У Мін’юсті розповіли, як отримати аліменти, якщо боржник виїхав за кордон

У Мін’юсті розповіли, як отримати аліменти, якщо боржник виїхав за кордон

У Мін’юсті розповіли, як отримати аліменти, якщо боржник виїхав за кордон
. Unsplash

Міністерство юстиції оприлюднило інструкцію, яким чином слід діяти, щоб стягнути гроші з одного з батьків, якщо той виїхав за кордон і не сплачує аліменти на дитину.

Як зазначили у міністерстві, в разі наявності рішення суду України щодо стягнення аліментів варто звернутись із клопотанням про визнання та надання дозволу на його виконання до компетентного органу країни, де проживає боржник. Якщо ж рішення немає, необхідно звернутися до такого органу із заявою про встановлення рішення щодо аліментів.

"У випадку стягнення аліментів з особи, яка перебуває в країні, з якою Україною укладено відповідний міжнародний договір, позивач може звернутися за детальною консультацію до територіального управління юстиції за місцем проживання", – зазначили у Мін’юсті.

Відповідну заяву слід надіслати до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції, після чого Мін’юст протягом 30 календарних днів після її отримання здійснює низку кроків:

  1. Заповнює формуляр про передачу та направляє його разом із заявою до центрального органу запитуваної Договірної держави.
  2. Сприяє заявникові у вирішенні питання щодо здійснення перекладу документів мовою запитуваної Договірної держави.
  3. На звернення запитуваного центрального органу отримує від заявника додаткові документи, необхідні для розгляду заяви, в тому числі довіреність на право представництва інтересів заявника у справі.
  4. На звернення центрального органу запитуваної Договірної держави надає засвідчені компетентним органом України копії документів.
  5. У разі відсутності документів, за необхідністю повертає заяву для дооформлення.

Міністерство юстиції України має письмово повідомляти позивача про перебіг та результати розгляду заяви після отримання інформації від іноземних органів. Також в установі нагадали, що наразі аліменти від громадян інших держав в Україні не оподатковуються.

Окрім того, у міністерстві розповіли, що аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за 10 років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання. При цьому якщо за виконавчим листом, пред'явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв'язку з розшуком платника аліментів або через його перебування за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

Також в установі зазначили, що заборгованість по аліментах, присуджених у частці від заробітку, визначається, виходячи з фактичного доходу, який платник аліментів одержував за час, коли їхнє стягнення з усіх видів доходів боржника не проводилось. При цьому заборгованість по аліментах платника, який не працював на час виникнення заборгованості визначається, виходячи з середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. Така ж схема визначення використовується для фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, або громадян України, які одержують заробіток у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу.

Як наголосили у Мін’юсті, незалежно від того, проживають батьки разом чи розлучилися – вони обидва відповідальні за виховання власних дітей.

На початок