Був дуже цілеспрямованою людиною: у Миколаєві відбувся вечір пам'яті поета Гліба Бабіча

Був дуже цілеспрямованою людиною: у Миколаєві відбувся вечір пам'яті поета Гліба Бабіча

Був дуже цілеспрямованою людиною: у Миколаєві відбувся вечір пам'яті поета Гліба Бабіча
Гліб Бабіч, фото з особистої сторінки у Фейсбук. Колаж Суспільне Миколаїв

У рамках XII+I відкритого театрального фестивалю "Homo Ludens" в Центральній міській бібліотеці імені Марка Кропивницького відбувся вечір пам'яті поета Гліба Бабіча, який в липні 2022 року загинув, захищаючи Україну.

Про це кореспондентам Суспільного розповів батько поета Валерій Бабіч.

"Тепла лампова хунта" — таку назву дали вечору пам'яті. У колі друзів та рідних, тих, хто знав поета і поціновувачів його творчості, присутні читали вірші.

"Всі ці милі іграшки, мандри і колисковий блюз.

Я пам'ятаю, що мав зробити тобі оберіг, але не встиг,

бо поплутав мінус і плюс".

"Вірші дуже болючі на сьогодення, скажімо так. Складно було читати, адже в країні йде війна і дуже складно було їх прочитати, не заплакавши. Вони викликають бурю емоцій. Ти поринаєш в цей стан", — розповіла Олександра Ромашова, яка долучилася до прочитання творів поета.

Був дуже цілеспрямованою людиною: у Миколаєві відбувся вечір пам'яті поета Гліба Бабича
Перформанс на вірші Гліба Бабіча, 6 жовтня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв
"Мені важко. Минув рік і три місяці".

"Я всім вдячний, що пам'ять про Гліба тримається. Я думаю, що надалі ми зробимо конкурс поетів. Гліб був дуже цілеспрямованою людиною і завдання, які він ставив перед собою в усі часи свого віку, він їх досягав", — сказав батько поета Валерій Бабіч.

Був дуже цілеспрямованою людиною: у Миколаєві відбувся вечір пам'яті поета Гліба Бабича
Батько поета Валерій Бабіч, 6 жовтня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Інга Хоржевська навчалася разом з Глібом Бабічем. Радилися, обговорювали плани на майбутнє, були колегами. Цього вечора вона читає вірші друга.

"Дуже велика відповідальність говорити від імені людини, якої сьогодні немає. Але однак, знаєте, якийсь такий черв'як — він гриз весь час, тому що от думаєш, а чи можна використати його ці фотографії, чи можна використати пісню “Мольфар”, яку він написав, вірші й музику, як це буде", — розповіла Інга Хоржевська.

Був дуже цілеспрямованою людиною: у Миколаєві відбувся вечір пам'яті поета Гліба Бабича
Олександра Ромашова читає вірш Гліба Бабіча, 6 жовтня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Завершився вечір пам'яті показом відеокліпу KOZAK SYSTEM на пісню "Мольфар", автором якої Гліб Бабіч.

Що відомо про Гліба Бабіча

  • Миколаївський поет, автор пісень, співзасновник волонтерської ініціативи "Res_Publica. Брати по зброї", командир взводу 10 окремої гірсько-штурмової бригади Гліб Бабіч загинув на фронті 28 липня 2022 року. На фронті отримав псевдо "Лєнтяй" та пройшов шість бойових ротацій. Автор неофіційного гімну коломийської "десятки" та загалом понад 500 віршів та пісень, зокрема для гурту "Kozak System".
  • Гліб Бабіч народився 2 березня 1969 року у Миколаєві. Перші вірші написав у десятирічному віці. На вірші Гліба Бабича написані пісні, музику до яких створювали як сам автор, так і професійні композитори.
  • Після звільнення з армії очолив громадську організацію "Res_Publica. Брати по Зброї". У березні 2021 року в Миколаєві відбулась презентація збірки "Вірші і пісні" Гліба Бабича. До збірки "Вірші і пісні" увійшли два десятки віршів, в яких автор розповідає, що було з Україною в останні роки.
  • 28 липня у бою з російськими окупантами загинув. У Києві у Михайлівському Золотоверхому соборі відбулася церемонія прощання з загиблим військовим і поетом.
  • Останній вірш, опублікований на Фейсбук-сторінці поета 24 липня 2022 року — за чотири дні до загибелі.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок