"Це — символ". Відповідь начальника Балаклійської МВА про знак "Я люблю Балаклію" за понад пів мільйона гривень

"Це — символ". Відповідь начальника Балаклійської МВА про знак "Я люблю Балаклію" за понад пів мільйона гривень

Ексклюзивно
"Це — символ". Відповідь начальника Балаклійської МВА про знак "Я люблю Балаклію" за понад пів мільйона гривень
. Відремонтований знак "Я люблю Балаклію" в деокупованій Балаклії. Фото: Балаклійська МВА

У деокупованій Балаклії міське управління благоустрою уклало договір про капітальний ремонт знаку "Я люблю Балаклію" на суму майже 564 тисяч гривень.

Угоду про ремонт знаку 22 вересня опублікували у системі публічних закупівель ProZorro.

Тендерну документацію проаналізували у Харківському антикорупційному центрі. Розслідувачі побачили, що у липні місцева влада вже закладала 12 000 гривень на розробку кошторисної документації для ремонту знаку.

На знак "Я люблю Балаклію", який вже ремонтували, витратили понад пів мільйона гривень — ХАЦ
Дані про договір на Prozorro

"Загальна вартість капремонту знаку майже дорівнює вартості трикімнатної квартири з гарним ремонтом у центрі міста. Але і це ще не все. На початку вересня, перед самою річницею звільнення Балаклії від російських окупантів, місцева влада прозвітувала, що вже відновила знак "Я люблю Балаклію", — сказано в дописі антикорупційного центру.

За даними ХАЦу, за 2019-2021 роки на ремонт знаку витратили майже 165 тисяч гривень. Усі договори підписали з ФОП Носенко Руслан Володимирович.

"Для порівняння, у Сумах в цьому році вирішили зробити не капітальний, а поточний ремонт знаку "Я люблю Суми", який обійшовся в 53 тисячі гривень", — додали в антикорупційному центрі.

Коментар начальника Балаклійської МВА щодо закупівлі знаку

Відновити знак вирішили після звернення місцевої Молодіжної ради, сказав Суспільне Харків начальник Балаклійської міської адміністрації Віталій Карабанов.

"У міському бюджеті не було одразу грошей. Тому фірма, яка займалася, вона виготовила та встановила знак, а договори на оплату уклали з відтермінуванням. Процесом виготовлення цього знаку займалася Молодіжна рада. Ми обіцяли комунікацію, підтримати та оплатити. У нас витрачаються кошти і на відновлення будинків. Я ж кажу, я не від себе робив це, а на підставі звернення самої молоді. Розумію, що доцільність-недоцільність, але молодь вважає, що це — символ Балаклії. Цей знак знищили окупанти, майже на 100%. Я так розумію, ті компоненти, з яких він виготовлявся, мабуть, коштують дорого", — пояснив Карабанов.

На знак "Я люблю Балаклію", який вже ремонтували, витратили понад пів мільйона гривень — ХАЦ
Який вигляд мав знак після деокупації Балаклії. Фото: ХАЦ

Що каже підрядник, який виконував ремонт знаку "Я люблю Балаклію"

Підрядник Руслан Носков пояснює високу ціну відновлення вартістю матеріалів.

"Так зробили, що в жодному місті немає такої інсталяції. Матеріал здорожчав і зарплата, яка була у 2018 році, відрізняється від теперішньої. Ніхто не хоче працювати за 500-800 гривень. Договір уклали, але ще ніхто не розраховувався ні за що. У нас договір на два роки", — каже Носков.

За його словами, матеріали для роботи купував власним коштом.

"Одна літера з трьох частин складається. Це вітражне скло, там лазерна нарізка, усі сторони склеюються вручну. Світлодіодні стрічки автоматично вмикаються та вимикаються. Це довговічні матеріали, вони не вигорають, вони не псуються від снігу, від льоду, від сонця. На них гарантія 20 років. Якщо, наприклад, замовляти з пінопласту, то їх спалять", — додає підрядник Руслан Носков.

Позиція Балаклійської молодіжної ради

Голова молодіжної ради Балаклії Ірина Михайлова не коментує високу вартість знаку. Говорить, його ремонтували за зверненням місцевих жителів.

"Після деокупації, коли вже повернулися всі, ми написали звернення від нас, від мешканців Балаклії, чого саме не вистачає громаді. І там було про відновлення знаку. Його відновили саме до річниці звільнення Балаклії. А щодо бюджету, я не можу вам сказати. Бо ми просто як консультативний орган, який проконсультував чого не вистачає молоді у громаді, або громадянам", — сказала Ірина Михайлова.

Що відомо про закупівлі у Харкові та області

19 липня Харківська обладміністрація скасувала тендер щодо висвітлення своєї діяльності в онлайн-медіа на суму 2 млн гривень.

У липні Харківська міськрада оголосила тендери на озеленення територій, догляд за зеленими насадженнями та прибирання вулиць. На ці послуги планували витратити 63 млн 342 тисячі 500 гривень. Наступного дня ці тендери скасували.

Управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів міського департаменту у справах сім`ї, молоді та спорту замовило послуги з забезпечення організації та навчальної програми для підприємців "Бізнес в умовах воєнного стану" за 198 тисяч гривень. У серпні тендер скасували у зв’язку з відсутністю подальшої потреби у закупівлі послуг.

Харківський міський голова Ігор Терехов розповів у телемарафоні "Єдині новини", що усі необов'язкові тендери будуть скасовані, а у місті триває перевірка тендерних договорів.

Також скасували тендер на розробку проєктно-кошторисної документації для будівництва "багатофункціонального центру" у Саржиному яру. Проте, міська рада може оголосити новий тендер на проєкт, сказав депутат міськради Дмитро Булах.

Після цієї заяви у серпні департамент міськради опублікував у системі Prozorro замовлення на ремонт лав на Салтівці за понад мільйон гривень та прибирання вулиць від снігу за понад 100 млн гривень.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок