"Попри війну, об’єднує людей та мистецтво!" У Миколаєві завершився театральний фестиваль "Homo Ludens"

"Попри війну, об’єднує людей та мистецтво!" У Миколаєві завершився театральний фестиваль "Homo Ludens"

"Попри війну, об’єднує людей та мистецтво!" У Миколаєві завершився театральний фестиваль "Homo Ludens"
Акторка Марина Васильєва на сцені театру під час моновистави "Проста українська скіфська баба" на звершення театрального фестивалю, Миколаїв, 8 жовтня 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві завершився ХІІ+І Відкритий театральний фестиваль "Homo Ludens". Захід у двох форматах тривав з першого до восьмого жовтня. Відбувалися покази на сцені Миколаївського академічного художнього драматичного театру та на сценах театрів-учасників в Україні й за кордоном.

Подробиці фестивалю зібрали кореспонденти Суспільного.

У фестивалі взяли участь колективи з Києва, Одеси, Ужгорода, Житомира, Херсона, Кривого Рога, Кропивницького, Хмельницького, Рівного, Мукачева. Також долучилися дистанційно іноземні колективи з Болгарії, Грузії, Литви та Польщі.

Крім вистав, у 2023 році "Homo Ludens" відзначився літературною сценою Центральної міської бібліотеки імені Марка Кропивницького, науково-практичною конференцією, присвяченій театральній педагогіці.

вистава
Завершення театрального фестивалю "Homo Ludens", 8 жовтня 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Оцінювала роботи основна та альтернативна експертні ради, що складалася з театральних діячів України та світу, а також миколаївських журналістів. Професор, кандидат мистецтвознавства Василь Неволов, який очолив експертну раду фестивалю, говорить, що брав участь в усіх фестивалях "Homo ludens".

"Кожен колектив, включаючи найменші, тільки народжені війною. Він приніс своє відчуття часу, свою наповненість і разом вони створили такий дивовижний букет, таку потугу підтримки єдності й спротиву, що ствердили головну думку: ми вже по суті мистецьким фронтом виграємо війну", — розповів Василь Неволов.

"Кожен колектив, народжений війною!" У Миколаєві завершився театральний фестиваль "Homo Ludens"
У Миколаєві завершився театральний фестиваль "Homo Ludens", 8 жовтня 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Керівниця літературно-драматургічної частини Миколаївського академічного художнього драматичного театру, акторка Марина Васильєва говорить, що 14 колективів взяли участь у фестивалі дистанційно, зігравши на власних сценах – їх оцінювали за записами.

"Кожен колектив, народжений війною!" У Миколаєві завершився театральний фестиваль "Homo Ludens"
Глядачі фестивалю, 8 жовтня 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Протягом восьми днів фестивалю 11 вистав представили на миколаївських сценах. Закривала фестиваль моновистава "Проста українська скіфська баба", яку зіграла Марина Васильєва на сцені в укритті.

"Звісно, до початку повномасштабної війни сцени в укритті не існувало в нашому театрі й саме покази вистави на сцені в укритті додають відчуття того, що попри те, що у нас відбувається фестиваль такого міжнародного рівня, але у країні йде війна. І ми дуже щасливі від того, що деякі колективи – це хмельницький театр, це криворізькі колективи доєдналися – і наш театр звісно також – доєдналися до участі у фестивалі саме із воєнною тематикою. Низький уклін їм за це", — розповідає Марина Васильєва.

вистава
Фінальна вистава фестивалю, 8 жовтня 2023 року. Фото: Федір Бондар/Суспільне Миколаїв

Учасник фестивалю Павло Осіков з Кривого Рогу говорить, що виступав спільно із колегою з Херсонщини Андрієм Богуном. За його словами, коли заповнили форму для участі у фестивалі ще не знали, що зможуть виступити. Це для них перший міжнародний фестиваль.

"Сам факт того, що ми сюди приїхали – не без пригод, я думаю як і у кожного, хто діставався сюди. І попри те, що тут були "прильоти", фестиваль все одно відбувся, люди грали, глядачі приходили. І це дуже круто, що в такий непростий час люди об’єднуються і їх об’єднує і театр, і мистецтво", – каже Андрій Богун.

Після завершення фестивалю колективи-переможці отримали дипломи від обох складів експертних рад. Десяти українським та чотирьом іноземним театрам, що брали участь дистанційно надали звання лауреатів "Homo ludens".

Що відомо про театральний фестиваль "Homo Ludens"

  • "Homo Ludens" ("Людина, що грає") — міжнародний відкритий театральний конкурс, фестиваль, який з 2006 року проходить у місті Миколаїв (до 2016-го — щорічно, з 2019-го — із періодичністю раз на два роки).
  • Організаторами фестивалю є Миколаївський академічний художній драматичний театр. Директор фестивалю — Артем Свистун.
  • З 2007 по 2016 роки фестиваль був виключно конкурсним. Журі складалося з провідних фахівців у театральній справі України та закордону (Болгарія, Туреччина, Росія, Грузія, Молдова тощо).
  • З 2012 року до оцінювання творчих робіт колективів-учасників доєдналося так зване альтернативне журі, що складається з провідних журналістів Миколаївщини.
  • Показ вистав у межах фестивалів різних років відбувався на різноманітних сценічних майданчиках — окрім основної сцени Миколаївського драматичного театру, працювали мала сцена театру та камерна сцена, також, у свій час, використовувалася сцена Миколаївського театру ляльок, сцени актових зал вищих навчальних закладів міста.
  • У 2021 році фестиваль присвятили 30-річчю Незалежності України. Протягом десяти фестивальних днів на сцені театру відбувся показ 20 вистав із п'яти країн світу. Серед учасників фестивалю були театральні колективи з Рівного, Одеси, Києва, Дніпра, Коломиї, Запоріжжя, Маріуполя, Львова, Кропивницького, Кривого Рогу, Полтави, Миколаєва, а також з Молдови (м. Кишинів), Болгарії (м. Гоброво), Литви (м. Анікщяй), Грузії (м. Горі).

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок