Прем'єра українсько-німецької вистави "Я хочу життя. Тиха вечірка для Зельми Меербаум": про що вона?

Прем'єра українсько-німецької вистави "Я хочу життя. Тиха вечірка для Зельми Меербаум": про що вона?

Прем'єра українсько-німецької вистави "Я хочу життя. Тиха вечірка для Зельми Меербаум": про що вона?
. Театр Лесі Українки/Facebook

У львівському Театрі Лесі Українки 30 вересня та 1 жовтня відбудеться прем'єра українсько-німецької вистави "Ich will leben / Я хочу життя. Тиха вечірка для Зельми Меербаум". Твір створювали разом із театром у Кельні Futur3 та з міським театром Зенфтенберга Neue Bühne Senftenberg.

Як зазначають у львівському театрі, вистава "Тиха вечірка для Зельми Меербаум" режисера Андре Ерлена — це "маніфест життя, збережений крізь сотні років. Він наповнює усіх причетних шаленою енергією і красою музики, слів та юності". Основна думка п'єси — "Я хочу життя!" — актуальна для часу, в якому починається дія (1942 рік), для сьогодення і для майбутнього.

Про що вистава "Тиха вечірка для Зельми Меербаум"

Вистава створена за п'єсою Марен Сімонейт. Текст переклала Наталка Сняданко, а вірші з п'єси — Петро Рихло. У виставі поєднані дві часові лінії — сучасність і події Другої світової війни.

Двоє людей, наші сучасники, знайомляться на вечірці. І там вони випадково знаходять стару рукописну книгу віршів молодої дівчини, оздоблену квітами. Цей записник дає поштовх для їхньої історії любові.

1942 рік. Молода поетеса з Буковини, єврейка Зельма Меербаум завершує свій останній вірш словами: "Я не встигла закінчити писати". Вона рятує свій єдиний рукописний збірник віршів, передаючи його надійним людям. Зельма встигла зробити це перед тим, як її вивезли до нацистського трудового табору. У таборі Зельма гине.

Як зазначають організатори вистави: і люди в Другу світову, і наші сучасники фіксували у своєму мистецтві, що мріють про повноцінне життя. Цю тему й має розкрити театральна постанова "Тиха вечірка для Зельми Меербаум".

Творці вистави

Ролі виконуватимуть Люція Шульц (Німеччина), Андрій Кравчук (Україна) та українсько-німецька співачка Мар'яна Садовська (UA-GE), дружина Андре Ерлена. Ерлен є засновником театру Futur3, у партнерстві з яким виходить "Тиха вечірка...". Митець давно знайомий з українським театральним колом. У 2013 році він у Львові презентував виставу свого кельнського театру. Це відбувалося на IV Міжнародному театральному фестивалі "Драма.UA". У 2015-му Ерлен виступав у Дніпрі з моновиставою "Сценарій для неіснуючого, але, можливо, інструментального актора" в межах Тижнів Німеччини в Україні.

Режисер і актор Андре Ерлен
Режисер і актор Андре Ерлен. André Erlen/Facebook

Коли чекати на прем'єру

Перші покази відбудуться 30 вересня та 1 жовтня о 18:00 на великій сцені Театру Лесі Українки у Львові.

Вистава триватиме 1 годину 10 хвилин, оповідь ведеться українською та німецькою мовами.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок