"На рахунку — сотні врятованих життів". Спогади про загиблих внаслідок удару по Куп'янську волонтерів

"На рахунку — сотні врятованих життів". Спогади про загиблих внаслідок удару по Куп'янську волонтерів

"На рахунку — сотні врятованих життів". Спогади про загиблих внаслідок удару по Куп'янську волонтерів
. У Харкові попрощалися з волонтерами Сергієм Шалигіним і Вадимом Забарою, 22 вересня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

У Харкові 22 вересня попрощалися із волонтерами Сергієм Шалигіним та Вадимом Забарою. Вони загинули під час евакуаційного рейсу, внаслідок російського удару по Куп'янську.

Прощання розпочали біля ліцею у П’ятихатках, де навчаються діти волонтерів. Директор закладу Олександр Гряник добре знав обох загиблих.

"Сергія Шалигіна я знаю ще дитиною, ще коли він не пішов до школи. Це був надзвичайний хлопчик. Неймовірно енергійний, неймовірно компанійський, його комунікабельність не мала кордонів", — розповідає Гряник.

Волонтери Куп'янськ
У Харкові прощаються з волонтерами, які загинули під час евакуації в Куп'янську, внаслідок російського удару, 22 вересня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Куп'янськ загиблі волонтери
Рідні плачуть над трунами волонтерів, загиблих внаслідок удару РФ по Куп'янську, 22 вересня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Із Вадимом Забарою Олександр Гряник познайомився, коли той привів у ліцей свою дитину.

"Вадим Забара — син росіянина й вірменки, він був справжнім українцем, справжнім патріотом. Він брав участь у звільненні дорогих нам населених пунктів: Руської Лозової, Питомника та інших. У грудні 2022 року Вадим зазнав тяжких поранень, переніс декілька операцій, але готувався до повернення на фронт 28 вересня. Він загинув, зберігаючи життя мирним жителям, яких повинні були евакуювати", — сказав Олександр Гряник.

Спогади про загиблих внаслідок удару по Куп'янську волонтерів
Директор ліцею у П'ятихатках Олександр Гряник знав загиблих волонтерів, 22 вересня 2023 року, Харків. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

На прощанні син загиблого волонтера Вадима Забари, Руслан, у пам’ять про батька заспівав його улюблену пісню.

Вадим Забара
Військовий та волонтер Вадим Забара. Фото: Facebook/ГО П'ятихатки-БАМ

Майже 20 років Вадим Забара працював захисником у Харківській обласній колегії адвокатів.

"Востаннє ми з ним спілкувалися влітку, він фактично демобілізувався після поранення. Вадим був взірцем адвоката: спокійний, високопрофесійний, з посмішкою. На нього дивишся — добряк, який щодня працював, дуже шанував адвокатську професію, і був хорошим сім'янином", — каже його колега Вікторія Гайворонська.

Спогади про загиблих внаслідок удару по Куп'янську волонтерів
Адвокатка Вікторія Гайворонська була колегою загиблого Вадима Забари, 22 вересня 2023 року, Харків. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Вадим Забара здійснював свій перший евакуаційний рейс, коли потрапив під російський удар, розповідає парамедикиня громадської організації "П'ятихатки-БАМ" Вікторія Кравченко.

"Навіть під час реабілітації, пов'язаної з пораненням, він не міг сидіти спокійно і запропонував допомогу. Все було офіційно, хлопці зареєструвалися у військових", — каже Вікторія.

Спогади про загиблих внаслідок удару по Куп'янську волонтерів
Вікторія Кравченко є парамедикинею організації "П'ятихатки-БАМ", до якої входили загиблі у Куп'янську волонтери, 22 вересня 2023 року, Харків. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Вікторія Кравченко згадує рейс 19 вересня, коли загинули волонтери.

"Склалася ситуація, що люди телефонували напередодні, просили забрати, розуміючи, що лівий берег — це небезпечно. Мабуть, не кожен наважиться поїхати. На цій евакуації було три наших машини: два легковики та мікроавтобус. Легковики забили людьми. Сергій поїхав забирати людей з лівого берега, які телефонували зранку. Коли волонтери приїхали, нікого на місці не було. Сусіди сказали, що ті люди виїхали з іншими. Не можна сказати, чи врятувало б їх те, якби вони знали, що людей вже немає там. Могли потрапити під випадковий обстріл всі. Поверталися вони не пусті: дві жінки з Ківшарівки було, зв’язку там немає. З Куп’янську, на жаль, хлопцям виїхати не вдалося", — говорить Кравченко.

Сергій Шалигін
Волонтер Сергій Шалигін. Фото: Facebook/ГО П'ятихатки-БАМ

Сергій Шалигін займався волонтерством з 2014 року. З початку повномасштабної війни розвозив гуманітарну допомогу та допомагав ремонтувати автівки волонтерів. Він здійснив понад сто евакуаційних рейсів після контрнаступу на Харківщині та брав участь у рятувальній операції в Херсоні після підриву Каховської ГЕС, говорить його колега з громадської організації "П'ятихатки-БАМ" Тимур Казанський.

"На його рахунку сотні врятованих життів, без перебільшення. Сергій та його друзі одразу заїжджали до населених пунктів: евакуювали людей, привозили гуманітарну допомогу, допомагали військовим. Вони робили все, щоб налагодити життя у деокупованих населених пунктах. Ми разом з ним їздили і у сірі зони у той момент, коли про їхнє звільнення ще не повідомили. Ми продовжимо нашу діяльність. Ми вчимося у наших загиблих друзів, беремо їхній досвід і будемо діяти далі", — пояснює волонтер.

Спогади про загиблих внаслідок удару по Куп'янську волонтерів
Волонтер громадської організації "П'ятихатки-БАМ" Тимур Казанський під час прощання з колегами-волонтерами, 22 вересня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Загиблий Сергій Шалигін — син майстерки спорту у скелелазінні та лижних перегонах 83-річної Лілії Самсонової, яка відновила заняття зі скелелазіння у Харкові.

"Його мати — це "двоюрідна мати" для кожної дитини в П’ятихатках. Це заслужений тренер, великий педагог, людина великої душі. Забрали єдиного сина у жінки", — додає волонтерка Вікторія Кравченко.

Спогади про загиблих внаслідок удару по Куп'янську волонтерів
У Харкові відбулася процесія у пам'ять про волонтерів, які загинули внаслідок удару РФ по Куп'янську, 22 вересня 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Поховали Вадима Забару та Сергія Шалигіна території меморіального комплексу “Слобожанський” у передмісті Харкова.

Спогади про загиблих внаслідок удару по Куп'янську волонтерів
Волонтерів, які загинули від удару по Куп'янську, поховали у передмісті Харкова, 22 вересня 2022 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Що відомо про ракетний удар по Куп'янську 19 вересня, під час якого загинули волонтери

Удар стався близько 13:00 19 вересня. За даними прокуратури та поліції, Росія використала вперше ракету "Грім-Е1". Вона створена на базі радянської ракети Х-38, максимальна дальність ураження може становити 120 км.

Внаслідок удару "Грім-Е1" 19 вересня було відомо про загибель шести цивільних: двох жінок та чотирьох чоловіків, повідомив начальник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов. 20 вересня стало відомо про те, що знайшли тіла ще двох чоловіків.

Серед загиблих — волонтери, які поверталися з евакуації цивільних людей з Куп'янського району, розказав Суспільне Харків голова координаційного гуманітарного центру Євген Коляда.

Обов'язкову евакуацію з частини Куп'янського району оголосили 9 серпня.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок