Затримань громадян Ізраїлю в аеропорту Києва не було, однак деяких відправили назад — ДПСУ

Затримань громадян Ізраїлю в аеропорту Києва не було, однак деяких відправили назад — ДПСУ

Оновлено
Затримань громадян Ізраїлю в аеропорту Києва не було, однак деяких відправили назад — ДПСУ
. ДПСУ

26 серпня українські прикордонники провели розмови із 116 громадянами Ізраїлю в аеропорту Києва. Як повідомили Суспільному у пресслужбі Державної прикордонної служби, 12 з них були депортовані назад.

"Наголошуємо, що саме затримань громадян Ізраїлю не було, прикордонники відповідно до законодавства перевіряють іноземців на відповідні документи для перетину державного кордону. Крім того, іноземці при в'їзді мають чітко повідомити мету поїздки", — сказали Суспільному в пресслужбі ДПСУ.

Так, 12 осіб не змогли чітко повідомили мету, тож їх відправили назад. У прикордонній службі підкреслили, що це нормальна світова практика, яка жодним чином не пов'язана з національністю чи регілійною приналежністю, тож не уточнили, хасидами були ці громадяни, чи ні.

Раніше ізраїльське видання Ynet заявило, нібито громадян Ізраїлю допитали і затримали на кілька годин. Пасажири приземлилися рейсом "Міжнародних українськіх авіаліній".

26 серпня Кабінет міністрів заборонив в'їзд іноземців з 29 серпня по 28 листопада. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив на засіданні, що 27 серпня комісія з питань техногенної безпеки розгляне заборону масових заходів в Умані в вересні, приїзд хасидів на традиційне паломництво на свято Рош га-Шана буде суттєво обмежено.

Що відомо

  • Президент Володимир Зеленський попросив лідерів української іудейської громади закликати хасидів дотримуватися протиепідеміологічних заходів під час святкування Рош га-Шани в Умані. Водночас він не заборонив їм приїжджати.
  • Раніше уряди України та Ізраїлю вже закликали хасидів не їхати цього року до Умані на святкування Нового року з огляду на пандемію.
  • Крім того, керівник Центру боротьби з епідемією коронавірусу Ізраїлю Ронні Ґамзу звернувся до Зеленського з проханням заборонити цього року паломництво хасидів через занепокоєння, що це воно може спричинити спалах коронавірусу.
  • 11 серпня комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій дозволила приїхати в Умань на святкування Рош ха-Шана 5-10 тисячам паломників.
  • Раніше мер Умані Олександр Цебрій заявив, що готовий усіма законними методами не дозволити хасидам приїхати у місто. Щоб донести свою позицію, міськголова приїхав до Києва та написав заяву в Офіс президента, в якій просить зустрічі з Володимиром Зеленським. Однак на зустріч його так і не запросили.
  • Хасиди щорічно приїжджають до України на святкування Рош га-Шани в Умані, оскільки там знаходиться могила засновника течії брацлавського хасидизму.
На початок