Dakh Daughters шукає, як працювати з західною аудиторією: у новій виставі використають текст Олександри Матвійчук

Dakh Daughters шукає, як працювати з західною аудиторією: у новій виставі використають текст Олександри Матвійчук

Dakh Daughters шукає, як працювати з західною аудиторією: у новій виставі використають текст Олександри Матвійчук
. Dakh Daughters. Авторка фото: Ольга Закревська

Театрально-музичний гурт Dakh Daughters оновив свою програму, й у вересні-жовтні буде показувати її в турі Францією. Учасниця колективу Наталія Галаневич в етері Радіо Культура розповіла, що програму змінювали, оскільки потрібно шукати нові способи достукатися до західної аудиторії.

Прем'єра вистави Danse Macabre відбулася у червні 2022 року. Робота над нею почалася ще до повномасштабної війни, але після 24 лютого її переробили — це були документальні історії учасників колективу та інших людей. Тепер виставу знов оновили.

"Як і у нас усіх, у європейському суспільстві присутня шалена втома від цієї жахливої війни", — каже Галаневич, і додає, що людини намагаються відсторонитися від жахіть, адже це природній процес виживання.

Тож колектив шукає, як по-іншому працювати з європейською публікою: "Треба починати шукати нові наративи для того, щоб утримувати європейську підтримку. Бо увесь час «закидати» тільки документальними історіями вже дуже складно, вони починають закриватися. Але ми не можемо без них. І ми говоримо, що вибачайте, але вам доведеться нами займатися, якщо ви хочете жити у вільному суспільстві".

Тепер замість документальних текстів перед виставою звучатиме текст нобелівської лавреатки миру Олександри Матвійчук, яка написала його спеціально для гурту. Текст звучатиме за кадром, не зі сцени, його буде озвучувати Тетяна Троїцька.

За словами Галаневич, Матвійчук пояснює для західних глядачів, що таке свобода, що таке право людини, чому потрібно підтримувати.

"Наша основна думка — найважливіше зараз говорити з ними про те, що таке свобода в їхньому розумінні та скільки вони готові за неї заплатити, наскільки вони готові поступитися комфортними речами. Йдеться навіть не тільки про гроші. Йдеться загалом про те, що таке свобода для них — людей, які народжені у вільному суспільстві, які не звикли, що за неї треба боротися", — каже Галаневич.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок