують ч. 2 ст. 258-5 КК України.

Прем'єрка Данії просить НАТО не втомлюватись від війни в Україні

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен на Парламентській асамблеї НАТО в Копенгагені закликала західних союзників Києва не відчувати "втоми від війни" через Україну. Про це пише видання The Guardian.

Виступаючи на Парламентській асамблеї НАТО, Фредеріксен підкреслила: "Хоробрий український нард б'ється на полі бою. Вони — уособлення добра проти зла. Це [російське вторгнення в Україну] є загрозою ідеям, на яких побудоване НАТО, — свободі, демократії, верховенству права".

"Ми повинні бути з Україною до кінця. Ніхто з нас не може казати, що втомився від війни, поки Україна продовжує свою невтомну боротьбу. Вирішімо, що втоми від війни не буде в нашій трансатлантичній спільноті", — додала прем'єрка Данії.

Спецслужби Росії проводять кампанію з дискредитації України на Близькому Сході

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

"Держава-агресор Росія використовує напад терористів ХАМАСу на державу Ізраїль для масштабної провокації проти України. Головне управління розвідки Міністерства оборони України інформує, що російське ГРУ вже передало терористам ХАМАСу захоплену під час бойових дій в Україні трофейну зброю, виготовлену в США та державах ЄС", — йдеться у повідомленні.

У ГУР додали, що наступним, за планом росіян, кроком мають стати фейкові звинувачення українських військових у буцімто продажу західної зброї для терористів на регулярній основі.

Укриття у столичних дитсадках вдень будуть недоступні для сторонніх осіб

Від 9 жовтня 2023 року внесли зміни щодо використання укриттів Фонду захисних споруд міста Києва. Зміни стосуються виключно об'єктів дошкільної освіти.

Про це повідомив керівник Київської обласної військової адміністрації Сергій Попко.

"Згідно з рішенням Ради оборони Києва та відповідно до постанови Кабінету Міністрів, від сьогодні вносяться зміни в порядок використання укриттів Фонду захисних споруд міста Києва. Зміни стосуються виключно обʼєктів дошкільної освіти", — йдеться у повідомленні.

Відтепер укриття в таких закладах можуть використовуватися лише учасниками освітнього процесу — тобто персоналом та дітьми. Сторонні особи не зможуть користуватися цими укриттями.

Зеленський щодо ситуації в Ізраїлі: Там є терористична організація, яка напала на Ізраїль, а тут — терористична держава, яка напала на Україну

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час звернення до Парламентської асамблеї НАТО.

"І самі ізраїльтяни, ізраїльські журналісти, які були тут, в Україні, які були в Бучі, тепер бачать, що вони бачили те саме зло там, куди прийшла Росія, те саме зло. І єдина різниця в тому, що там є терористична організація, яка напала на Ізраїль, а тут — терористична держава, яка напала на Україну. Наміри декларуються різні, але суть однакова. Ви це бачите. Ви бачите ту ж саму кров на вулицях. Ви бачите ті ж самі цивільні машини, які розстрілюються. Ви бачите ті ж самі тіла закатованих людей", — заявив Зеленський.

Він додав, що найнебезпечнішими є дві речі: "По-перше, шокуюча радість підтримуваних державою російських пропагандистів. Тільки уявіть, вони називають дітей, які зараз перебувають у заручниках у терористів в Газі, трофеями. Саме так, як Росія захопила тисячі українських дітей під час своєї агресії проти України. І друге — це несприйняття того, що відбувається. Іран не може сказати, що він не має нічого спільного з тим, що відбувається в Україні, якщо він продає "шахеди" Росії. Іран не може сказати, що він не має нічого спільного з тим, що відбувається в Ізраїлі, якщо його офіційні особи заявляють про підтримку того, що відбувається в Ізраїлі".

На наступний рік потреба України в допомозі складає $42 млрд — Кулеба

Про це міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив в інтерв'ю виданню Forbes.

За його словами, Україна у 2024 році може розраховувати на продовження підтримки США та ЄС.

Моє завдання як міністра закордонних справ – робити так, щоб у конкретній країні були політичні умови для ухвалення рішень. Конкретні цифри рахують мої колеги по уряду. Я бачив табличку на одній з нарад про очікувані цифри на наступний рік. Але з мого боку буде некоректно це коментувати, я не відповідаю за макрофінансові показники. Нам потрібно пройти 2024 рік в умовах війни та економіки, яка перебудовується під нову реальність", — сказав Кулеба.

Він додав, що потреба України у допомозі складає $42 млрд, але ця сума може змінюватися в залежності від подій.

На Київщині анонсували перевірки автівок та документів

З 9 жовтня, протягом декількох днів, українські військові та правоохоронці проводитимуть планові безпекові заходи на території Бориспільського району Київської області.

Про це повідомив голова Бориспільської районної адміністрації Руслан Дяченко.

"Під час проведення вказаних заходів у окремих районах громади можливе тимчасове обмеження руху транспортних засобів та пішоходів, а також перевірка документів", — попередив посадовець.

Через бойові дії та з інших причин без світла в Україні залишається 411 населених пунктів

Про це повідомляє НЕК "Укренерго".

"Сильний вітер та дощ завдали пошкоджень мережам обленерго. На ранок є відключені споживачі в Житомирській, Київській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Чернігівській областях. Тривають аварійні роботи. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 411 населених пунктів", — йдеться у повідомленні.

Також повідомляється, що через сезонне похолодання споживання збільшилось. Зокрема, 8 жовтня, найбільше споживання у вечірні години було на 8% більше, ніж наприкінці попереднього тижня – у неділю 1 жовтня.

В Одесі викрили чоловіка, якого підозрюють у співпраці з РФ

Про це повідомили в СБУ в Одеській області.

За даними слідства, 29-річний мешканець Одеси раніше входив до складу місцевого осередку так званого "ленінського комуністичного союзу молоді". Також він був пов'язаний з агентом-спецназівцем ФСБ, якого СБУ вивела з Придністровʼя і затримала на Одещині. Чоловік вступив до місцевого загону рятувальників-волонтерів, прибував на місця ударів нібито для розбору завалів, а насправді фіксував наслідки атак для розвідки РФ.

Ці дані використовували для підготовки нових та коригування повторних ударів по Одесі. Також він намагався виявити бойові позиції реактивних артилерійських систем HIMARS та систем протиповітряної оборони ЗСУ у прифронтових районах області.

Наразі чоловіку повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України, він перебуває під вартою. Підозрюваному загрожує довічне ув’язнення.

Блінкен: напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль не є спробою перемикнути увагу Заходу від Україні

Про це державний секретар США Ентоні Блінкен заявив у коментарі каналу CBS.

"Ні, я цього не бачу. Ми не бачимо. Ми побачимо, коли дізнаємося більше, якими були мотиви та якими вони є. Але зрозуміле одне: ми активно працювали над тим, щоб допомогти Ізраїлю та Саудівській Аравії нормалізувати їхні відносини, а також Ізраїлю розширити свої відносини з багатьма іншими країнами в регіоні та за його межами", — сказав Блінкен.

Він висловив занепокоєння, що конфлікт може поширитися на сусідні країни або спровокувати прямий конфлікт між Ізраїлем та Іраном, який фінансує та постачає зброю ХАМАСУ.

На Херсонщині не вистачає сил ППО і винищувачів, які б могли нищити літаки РФ

У Херсонській області не вистачає сил протиповітряної оборони і винищувачів, які б могли нищити літаки з яких війська РФ обстрілюють деокуповані населені пункти області та обласний центр.

Про це у загальнонаціональному телемарафоні "Єдині новини" заявила керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, знищення інфраструктури правого берега і посилення бомбардування пов'язане з побоюванням армії РФ щодо накопичення сил та засобів Сил оборони України перед першим просуванням в їх бік.

"Російські військові розуміють, що у нас немає адекватних засобів, щоб реагувати на бомбардування. Натомість українські війська продовжують працювати по їхніх розвідувально-диверсійним групам, де вони намагаються емітувати активність, зокрема, в районі островів. За добу 8 жовтня 2023 року Сили оборони знищили сім човнів на яких такі групи намагалися маневрувати", — повідомила Гуменюк.

На Бахмутському напрямку російські війська змінили тактику штурмів

На Бахмутському напрямку російські окупаційні війська змінили тактику штурмів. Наразі вони атакують малими групами. Українські військові мають успіх в районах Кліщіївки та Андріївки.

Про це в ефірі "Суспільне спротив" повідомив офіцер бригади швидкого реагування "Рубіж" Павло Сторожук.

"Наразі російські війська проводять для себе нетипові штурми — не "м'ясні". Проводять їх малими групами від чотирьох до восьми людей. Вони грамотно маневрують, намагаються обходити. Але Сили оборони України утримують свої позиції", — розказав Сторожук.

Росія зміцнила дипломатичні та економічні зв'язки з Іраном після вторгнення в Україну

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

"Партнерство Росії з Іраном зміцнилося за останні роки, що майже напевно було прискорено вторгненням Росії в Україну. Іранська військова допомога російській війні в Україні включала сотні ударних безпілотних літальних апаратів та артилерійські боєприпаси. Зараз угода щодо постачання безпілотників була розширена і охоплює збірку і виробництво цих БПЛА за ліцензією на підприємстві в Росії", — йдеться у повідомленні.

Також у Міноборони Британії зазначили, що взаємодія Росії з Іраном через багатонаціональні форуми теж очікувано зросте після нещодавнього прийняття Ірану до Шанхайської організації співробітництва та його запрошення приєднатися до економічного форуму БРІКС.

"Нещодавно Іран заявив, що Росія інвестувала в Іран 2,76 млрд доларів США у 2022-23 роках. Економічні зв'язки, найімовірніше, поглиблюватимуться, оскільки Росія прагне пом'якшити світові санкції", — додали у міністерстві.

В Ізраїлі вдалося розшукати п'ятьох українців, які вважалися зниклими безвісти — Ніколенко

Українські дипломати провели успішну рятувальну операцію — вивезли із міста Сдерот українського хлопчика, який отримав поранення під час нападу терористів. Наразі дитина перебуває у безпечному місці. Також вдалося розшукати п'ятьох громадян, які вважалися зниклими на півдні Ізраїлю.

Про це у Facebook повідомив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Водночас з'явилася інформація про можливу загибель інших двох українців поблизу Сектору Гази. Перевіряємо", — йдеться у дописі Ніколенка.

Ніколенко поінформував, що за минулі дні оперативний штаб МЗС України опрацював понад 200 звернень громадян.

"Фіксуємо масове скасування авіарейсів. Шукаємо рішення для допомоги нашим людям виїхати з країни", — повідомив речник МЗС України.

Також за його словами була отримана інформація про можливу загибель українця в Секторі Гази. Нарізі очікується офіційне підтвердження.

"Дипломатична установа в Рамаллі підтримує постійний зв'язок з українською громадою. Опрацьовуємо потенційні евакуаційні маршрути", — написав Ніколенко.

Через війну в Україні постраждало 1639 дітей — Офіс генпрокурора

Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україні загинуло 506 дітей, ще понад 1639 — постраждали.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора України.

"Станом на ранок 9 жовтня 2023 року за офіційною інформацією ювенальних прокурорів 506 дітей загинули та понад 1133 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Ці цифри не остаточні. Триває робота з їх встановлення в місцях ведення бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях", — йдеться у повідомленні.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 489, Харківській — 303, Херсонській — 130, Київській — 129, Запорізькій — 99, Миколаївській — 97, Дніпропетровській — 96, Чернігівській — 72, Луганській — 67.

В Офісі генпрокурора зазначили, що, зокрема, протягом минулої доби внаслідок обстрілу м. Костянтинівка Донецької області з боку армії РФ травмована 9-річна дівчинка, а через обстріл окупантами м. Херсон постраждали дві дівчинки 9 та 11 років.

На Донеччині внаслідок обстрілів поранені четверо людей

Протягом 8 жовтня від обстрілів з боку російської армії на Донеччині поранення отримали четверо людей у Костянтинівці.

Про це повідомив виконувач обов'язків начальника Донецької обласної військової адміністрації Ігор Мороз.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1731 людина, поранення отримали 4215 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

За добу армія РФ втратила 350 військових — Генштаб

Станом на ранок 9 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 282 630 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 350 військових.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 4823 (+2) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 9126 (+3) од,
  • артилерійських систем – 6706 (+1) од,
  • РСЗВ – 808 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 543 (+1) од,
  • літаків – 315 (+0) од,
  • гелікоптерів – 316 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5190 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 1530 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 20 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9113 (+2) од,
  • спеціальна техніка ‒ 959 (+0).

Дані уточнюються.

Протягом доби на фронті відбулось 37 бойових зіткнень — Генштаб

Збройні сили України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку та штурмові дії на Бахмутському напрямку. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Загалом протягом минулої доби на фронті відбулось 37 бойових зіткнень з армією РФ.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 9 жовтня.

"Армія РФ не перестає ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснює обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів. Загалом, противник завдав 6 авіаційних ударів, здійснив 29 обстрілів з реактивних систем залпового вогню позицій ЗСУ та цивільних об’єктів нашої держави", — йдеться у повідомленні ЗСУ.

Яка ситуація на фронті

Авіаційних ударів зазнали: Грабовське Сумської області; Костянтинівка Донецької області; Новоданилівка, Роботине, Оріхів Запорізької області; Берислав Херсонської області.

Під артилерійським вогнем опинилися понад 90 населених пунктів Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

В зоні відповідальності ОСУВ "Північ" на Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить активну диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання українських Сил оборони на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону в Бєлгородській області.

В зоні відповідальності ОСУВ "Хортиця" на Куп’янському напрямку ЗСУ відбили 3 атаки противника в районах населених пунктів Синьківка та Іванівка Харківської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 4 атаки армії РФ в районі Макіївки Луганської області.

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили атаки противника північніше Богданівки, Кліщіївки та Андріївки.

В зоні відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському та Мар’їнському напрямках противник здійснив близько 15 невдалих атак в районах Авдіївки, Мар’їнки, та Новомихайлівки Донецької області.

На Шахтарському напрямку противник наступальних (штурмових) дій не вів.

На Запорізькому напрямку ЗСУ відбили атаку армії РФ в районі північніше Новопрокопівки Запорізької області.

"Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, мають частковий успіх в районах західніше Вербового Запорізької області. Також українські воїни ведуть наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, мають частковий успіх в районах Кліщіївки та Андріївки. ЗСУ завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, закріплюються на зайнятих рубежах та виснажують противника", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

В зоні відповідальності ОСУВ "Одеса" на Херсонському напрямку Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу, знищують склади та успішно вражають тили противника.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала 3 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки армії РФ.

Підрозділи ракетних військ уразили 3 артилерійських засоби, 2 радіолокаційні станції, 2 райони зосередження особового складу та 2 склади боєприпасів противника.

Українська авіація завдала три удари по армії РФ — Генштаб

Упродовж минулої доби авіація Сил оборони України завдала 3 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки армії РФ.

Українські підрозділи ракетних військ уразили 3 артилерійські засоби, 2 радіолокаційні станції, 2 райони зосередження особового складу та 2 склади боєприпасів російських військ.

Російські війська посилюють мінування на Запоріжжі — ISW

Російська армія посилює мінування в районі Роботиного і Вербового на Запоріжжі та намагається закріпити українські сили на ділянках фронту далі від західної частини Запорізької області.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни ISW.

Зазначається, що російські війська почали мінувати раніше очищені ділянки на лінії Роботине-Вербове, щоб досягти тактичної несподіванки.

Також російські війська посилили тактичні наступальні операції на кількох ділянках фронту за межами Запорізької області, щоб розтягнути українську оборону та розділити увагу українців.

На початок