Чи встигають обробляти заяви за першим етапом "єВідновлення": ситуація на Харківщині

Чи встигають обробляти заяви за першим етапом "єВідновлення": ситуація на Харківщині

Чи встигають обробляти заяви за першим етапом "єВідновлення": ситуація на Харківщині
. Олександр Чеснюк з селища Пришиб встановлює вікно, яке придбав на гроші з "єВідновлення", Харківська область, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

На Харківщині з понад 17 тисяч заяв про пошкоджене майно гроші за програмою "єВідновлення" отримали близько чотирьох тисяч людей. Ще двом тисячам людей — відмовили.

Про це розповів директор обласного департаменту містобудування та архітектури Антон Коротовських. За його словами, темпи подачі заяв не знижуються.

У Пришибі 80% будівель пошкоджені внаслідок боїв

Житель селища Пришиб під Балаклією Олександр Чеснюк відновлює свій будинок після обстрілу, в 2022 році там проходила лінія фронту. Він встановлює вікна на гроші з програми "єВідновлення", куди подав заявку навесні.

"Загалом у мене пошкоджені п'ять вікон. Покрівлю відновили, будемо утеплювати будинок. Зимувати будемо тут: вікна є, двері, дах, є твердопаливний котел. Дров не закупили — дорого, будемо опалювати газом", — розповідає Олександр Чеснюк.

євідновлення Пришиб
У будинку Олександра Чеснюка з селища Пришиб пошкоджені п'ять вікон внаслідок російських ударів, Харківська область, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

«єВідновлення» Пришиб
Олександр Чеснюк з селища Пришиб сам вставляє нове вікно, замість пошкодженого ударом, Харківська область, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

Паркан, ворота та пошкоджені у дворі споруди ремонтуватимуть власним коштом, говорить дружина Олександра Наталія.

"Гаражні ворота замінили, бо треба ж машину кудись ставить. Нас тут не було, ми виїхали 21 червня, залишався свекор. Перший раз внаслідок удару 28 червня побило все свекра, 8 липня впало у нас у дворі. Свекор дуже злякався, потім увесь час ночував у підвалі, боявся в будинок зайти. Але нічого, все буде Україна. Виживемо, переможемо. Ми й ні дня не сумнівалися. На горищі сиділи, інтернет ловили і всім казали: "Скоро наші прийдуть", — каже Наталія Чеснюк.

«єВідновлення»: ситуація на Харківщині
Подружжя Олександр і Наталія Чеснюк з селища Пришиб, Харківська область, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

«єВідновлення»: ситуація на Харківщині
Будинок та господарчі сопруди подружжя Чеснюк у Пришибі пошкодив російський обстріл, Харківська область, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

У Пришибі пошкоджено близько 80% будівель, люди поступово повертаються додому, реєструються у державних програмах та звертаються до волонтерів, щоб відновити житло, розповідає староста Пришибського округу Ольга Устиченко.

За її словами, місцеві жителі подали 216 заявок на відновлення будинків, з них 112 — задовольнили.

"Люди отримали від 10 тисяч до 200 тисяч гривень максимум. За третьою категорією — це зовсім зруйновані будинки — теж працює комісія, але гроші поки не нарахували. Дах, вікна, є такі будинки, де і стіни вивалилися — людям дуже тяжко відновити усе морально і фізично. У нас ще є багатоповерхові будинки, які теж пошкоджені, там ремонтувати дахи та вставляти вікна допоможе чеська волонтерська організація "Людина в біді". До нашого округу входить село Пришиб, село Явірське і селище Покровське. До повномасштабної війни тут було 3,5 тисячі людей, зараз повернулися близько 2 тисяч", — пояснює староста Ольга Устиченко.

«єВідновлення» Пришиб
Староста Пришибського округу Ольга Устиченко, Харківська область, вересень 2023 року. Фото: Олександр Ставицький/Суспільне Харків

Як жителька Руських Тишок відновлює будинок після відмові у компенсації за програмою "єВідновлення"

Будинок родини Наталії Сахно у селі Руські Тишки горів внаслідок обстрілу. Село було в окупації понад два місяці, потім російські війська завдавали по ньому ударів.

"Ми хочемо далі жити, відновлювати, ми ж не можемо на вулиці бути. Купили власним коштом піноблок й виклали стіну. Хата почала валитися, тут осіла підлога. Ще дякуємо, нам громадська організація "Проліска" надала дошки, тенти, бо опади були. Якби ми залишили так, як було, будинок би склався, мов картковий", — розповідає Наталія Сахно.

За словами Наталії, на ремонт витратили вже близько 50 тисяч гривень. Вона подала заявку на компенсацію у травні, але їй відмовили, тому що сума на ремонт перевищувала 200 тисяч гривень. У серпні родина звернулася із заявкою ще раз.

"Тепер відмовляєш собі в одязі, щось придбати, поїсти. Самі з чоловіком ремонт потроху робимо. Ми до війни хотіли баню зробити, і ще поряд майстерня. Тепер у нас тут кухня, ще балон волонтери привезли. До цього ми в хаті готували. Людьми себе відчували: знали, де помитися, телевізор подивитися. А зараз ми як безхатьки", — каже жителька Руських Тишок Наталія Сахно.

Родині Сахно не відмовили у компенсації остаточно, пояснює начальниця відділу земельних відносин Циркунівської сільради Олена Гаврилко.

"З 15 вересня набула чинності постанова, виплати збільшені до 500 тисяч. Будемо проводити засідання комісії, у нас 32 заяви — це ті, хто очікував збільшення суми. Якщо у них всі документи в порядку, то автоматично будуть отримувати гроші на карту", — каже Олена Гаврилко.

"Не вистачає людей": директор департаменту ОВА про обробку заяв за програмою "єВідновлення"

Директор департаменту містобудування та архітектури військової обладміністрації Антон Коротовських говорить, що комісії обробляють заявки від жителів без вихідних.

"4 тисячі людей вже отримали компенсацію на загальну суму 320 мільйонів гривень. Це 44% оброблених заявок. У роботі зараз майже 1,5 тисячі заявок на виплату понад 100 мільйонів гривень. Щойно банк виплатить — гроші будуть нараховані. Якщо в інших областях був сплеск, потім все пішло на спад і динаміка майже нульова, то у нас люди повертаються і починають оформлювати документи. Постійний приріст цих заявок", — каже Коротовських.

«єВідновлення» Руські Тишки
Зруйнований будинок у селі Руські Тишки, Харківщина, вересень 2023 року. Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків

Серед основних причин відмови у нарахуванні компенсацій, очільник облдепартаменту називає відсутність документів права власності з державного реєстру, перевищення суми на ремонт, комісія не може оглянути будинок, бо не повернувся власник. Також відмовляють мешканцям багатоквартирних будинків, які звертаються через пошкоджені місця загального користування.

"Темпи, звісно, контролюємо. Просимо, щоб усе швидше розглядалося. Усі розуміють, що наша область найбільш пошкоджена, тому зараз не йдеться про якесь обмеження у коштах. Йдеться, навпаки, про те, щоб ми розглядали більше заявок і задовольняли потреби людей. Скільки загалом буде потрібно коштів на відновлення — зарано казати, тому що обстріли не припиняються, є громади, де небезпечно", — додав Антон Коротовських.

За його словами, розглядають можливість об’єднати комісії різних громад, щоб прискорити розгляд заявок у найбільш зруйнованих населених пунктах.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок