На Хмельниччині на 31% зросла кількість хворих на туберкульоз

На Хмельниччині на 31% зросла кількість хворих на туберкульоз

На Хмельниччині на 31% зросла кількість хворих на туберкульоз
. Фото: Суспільне Хмельницький

За девять місяців 2023 року захворюваність на туберкульоз на Хмельниччині зросла на 31 %, в порівнянні з аналогічним періодом 2022. З початку року в області захворіло 339 людей, з них 11 дітей.

Про це Суспільному розповів директор обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Сергій Василенко.

З його слів, найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів.

"Захворювання розвивається у приблизно 10% людей, інфікованих бактеріями туберкульозу. Він передається від людини, яка має відкриту форму, повітряним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. Чи захворіє людина після контакту з хворою, залежить від стану імунної системи. Якщо вона не здатна стримувати інфекцію — розвивається туберкульоз",— пояснює директор.

За його словами, основним методом ранньої діагностики туберкульозу є молекулярно-генетичне дослідження мокроти на апараті "Джин-експерт" .

"Ці апарати встановлені у восьми лікувальних закладах області: Волочиська, Дунаєвецька, Кам’янець-Подільська, Славутська, Старокостянтинівська, Шепетівська, Хмельницька районна багатопрофільна лікарня та Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр. Апарати "Джин" використовуються для діагностики туберкульозу у дітей та дорослих", — говорить чоловік.

Тубезкульоз — виліковне захворювання, наголошує Сергій Василенко. Успіх лікування залежить від вчасно розпочатого, регулярного прийому ефективних ліків та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря.

"Лікування триває від шести до 12 місяців, стаціонарно або амбулаторно. Усі необхідні ліки надаються пацієнту безкоштовно", — додає директор центру.

Основні симптоми захворювання:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (при важких поширених формах туберкульозу )

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок