Обов'язкова евакуація дітей: у прифронтових населених пунктах Донеччини залишаються 42 дитини

Обов'язкова евакуація дітей: у прифронтових населених пунктах Донеччини залишаються 42 дитини

Ексклюзивно
евакуація дітей у Донецькій області
. Торське, евакуація дітей, червень 2023 рік. Фото: поліція Донеччини

У Донецькій області в шести населених пунктах, які підпадають під обов'язкову евакуацію дітей разом з батьками або опікунами, залишаються 42 дитини.

Про це Суспільному повідомила заступниця начальника Донецької обласної військової адміністрації Юлія Костюніна.

"Евакуювати дітей необхідно 42 дитини, з них, з селища Нью-Йорк — 11 дітей, селища Північне (Торецької ТГ) — 14 дітей, села Оріхуватка — 5 дітей, села Ніканорівка — 5 дітей, села Малинівка — 1 дитина, села Рай-Олександрівка (Миколаївської ТГ Краматорського району) — 6 дітей", — розказала Юлія Костюніна.

Юлія Костюніна розповіла, про найпоширеніші причини відмов від евакуації:

"Страх залишати домівку, втратити роботу та не знайти її на новому місці й брак коштів на утримання себе та родини на новому місці проживання".

Заступниця начальника Донецької обласної військової адміністрації Юлія Костюніна зазначила, що органами поліції за фактом відмови від обов’язкової евакуації у примусовий спосіб було складено сім адміністративних протоколів на батьків чи опікунів за ч.1 ст. 184 КУпАП.

"Було п'ять випадків повернення сімей в яких виховувались дев'ять дітей. Всі сім`ї з дітьми повторно евакуйювали", — розказала Костюніна.

Скільки всього евакуювали дітей з населених пунктів, які підпадають під обов'язкову евакуацію, на Донеччині

"Починаючи з квітня 2023 року в області станом на вересень евакуювали 483 дитини з 36 населених пунктів, розташованих на території можливих та/або активних бойових дій в Донецькій області, до більш безпечних регіонів", — розповіла Костюніна.

Населені пункти, де діти з батьками чи опікунами обов'язково повинні виїхати:

  • селище Нью-Йорк, селище Північне, Залізне Торецької ТГ Бахмутського району.
  • Ямпіль, Зарічне, Торське Лиманської ТГ Краматорського району;
  • Оріхуватка, Ніканорівка, Малинівка, Тихонівка, Васютінське, Рай-Олександрівка Миколаївської ТГ Краматорського району.

Що відомо про примусову евакуацію дітей з зони бойових дій

Механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій уряд схвалив 7 березня.

Рішення про примусову евакуацію дітей, коли батьки чи опікуни зобов'язані виїхати з небезпечного населеного пункту, приймає обласна військова адміністрація. Процедура передбачає евакуацію неповнолітнього разом з одним з батьків, який не може відмовитись від виїзду з небезпечного населеного пункту.

Першим населеним пунктом, звідки почали примусово вивозити неповнолітніх із батьками, став Бахмут. Згодом планували розпочати примусову евакуацію в 13 громадах Донеччини, зокрема в Авдіївській та Очеретинській. 4 квітня Мінреінтеграції оголосило, що примусову евакуацію у Донецькій області запровадили у 21-му населеному пункті Донецької області, звідти із батьками мали вивезти 126 дітей, які проживають поруч з лінією фронту.

5 серпня ще з дев’яти населених пунктів регіону, які розташовані поблизу районів, де ведуться бої, оголосили примусову евакуацію дітей. Як повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, з населених пунктів планували вивезти 130 неповнолітніх.

Зокрема, примусова евакуація дітей із батьками триває з населених пунктів Торецької громади.

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок