"Якби не було ліцензії – був би провал". Жан Беленюк – про медаль ЧС-2023 й готовність до останньої Олімпіади в кар'єрі

"Якби не було ліцензії – був би провал". Жан Беленюк – про медаль ЧС-2023 й готовність до останньої Олімпіади в кар'єрі

Ексклюзивно
"Якби не було ліцензії – був би провал". Жан Беленюк – про медаль ЧС-2023 й готовність до останньої Олімпіади в кар'єрі
. Жан Беленюк, фото: UWW.org

Ексклюзивне інтерв'ю Жана Беленюка для Суспільне Спорт після чемпіонату світу.

Збірна України з боротьби завершила виступ на чемпіонаті світу-2023. В актиі команди п'ять нагород та дві олімпійські ліцензії. Автором однієї з перепусток на Олімпіаду-2024 став Жан Беленюк – віцечемпіон Ігор-2016 та чемпіон Ігор-2020.

На чемпіонаті світу-2023 Жан програв в 1/8 фіналу, але зміг потрапити у втішні сутички (його кривдник дійшов доф іналу) – здобув три перемоги поспіль і виграв "бронзу". А разом з нею і путівку на Олімпіаду для України.

Ліцензія у боротьбі неіменна, однак Україна навряд проводитиме заміну. Сам Жан Беленюк уже налаштовується на Ігри у Парижі, які для нього мають стати останніми у кар'єрі.

Суспільне Спорт поспілкувалося з Жаном Беленюком під час зворотного шляху борцяРозмова відбулася у понеділок, 25 вересня. з чемпіонату світу-2023 – про відбір на Олімпіаду, налаштування на світову першість та конкуренцію з Семеном Новіковим, що перейшов до Болгарії.

  • Про підготовку до чемпіонату світу та мотивацію

"Підготовка до самого чемпіонату була не зовсім рівномірною, не такою, як повинна бути. Ми розуміли, що на нашому турнірі будуть росіяни та білоруси у нейтральному статусі, тому поки була чинною заборона Міністерства молоді та спорту [на участь у змаганнях проти росіян у будь-якому статусі], знайти мотивацію готуватися було достатньо важко, адже розумієш, що не потрапиш на світову першість. Ми дізналися про те, що змагатимемося на чемпіонаті світу за два місяці до старту. І одразу почали готуватися, більш-менш нормально підвелися до змагань.

З одного боку, складно знайти в собі мотивацію, адже вигравав і Олімпіаду, і чемпіонат світу, і чемпіонат Європи. Але вже якщо приїхав, якщо певну роботу проробив, звісно, що шкода тих сил, які були покладені на підготовку. Основною ціллю було завоювання олімпійської ліцензії. Зараз це складне завдання, бо лише 16 ліцензій розігрується загалом – менше, ніж на попередніх Олімпіадах. Завоювання медалі того чи іншого гатунку – це була додаткова ціль. Якби не було ліцензії, то це був би провал. Добре, що так склалося, як є".
  • Про виконану ціль – відбір на Олімпіаду

"Є над чим подумати, є що проаналізувати у підготовці до Олімпіади. Для нас це максимально позитивний момент, бо одразу відібралися і маємо 10 місяців для підготовки, для вивчення усіх суперників, що будуть на Олімпіаді, щоб максимально проявити себе на цих змаганнях. Тому спокійно будемо працювати і готуватися до останньої Олімпіади в моїй кар'єрі.

Думаю, на цей раз уже точно. Я таке казав в принципі перед Олімпіадою у Токіо, але війна внесла певні корективи в життя – відчуваю необхідність, поки у мене ще є сили, максимально проявити себе на спортивній арені, прославляти свою державу і тішити результатами вболівальників.

Я вірю в долю, якщо мені бог дав можливість завоювати ліцензію на Олімпіаду-2024, то я думаю, що треба до неї готуватися. Якби не виборов ліцензію на чемпіонаті світу, то задумався би, чи брати участь у наступних відбіркових турнірах навесні, бо це достатньо важко – розбити підготовку на два етапи".

  • Про поразку від турецького борця в 1/8 фіналу

"Я певним чином недооцінив турецького спортсмена. На мій погляд, там були серйозніші суперники, але так буває, що вони програють на певних стадіях. Але цей чемпіонат світу – був його. Усі сутички, навіть фінал, який він виграв, це була ходьба по краю леза – він постійно програвав, але знаходив можливості виграти. Наче так і повинно було статися. Я раніше з ним ніколи не зустрічався, бо він банально не доходив до мене. Скзаати, що він якийсь феноменальний борець, не можу. Сподіваюся, що знайдемо необхідні ключі, щоб не допускати подібних непотрібних завершень сутичок, як це було з турком. Таких суперників маємо проходити.

Жан Беленюк у поразці в 1/8 фіналу від Алі Дженгіза, який зрештою став чемпіоном світу
Жан Беленюк у поразці в 1/8 фіналу від Алі Дженгіза, який зрештою став чемпіоном світу. Жан Беленюк (ліворуч), фото: GETTY IMAGES
  • Про шлях у втішних сутичках

"Найскладніше було наступне: знав, що в мене за вечір буде три сутички. І між першою та другою сутичкою буде максимум 15 хвилин перерви. Головна мета була відновитися. А потім між другою і третьою сутичкою – там були півтори години на відновлення, це дозволило з силами піти в бій у бронзовому фіналі. Був впевнений у своїй перемозі, єдине ще треба було правильно вибудувати характер сутички, щоб мінімізувати сильні сторони суперника".

  • Про спілкування з Семеном Новіковим

"Ми нормально поспілкувалися. До закінчення змагань я особливо ні з ким не спілкуюся, ні з ким не переписуюся, є лише близьке коло людей, з якими я підтримую контакт. А після змагань, коли можна розслабитися, ми перед церемонією нагородження з ним поспілкувалися – він розповів, як у нього справи.

Жан Беленюк (праворуч) та Семен Новіков (ліворуч) на церемонії нагородження ЧС-2023, фото: UWW.org
Жан Беленюк (праворуч) та Семен Новіков (ліворуч) на церемонії нагородження ЧС-2023, фото: UWW.org. Жан Беленюк та Семен Новіков, фото: UWW.org

У мене точно немає до нього жодних претензій, ми нормально поспілкувалися, я його можу зрозуміти – він амбітний молодий хлопець, який хоче себе реалізувати на міжнародній арені. У нього є що реалізовувати, а у нашому виді спорту лише одна людина представляє свою країну на тих чи інших чемпіонатах. Але я не менш амбітна людина. У цьому й була проблема. Боротися за своє я вмію, не лише на килимі, але й поза ним. Якщо хтось намагався відібрати в мене те, що по праву належить – то цього не буде. Єдине олімпійське золото в Токіо було завоюване саме мною.

Ми домовилися, що зустрінемося з ним у фіналі в Парижі і будемо боротися за олімпійське золото".

На початок