Коні, які знімалися в українських історичних фільмах тепер живуть в одному з маєтків на Хмельниччині

Коні, які знімалися в українських історичних фільмах тепер живуть в одному з маєтків на Хмельниччині

Коні, які знімалися в українських історичних фільмах тепер живуть в одному з маєтків на Хмельниччині
Коні, які живуть при Малієвецькому обласному історико-культурному музеї, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Коні, які знімалися в українських історичних фільмах, віднедавна живуть при Малієвецькому обласному історико-культурному музеї, у Кам’янець-Подільському районі, що на Хмельниччині. Сьогодні вони доповнюють антураж маєтку Орловських, в якому розміщується музей.

Коні на пасовиську у саду, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Коні на пасовиську у саду, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Наразі тут шестеро коней. Абрикос — наймолодший. Йому якраз минув рік. Він народився вже тут —від Арізони. Цих коней у музеї називають гуцулами — вони невисокі і витривалі. Ще є поважного віку кобили — Роза і Орбіта — остання тут з’явилася першою", — розповідає директорка музею Анастасія Донець.

Анастасія Донець біля одного з шести коней, котрі проживають при Малієвецькому музеї, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Анастасія Донець біля одного з шести коней, котрі проживають при Малієвецькому музеї, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Перших коней, каже Анастасія, купувала навіть без імен — на вагу.

"Я бачила, що коні старі, хворі вже і не сильно придатні. Але донька вмовила і я забрала їх. Привезли їх сюди і навіть не знали як їх звати, а потім з’ясувалося, що це пенсіонери, але справжні чемпіони. На них виросло ціле покоління акторів-каскадерів. — додає дівчина.

Сьогодні музейних коней доглядає Олексій Клевицький, родом із Кам’янця-Подільського. Із кіньми він знімався в епізодах українських серіалів.

"Ось останній проект, який ви зараз можете побачити в кінотеатрах, це фільм Довбуш. Сцена, коли заводять головного героя Олексу Довбуша у Свірський замок, його там зав’язали, а ззаду нього було два вершника. Отой вершник, що праворуч, це був я", —розповідає кінний каскадер.

Олексій Клевицький верхи на коні, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Олексій Клевицький верхи на коні, вересень 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

Олексій навчає обходитись із кіньми і їздити верхи. Так, каже, допомагає відвідувачам музею зануритись у позаминуле століття, коли аристократи, зокрема й місцеві, неабияк шанували коней.

"У нас маєток 18 століття. Схожих маєтків в Україні, які функціонують або можуть показати економічне життя просто немає. Хоча у світі це досить успішна практика музейна, коли все функціонує, і кухня, і стайні, де можна покататися. От ми в Маліївцях намагаємось це зробити: і кухню, і костюми, і стайню", — додає Анастасія Донець.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок