Ландшафтні дизайнери працюватимуть над озелененням Києво-Печерської лаври

Ландшафтні дизайнери працюватимуть над озелененням Києво-Печерської лаври

Зелені зони Києво-Печерської Лаври оновлять ландшафтні дизайнери
. Києво-Печерська Лавра Фото: Олександр Ткаченко/Telegram

У столиці територію Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" оновлять ландшафтні дизайнери. Фахівці в галузі озеленення вже відвідали об'єкт, щоб розробити проєкт догляду за рослинами. Планується, що сучасні зелені простори заповідника відображатимуть національну культуру.

Про це заповідник повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Так, ландшафтні архітектори та дизайнери з усієї України оглянули простір, що потребує оновлення. Першочергову увагу приділять збереженню реліктових дерев на території Лаври.

Крім того, дизайнери за допомогою зелених насаджень прагнуть підкреслити архітектуру та історичну роль пам'ятки, створити відповідну атмосферу для відвідувачів, зазначила керівниця програми з озеленення Нацзаповідника "Києво-Печерська лавра", очільниця компанії "Lada & Co" Людмила Волохатюк.

Озеленення планують реалізувати, вивчивши досвід подібних європейських об'єктів. Крім того, ландшафтні архітектори зважатимуть на Міжнародну конвенцію з догляду за історичними рослинами на територіях під наглядом ЮНЕСКО.

Раніше Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" підписав меморандум про співпрацю із Гільдією ландшафтних архітекторів України. Партнерство передбачає створення детального плану розвитку зеленої території заповідника, а також реставрації і догляду за рослинами задля збереження історичної, духовної та культурної спадщини Лаври.

Що відомо про озеленення Києва

У столиці поновили роботу з наповнення онлайн-мапи дерев, які перебувають на балансі міста. Станом на липень, майже 70 тисяч вже "оцифрували". Також в столиці вперше тестують "торби" для поливу дерев.

Київська міська рада спільно із "Київзеленбудом" розробили концепцію нового скверу, який планують облаштувати поблизу станції метро "Героїв Дніпра".

У Києві висаджують квіти за популярним нині принципом "Нова хвиля", а однорічні рослини використовують здебільшого для тематичних клумб. Комунальники використовують лучну рослинність серед декоративного різнотрав'я та багато злакових.

У Києві вікові дерева планують оголосити ботанічними пам’ятками природи місцевого значення.

Водночас "Київзеленбуд" повідомляє про масові крадіжки рослин із столичних парків. У компанії зазначили, якщо зібрати разом усе вкрадене, то можна було озеленити не один сквер.

На початок