Розтрата коштів на системі оповіщення: директор департаменту муніципальної безпеки КМДА отримав підозру

Розтрата коштів на системі оповіщення: директор департаменту муніципальної безпеки КМДА отримав підозру

Директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук отримав нову підозру
Директор департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук. Фото: Анна Железняк / Суспільне

Директору департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку повідомили про нову підозру. Йому інкримінують розтрату коштів, виділених на встановлення систем оповіщення в одному з районів столиці. Як вважають правоохоронці, за ремонт системи оповіщення "переплатили" близько 250 тис. грн з міського бюджету.

Про це інформує Київська міська прокуратура.

За матеріалами слідства, очільник департаменту муніципальної безпеки КМДА у червні 2022 року уклав договір із приватним товариством про капремонт автоматизованої системи оповіщення (ТАСЦО) в Деснянському районі Києва. Ця система призначена для інформування населення про надзвичайні ситуації, зокрема, повітряні тривоги.

На модернізацію ТАСЦО виділили майже 10 млн гривень бюджетних коштів. Утім у прокуратурі вважають, що підрядна організація, яка проводила ремонт, завищила вартість матеріалів та обладнання.

Директор департаменту муніципальної безпеки КМДА підписав акти приймання робіт, через що, як стверджують правоохоронці, фірма-підрядник отримала зі столичного бюджету "зайві" майже чверть мільйона гривень. Це підтверджує висновок однієї з експертиз.

Роману Ткачуку повідомили про підозру за ч. 4 ст. 191Привласнення, розтрата, заволодіння майном в особливо великих розмірах або під час воєнного стану шляхом зловживання службовим становищем КК України. За це правопорушення передбачене ув'язнення терміном від п'яти до восьми років.

Досудове розслідування триває. Зокрема, проводяться експертизи щодо інших матеріалів та обладнання, які встановлювалися під час ремонту систем оповіщення. Правоохоронці дадуть правову оцінку і діям працівників підрядної організації, яка займалась ремонтом.

Що відомо про інші провадження, в яких Роман Ткачук отримав підозру

20 червня слідчі Нацполіції вручили директору департаменту муніципальної безпеки КМДА Роману Ткачуку підозру у неналежному виконанні службових обов'язків. Мова про питання фонду захисних споруд Києва і розслідування випадку загибелі людей біля укриття в Деснянському районі. 21 червня суд відправив Ткачука під цілодобовий домашній арешт на два місяці.

Згодом Ткачук отримав другу підозру за розтрату 1,8 мільйона бюджетних коштів. У КМДА звинувачення відкидають.

4 серпня двом директорам департаментів КМДА Роману Ткачуку і Дмитру Науменку прокуратура повідомила про підозру за фактом розтрати 64 млн грн на "передислокацію" плавучої насосної станції. Їм інкримінують службову недбалість з тяжкими наслідками.

Наприкінці серпня Роману Ткачуку змінили запобіжний захід з цілодобового на нічний домашній арешт.

У вересні Ткачука відсторонили від посади в межах кримінального провадження про загибель людей біля зачиненого укриття.

На початок