"єВідновлення": у Миколаєві реалізують держпрограму з компенсації за пошкоджене та зруйноване майно

"єВідновлення": у Миколаєві реалізують держпрограму з компенсації за пошкоджене та зруйноване майно

"єВідновлення": у Миколаєві реалізують держпрограму з компенсації за пошкоджене та зруйноване майно
Пошкоджений обстрілом будинок. Миколаїв,14 вересня 2023 року. Фото: Володимир Степанов/Суспільне Миколаїв

У Миколаєві триває відновлення пошкоджених та зруйнованих будинків у рамках державної програми "єВідновлення". Заявки приймає спеціальна комісія, яку створили чотири місяці тому. Станом на 14 вересня надійшло 1450 заявок на компенсацію, схвалили 154 звернення.

Про це на брифінгу розповів перший заступник начальника Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради Ігор Набатов.

За його словами, на рахунки власникам пошкодженого майна мають надійти 4 мільйони 351 тисяча гривень. Деякі заявки комісія відхиляє. Це ситуації, коли не вистачає документів, і комісія не може прийняти остаточне рішення.

"Наприклад, не надана згода співвласників на отримання компенсації саме заявником, немає довідки про несудимість, немає чекліста чи акту комісійного обстеження пошкодженого об'єкта, немає технічного обстеження”, — сказав Ігор Набатов.

Перший заступник начальника Департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради Ігор Набатов
Перший заступник начальника Департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради Ігор Набатов. Фото: Володимир Степанов/Суспільне Миколаїв

Власники пошкоджених приватних будинків зможуть отримати гроші на технічне обстеження з міського бюджету. Таке рішення прийняли депутати під час сесії міськради 7 вересня. На ці потреби виділили шість мільйонів 475 тисяч гривень. Перший заступник начальника Департаменту ЖКГ каже, з 15-го вересня набуде чинності норма, відповідно до якої збільшена гранична сума компенсації як власникам квартир, так і господарям приватних будинків.

"Сума компенсації підвищена з 200 тисяч гривень, що на сьогодні діє, до 350 тисяч гривень по квартирах, з розбивкою 200 тисяч – будівельні матеріали й 150 тисяч – будівельні роботи; і до 500 тисяч гривень по приватному житловому фонду, з розбивкою 350 тисяч – на матеріали й 150 тисяч – на будівельні роботи”, — повідомив Набатов.

У рамках роботи комісії були випадки, коли контрольний список щодо пошкодженого об'єкта був більшим, ніж на 200 тисяч гривень.

"Були й 230, і 300, і 500 тисяч. На жаль, по таких заявах, з точки зору порядку, необхідно було б надавати відмову, тому що воно не підпадає під дію Постанови Кабінету міністрів №381. Ми не відмовляли по таких об'єктах, а просто відкладали їх вбік. Дійшов час до розгляду таких заяв, ми зможемо їх задовольнити у рамках вже нової постанови”, — зазначив посадовець.

У Миколаєві майже 50 будинків зараз перебувають "у роботі", каже Ігор Набатов. 11 споруд потребують демонтажу. У 2023 році на ремонт та відновлення пошкодженого майна передбачено 187 мільйонів гривень.

Слідкуйте за головними новинами Миколаєва та області у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок