Ярослава Магучіх встановила переможний рекорд українців у Діамантовій лізі: у чому він полягає

Ярослава Магучіх встановила переможний рекорд українців у Діамантовій лізі: у чому він полягає

Ярослава Магучіх встановила переможний рекорд українців у Діамантовій лізі: у чому він полягає
. Ярослава Магучіх. Фото: AP Photos

Українська легкоатлетка вдруге поспіль виграла фінал турніру.

Ярослава Магучіх стала першою дворазовою переможницею Діамантової ліги з України. Легкоатлетка у фіналі сезону-2023 вдруге поспіль стала чемпіонкою турніру зі стрибків у висоту.

Магучіх проводила нинішній сезон найпрестижнішого комерційного турніру з легкої атлетики у статусі чинної переможниці змагань. У 2022 році українська легкоатлетка посіла перше місце з результатом 2.03 метра у фіналі сезону.

Впродовж 13 етапів 2023 року Магучіх здобула три перемоги: у Рабаті, Сямені та Брюсселі. У фіналі турніру Ярослава виборола четверте "золото" – з рекордом сезону (2.03 метра) українська стрибунка стала переможницею Діамантової ліги-2023. Завдяки цьому результату стрибунка у висоту виграла усі три міжнародні турніри у 2023 році: чемпіонат Європи у приміщенні, чемпіонат світу з легкої атлетики та, власне, Діамантову лігу.

Захистивши статус чемпіонки Діамантової ліги, Магучіх стала першою дворазовою переможницею турніру з України. Дотепер українські легкоатлети вигравали сезон не більше одного разу.

Усі переможці Діамантової ліги з України

  • 2011 рік – Ольга Саладуха (потрійний стрибок)
  • 2013 рік – Богдан Бондаренко (стрибки у висоту)
  • 2019 рік – Андрій Проценко (стрибки у висоту)
  • 2022-й та 2023 рік – Ярослава Магучіх (стрибки у висоту)

Рекордсменами Діамантової ліги за кількістю перемог у сезоні є американець Крістіан Тейлор (потрійний стрибок) та француз Рено Лавіллені (стрибки із жердиною). Обдва легкоатлети здобули по сім титулів.

Хто така Ярослава Магучіх

  • Ярослава Магучіх – 21-річна українська стрибунка у висоту.
  • Бронзова призерка Олімпіади-2020, де показала результат 2.00 метра.
  • На відкритому повітрі Магучіх стала чемпіонкою Європи у 2022 році, здобувала "срібло" на ЧС-2019 та ЧС-2022, а також стала чемпіонкою світу у 2023-му.
  • У 2023 році Магучіх стала чемпіонкою Європи в приміщенні з результатом 1.98 м. Її особистий рекорд зимового сезону 2023 року – 2.02 м на турнірі у Меці.
  • У 2023 році Ярослава увійшла у десятку найкращих спортсменок за кількістю стрибків на 2+ метри.
  • Особистий рекорд Магучіх у стрибках на відкритому повітрі – 2.05 метра, встановлений на турнірі у Брюсселі у 2022 році. Він ж є й національним рекордом.
На початок