Водоспади Хмельниччини, які не поступаються карпатським, — туристично-інформаційний центр

Водоспади Хмельниччини, які не поступаються карпатським, — туристично-інформаційний центр

Ексклюзивно
Водоспади Хмельниччини, які не поступаються карпатським, — туристично-інформаційний центр
. Фото: Сергій Зисько

Мало хто знає, що Хмельниччина славиться своїми чарівними водоспадами. За інформацією КП “Хмельницький туристично-інформаційний центр” на території області існують місця, які не поступаються карпатським пейзажам. Гіди інфоцентру пропонують чотири водоспади, які слід відвідати кожному.

1. Водоспад Бурбун

Водоспади Хмельниччини, які не поступаються карпатським
П`ятиметровий водоспад Бурбун в Кам'янець-Подільському районі. Фото: Сергій Зисько

Водоспад Бурбун розташований в Кам'янець-Подільському районі, в каньйоні річки Бобравка. Протягом тривалого часу залишався практично невідомим для туристів. Однак, за останні роки водоспад Бурбун став популярним серед мандрівників. Ця місцина являє собою недоторкану природу та мальовничі краєвиди п`ятиметрового водоспаду, які вкриті папороттю та мохом. Він впадає в тамтешнє озерце з кришталево чистою і прозорою водою, яка має колір бірюзи. Для відвідувачів облаштовані зони відпочинку, відведені спеціальні місця для проведення пікніків, а також є пірс, де відвідувачі можуть фотографуватись. У будь-яку погоду вода у цій місцині залишається завжди холодною через природні особливості та ландшафт, хоча охочих освіжитись у водоспаді завжди вистачає. Цікаво, що у 2019 році посольство Нідерландів обрало територію поблизу водоспаду Бурбун для озеленення пагорба декоративними рослинами в рамках Всеукраїнського проєкту "Неймовірні села України-2019".

2. Малієвецький водоспад

Водоспади Хмельниччини, які не поступаються карпатським
Вісімнадцятиметровий Малієвецький водоспад в Дунаївському районі. Фото: Сергій Зисько

Водоспади Хмельниччини, які не поступаються карпатським
Вигляд збоку Малієвецького водоспаду, який нагадує гігантську істоту з відкритим ротом. Фото: Сергій Зисько

Малієвецький водоспад розташований в Дунаївському районі. Незвичність цього місця полягає не тільки в історії його створення, а також у його химерному вигляді. Цей водоспад подібний до гігантської фантастичної істоти, яка застигла з відкритим ротом, зачарована красою цього місця. Саме цим він відрізняється від будь-якого іншого. Вісімнадцятиметрова скеля, з якої падає водоспад, повністю вкрита мохом. Цікавий факт, що на початку XVIII століття тут діяв Василіянський монастир. Саме тому скеля, з якої падає водоспад, має два поверхи з печерними гротами-келіями, що і є залишками цього стародавнього монастиря.

3. Гуральський водоспад

Водоспади Хмельниччини, які не поступаються карпатським
П`ятиметровий Гуральський водоспад поблизу села Миньківці. Фото: Сергій Зисько

Гуральський водоспад можна знайти в Дунаївському краї, що відомий своїми старовинними маєтками та водоспадами. Гуральський водоспад, також відомий як водоспад Бурта, розташований в яру серед пагорбів і впадає у річку Студеницю. З висоти 5-6 метрів чиста вода спадає по камінню покритому мохом, і утворює невелике озерце внизу. Густий ліс розкинувся праворуч від водоспаду. Там місцеві мешканці облаштували зону відпочинку. Попри те, що він невеликий за розмірами, водоспад Бурта дарує яскраві емоції.

4. Сатанівський водоспад

Водоспади Хмельниччини, які не поступаються карпатським
Сатанівський водоспад. Фото: Сергій Зисько

Ще одне місце, яке слід відвідати — це штучний водоспад розташований біля Сатанова. Він має вигляд природного аквапарку з чіткими геометричними формами, та є улюбленим місцем для багатьох відпочивальників. Унікальність цієї місцини — її цілющі води. Лікувальний ефект цієї води полягає у її складі. Це єдина вода, яка має цінні мікроелементи, що входять до складу мозку і кісткової тканини. Тому, відвідавши саме цю місцевість, туристи зможуть не тільки насолодитися видом водоспаду, а й скуштувати цілющої води.

Слідкуйте за новинами Суспільне Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок