На KyivBookFest зібрали понад 800 тисяч грн на спецлітературу для ЗСУ: які книжки купували найчастіше

На KyivBookFest зібрали понад 800 тисяч грн на спецлітературу для ЗСУ: які книжки купували найчастіше

На KyivBookFest зібрали понад 800 тисяч грн на спецлітературу для ЗСУ: які книжки купували найчастіше
. Kyivbookfest/Facebook

Книжковий фестиваль KyivBookFest, який відбувся в Києві 8-10 вересня, розповів про підсумки події.

Найголовнішим результатом організатори вважають те, що вдалося зібрати 810 034 гривень для друку статутів та посібників для ЗСУ.

Kyivbookfest/Facebook
Kyivbookfest/Facebook. Kyivbookfest/Facebook

Фестиваль відвідали понад 25 тисяч людей, серед яких близько 5500 побували на галузевому форумі, де відбувалися лекції, презентації та зустрічі з письменниками. Водночас якщо вхід на книжковий ярмарок був вільним, то щоб потрапити на форум, треба було сплатити донат від 100 грн.

Фестиваль Kyivbookfest
Фестиваль Kyivbookfest. Kyivbookfest/Facebook

Найбільший благодійний внесок — 7 тисяч гривень — зробила гостя за книгу Андрія Кокотюхи "Довга комендантська година" з автографом очільника Головного управління розвідки Кирила Буданова. Аукціон проходив під час виступу гурту "Фіолет".

Фестиваль Kyivbookfest
Фестиваль Kyivbookfest. Kyivbookfest/Facebook

Найбільша кількість глядачів, за підрахунками фестивалю, була на зустрічах із:

Щодня програму фестивалю закривали Олександр Положинський, уже згаданий колектив "Фіолет" і гурт OT VINTA.

Фестиваль Kyivbookfest
Фестиваль Kyivbookfest. Kyivbookfest/Facebook

KyivBookFest опитав понад 60% видавців-учасників фестивалю. 98% з них задоволені участю та вважають захід успішним. Майже 50% повідомили, що кількість відвідувачів перевищила їхні очікування, а 45% — що вони розраховували приблизно на таку кількість людей, яка й була. 90% видавців кажуть, що участь компенсувала їхні витрати на фестиваль, серед них 30% повністю покрили свої витрати, а 60% — заробили. 100% видавництв, яких опитали організатори, планують брати участь у наступному KyivBookFest.

Фестиваль Kyivbookfest
Фестиваль Kyivbookfest. Kyivbookfest/Facebook

Найпопулярніші книжки

Засновник видавництва "Лабораторія" Антон Мартинов написав, що 15% книжок видавництва зробили 61% продажів на фестивалі. Продажі в "Лабораторії" становили близько 30-40% від каси на "Книжковому Арсеналі" у роздрібних цінах.

Частина видавців розповіли, які книжки в них найбільше купували на фестивалі, ці цифри надав KyivBookFest для Суспільне Культура. Топи продаж:

  • "Наш формат" — "Есенціалізм. Мистецтво визначати пріоритети"; "Моссад. Найвидатніші операції ізраїльської розвідки",;"Плем'я. Про повернення з війни і належність до спільноти"; "Друзі, коханки і велика халепа" та "Поля битв. Боротьба за захист вільного світу".
  • "Лабораторія" — "За Перекопом є земля"; "По той бік чарівної палички"; "Дзвінка"; "Дофамінове покоління" та "Поговорімо про Ізраїль"
  • "КСД" — "Вечірка на Гелловін/Привиди у Венеції"; "Хімія смерті. Перше розслідування"; "Довбуш. Гідність або забуття"; "Історія для дорослих" та "Таємна історія".
  • Vivat "Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші"; "Рівновага"; "Невеличка драма"; "Архіви КГБ. Невигадані історії" та "Кафе на краю світу".
  • "Фабула" — "Бій за Київ"; "Довга комендантська година"; "Наша столітня. Короткі нариси про довгу війну"; "Війна чорної діри" та "Ніхто не скаже «Прощавай!»".
  • "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" "Мами"; "Анна Ярославна"; "Динамо Харків"; "Бунт проти імперії" та "Короткий курс історії України".
  • ArtHuss — "Критичне мислення"; "Сховане мистецтво"; "Графічний дизайн з українським обличчям"; "Подорож письменника" та "WORKFLOW".
  • "Фоліо" — "Історії та війни"; "За що воює Україна? Відомі історії нашої держави"; "Бандера. Портрет на тлі епохи. Перша спроба наукової біографії"; "Тигролови" та "Сад Гетсиманський".

Про KyivBookFest

KyivBookFest — літературний фестиваль, що дебютував у столиці в 2023 році. Ініціатором його проведення став директор видавництва "Наш Формат" Владислав Кириченко. Подія тривала три дні — з 8 по 10 вересня — у ТРЦ "Gorodok Gallery"(станція метро "Почайна").

Фестиваль відбувався у двох паралельних форматах:

  • Книжкова виставка-продаж – локація з вільним входом, де відвідувачі могли поспілкуватися з видавцями та придбати як бестселери, так і новинки літературного ринку.
  • Галузевий форум – місце для подій у межах 8 блоків програми: професійні дискусії для книговидавців, заходи на військову тематику, дизайнерські заняття, презентації новинок книжкової сфери, дитяча програма тощо.

У межах Kyiv BookFest пройшло близько 160 подій. Участь у фестивалі взяли 83 гравці книжкового ринку.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок