З зоною відпочинку і кінозалом: у чотирьох закладах освіти Києва облаштували нові укриття

З зоною відпочинку і кінозалом: у чотирьох закладах освіти Києва облаштували нові укриття

нове укриття
Нове укриття в одній зі шкіл Києва. 23 вересня, 2023р. Фото: Дар'я Григоренко/Суспільне

У межах реалізації проєкту Freedom Space в навчальних закладах України облаштували близько 30 укриттів. Зокрема, у Києві нові сховища побудували у чотирьох школах і дитсадках.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Нові укриття з'явилися у школах №157, 206, 229 і дитячому садку №373. Ці заклади від початку повномасштабного вторгнення не працювали, оскільки тут не було сховищ, а діти навчалися онлайн.

У чотирьох закладах освіти Києва облаштували нові укриття
Нове укриття в одній зі шкіл Києва. 11 вересня 2023р. Фото: Дар'я Григоренко/Суспільне

У школі №157 навчаються 220 дітей. Укриття тут не було, лише підвальне приміщення з водопровідними комунікаціями, розповіла Суспільному директорка школи Тетяна Єрмак. За її словами, сховище облаштували за два місяці і тут є все необхідне для забезпечення навчального процесу і відпочинку дітей.

"Є мультимедійна техніка, тут можна проводити уроки для дітей. І кінозал організувати. Тут забезпечено і місце відпочинку дітей. Тут є і пуфіки, і лавочки, і столи. Під час повітряних тривог вчителі готують кейси різноманітні, щоб діти навчалися і не відчували того страху. Наша задача вчити дітей не боятися", — розповіла Тетяна Єрмак.

У чотирьох закладах освіти Києва облаштували нові укриття
Нове укриття в одній зі шкіл Києва. 11 вересня, 2023р. Фото: Дар'я Григоренко/Суспільне

У межах реалізації проєкту Freedom Space на нові сховища в школах і дитсадках загалом зібрали близько 120 млн гривень, повідомив засновник проєкту, народний депутат Андрій Богданець.

"По цілій країні — 28 шкіл та садочків. У Києві — 4. У кожному регіоні ми брали по декілька (навчальних закладів — ред.), так як ми могли це зробити, виходячи з фінансування", — сказав Богданець.

У чотирьох закладах освіти Києва облаштували нові укриття
На стіни повісили фото, який мав вигляд підвал до того, як там облаштували укриття. Київ, 11 вересня, 2023р. Фото: Дар'я Григоренко/Суспільне

Загалом в Україні укриття є в 75% шкіл і 55% дитсадків, повідомила голова підкомітету з питань вищої освіти комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

"Ми ставили собі за мету не просто вичистити та покрасити стіни. Ми їх повністю облаштували. Вони (вчителі та учні — ред.) мають можливість під час повітряних тривог спускатися в камфорне, повністю обладнане укриття, де вони можуть продовжувати навчальний процес", — сказала Гришина.

За її словами, щоб облаштувати укриття в тих закладах освіти, де їх досі немає, у державному бюджеті передбачено 1,5 млрд гривень субвенції.

Що відомо про укриття в закладах освіти Києва

На проєктування будівництва та капітальні ремонти укриттів у закладах освіти додатково спрямують майже 133 мільйони гривень.

Протягом літа велися роботи облаштування укриттів у 437 школах для того, щоб відновити там офлайн навчання.

У серпні у КМДА повідомили, що у Києві планується додатково забезпечити новими укриттями чотири заклади освіти. На будівництво піде орієнтовно 61 млн гривень.

За інформацією КМВА, загалом у столиці укриттями забезпечено 83% закладів дошкільної освіти, 91 % загальної середньої освіти, 95% закладів професійної та професійно-технічної освіти, 75% закладів фахової передвищої та вищої освіти.

На початок